måndag 12 maj 2008

Välkommen Torid!

Jag har en sak att erkänna för er som inte har förstått det än.... Jag har knappt vågat "berätta" det... men min mamma är textilkonstnärinna!! Känner mig så otroligt usel på textilhantverk i hennes sällskap, så jag har svårt att nämna det i sådana här sammanhang (annars skryter jag jättemycket om det :-)). Det känns som om alla får för sig att talang skulle gå i arv eller nåt! Ha, ha, ha!!! Nåväl, det ni kanske har förstått är att jag blir otroligt inspirerad av henne och att hon hjälper mig när jag får panik osv. En sak som mamma har inspirerat mig till är att namnge alla mina modeller. Dvs sådana mönster som jag av någon anledning betraktar som mina. Även GOBLIgobli namnger ju många av hennes verk på ett fantastiskt fantasifullt sätt, oftast på engelska. Det gör hon jättebra!
Därför välkomnar jag nu: Torid!

Material:
Detta tyg har jag fått av en av mina kära tygänglar. Älskar det ordet - tygängel! - och jag tror att KokaLal eller Gecko var först med uttrycket. Vet inte alls om de lägger ned samma betydelse i ordet som jag, men det spelar ingen roll. Mina tygänglar är mina tygänglar. Tack ni! Detta bomullstyg har grå/beige småblommor och svarta rankor på vit botten. Och ända sen jag fick det för något år sedan har jag vetat att det skulle bli minst en klänning till tjejerna. Men jag har inte klippt i det förrän nu. Nu hade det legat länge nog och gottat till sig :-) Svart snedslå i halslinning och ärmhål som jag fått av min mamma. Den räckte bara till det (men den räckte till det som tur var). Så till nederkanten tog jag en ovikt svart snedslå från Bibbis, som jag vek med snedslåvikaren. Det var faktiskt lite krångligare än förra gången. Och jag tror det berodde på att snedslån var något bredare och inte lika stärkt som sist. Men det gick ju :-)

Mönster:
Jag har omarbetat Baby Cool-mönstret ytterligare så nu fick modellen bli min! Jag minskade axlarna på ett annat sätt än sist, ändrade även bredden så att det sammanlagt blev 6 cm mindre vidd i kjolen, förlängde klänningen något mer, sprundet gjorde jag nog ca 9 cm. Stl 92!

Modell:
Som bekant Torid.

Maskiner och inställningar:
Vis av mina (mindre trevliga) erfarenheter gör jag numera så att jag i stumma tyger först syr ihop sömmarna med vanlig maskin. Kastar sedan sömsmånen med overlock (i detta fall tretrådig). Snedslåkantning med vanlig maskin.
Inställningar på overlocken: DF: N. TS: 655. SB: Nästan 2. SL:2.

Sömnadsbeskrivning:
Sydde axelsömmarna med båda maskinerna. Pressade. Kantade sprundet. Kantade resten av halslinningen och lämnade 18 cm på vardera sida för rosettknytning. Kantade ärmöppningarna. Vek till mer snedslå. Kantade styckena nedtill var för sig. Sydde sidsömmarna med båda maskinerna. Pressade arbetet

??? :-(
Mina namnband har ännu inte kommit. Trodde de skulle varit här i slutet på förra veckan, men menar de arbetsdagar inser jag att de nog kommer först i slutet av denna. 14-15 dagar som i min värld var två veckor blir ju så lätt tre veckor i arbetsdagar räknat :-)
En liten snedslåkantningsmiss smög sig in. Det blev ingen söm på snedslån på avigan på bakstycket vid halslinningen ett par centimeter. Som tur är syns inte svart på svart alls så bra så det fick bli dubbel raksöm på just det stället. Tur att det inte var framtill!

:-)
Enkel, snabb och lyckad kan jag sammanfatta denna sömnad!

12 kommentarer:

LinSar sa...

Va vacker den blev.Tösen som får den kommer bli ljuvlig!Tyget va super!Va härligt att ha en tygängel:)Det vill jag med ha.Sen TACK för dina gulliga kommentarer i min blogg.Blir lika glad varje gång för dom.Du skriver så fint om mina töser!Sköt om dej

Katrin sa...

Hej Torid
Du är jättesöt och jag gillar dig.

Kia sa...

underbar....och visst går talang i arv...det ser man ju på dina underbara alster!
Supergulligt att nemnge sina verk tycker jag.

LumLum sa...

Jättesöt klänning. :)

Susanna sa...

Vad snygg den var och vilket fint tyg! Gillar din omarbetning av modellen, man behöver jobba lite med det mönstret för att det ska bli fint och det har du ju verkligen lyckats med! Håller utkik efter fler klänningar av modell Torid! :)

Jes sa...

Vilken jättesöt klänning! underbart tyg! Va roligt att ha en mamma som är tygkonstnär, gör hon konst av tyg eller trycker hon tyd dvs gör mönster som trycks på tyg?

linnzan sa...

Jättefint tyg och vad härligt med en egen tygängel! Modellen blev väldigt bra när du gjorde om den.

á Yeliqa sa...

Åh vilken gullig klänning :)Tyget var ju helt underbart och sneslån till blev jättefint
Kul med egna namn på egna modeller, De blir ju lite extra personliga då

[ LiEmEl ] sa...

vilken underbar klänning, enkel o stilren modell vilket passar perfekt till ett sånt effektfullt mönstrat tyg, super fin verkligen!!

OttoPippi sa...

Tusen tack alla ni för snälla kommentarer!!! Ja, både egna modeller och tygänglar borde alla verkligen ha :-)

LinSar: Sköt om dig du med :-) :-) :-) Hoppas du också får en tygängel snart!

Jes: Mamma har varit textilkonstnärinna sedan 60-talet och gjort det mesta som går att göra vad gäller textil! (Så mitt svar är alltså att hon har gjort både och). Just nu stickar hon skitfräcka kollektioner med tuffa klänningar. Gå gärna in på http://www.katrinbawah.se/
och kolla!

GOBLIgobli sa...

Hmm, tror inte blygsamhet klär dig så det där om att talang inte går i arv kan du glömma genast!! ;-) Se bara på allt du gjort redan. Toppenfina grejer!
Och visst gör alla misstag, det är ju av dem man lär sig (förhoppningsvis iaf, hehe...)
Och dessutom, du skriver på ett så underbart målande och roligt sätt, men en sån härlig humor, man känner sig som en analfabet i jämförelse! :-D
Klockren Torid! Underbart tyg och superfin modell!
Och tack för komplimangen. ;-)

OttoPippi sa...

Tusen tack snälla gulliga Gobligobli!! Och du vet ju (eller borde ha förstått vid det här laget iaf) att jag är så ÖVERFÖTJUST i dina fina personliga grejer!! Du är en riktig sy-förebild för mig :-)