söndag 4 maj 2008

Fula...

..tycker min mamma att dessa byxor är! Det värsta hon vet är gult och brunt i kombination. Nej förresten, det värsta hon vet är storblommigt och gult och brunt i kombination! :-) :-) Det är så himla roligt tycker jag, och jag har bloggat om det flera gånger, att det är så otroligt generationsbundet det här med vad man tycker är fint. Min generation älskar denna retron, men de som upplevde originalen gör det inte. Men modellen fick godkänt. Den är snodd från Kokos Flanell-byxorna som jag tycker är så himla fina. Kallar därför modellen Kokosbyxor! Så himla söta på!!! Och kan användas på så många sätt; En het sommardag utan något annat. En vinterdag med tjocka strumpbyxor och polotröja under. En vårdag med t-shirt och tajts under.... Ja ni fattar!

Jag hade precis INTE så det räckte med färdigvikt gul snedslå till dessa, så det var tur att jag sist när jag gjorde beställning hos Bibbis även köpte lite av hennes ovikta snedslå. Jag fick därmed också tillfälle att pröva min snedslåvikare som jag hade fyndat hos Jofotex på deras rea (vilket gjorde den redan urbilliga vikaren ännu billigare :-)!!) Det var ju inte bara att fräsa på med strykjärnet när man vek den, i början blev det lite knöligt och ojämnt. Men det gick ganska bra efter ett tag när jag övat lite att få till rätta snittsen. Man får ta små stycken i taget och lyfta strykjärnet mellan varje gång så inviken blir som man vill. Den funkar ju alldels utmärkt och det gick snabbt så det känns jättebra inför framtida egentillverkare snedslåar!


Material:
Gammal gardin fyndad på antingen Emmaus eller Myrorna, jag kommer inte ihåg riktigt. Gult bomullstyg från Ikea. Snedslå och tråd från Bibbis. Gardinkappan var inte tillräckligt hög för att räcka till byxor, men jag ville så gärna ha Kokosbyxorna i just detta tyg och sen så tyckte jag att det kunde ju bli lite kul med en avvikande överdel. Jag är jättenöjd!

Mönster:
Med inspiration efter Kokos Flanells kortbyxa har jag egentillverkat Kokosbyxan!! Dessa i stl 92. Jag utgick från Gynthers grundbyxemönster. Jag är jättenöjd med slutresultatet. Skall sy många fler byxor med detta mönster.

Modell:
Kokosbyxa

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna. DF: Mellan 0,7 och N. TS: 655. SB: Nästan 2. SL:2.
Vanlig maskin till snedslå i hals- och ärmlinning samt till att fålla upp byxbenen.

Sömnadsbeskrivning:
Sydde fast överdelarna i underdelarna
Sydde ihop framstycket från hals till gren
Sydde ihop bakstyckena från nacke till gren
Sydde ihop benens innersömmar
Sydde sidsömmarna
Snedslåkantade ärmhålen
Snedslåkantade halslinningen och förlängde snedslån till knytband 20 cm vardera
Fållade byxbenen

:-)
Underbara att sy, underbar modell. Jag är jättenöjd!

:-(
Jag vågar nästan inte erkänna detta, men ingen sömnad utan klantmisstag när OttoPippi är i farten :-) :-) :-) Hhrrrum. Okej då..... Klantgrej nr 1 - Jag råkade visst sy fast bakstyckedelarna aviga mot aviga med overlocken lite grann.... fick sprätta och sedan sy igen med mindre sömsmån så att kniven inte klippte bort mer tyg just där.... Klantgrej nr 2 - Sen så blev tyvärr passningen mellan styckena inte rikrigt perfekta. Och så den riktiga klantgrejer nr 3 - När jag fållade byxbenen fick jag - på båda benen !!!- för mig att framstycket var bakstycket av någon outgrundlig anledning... Så därför startade jag och avslutade sömnaden där... Vilket resulterade i att de fula sömskarvarna hamnade fram. Suck mig!!! :-)19 kommentarer:

GoSi sa...

Tycker dom blev superfina!

Anonym sa...

Vilka urläckra byxor!!! Jag är ingen allätare när det gäller retro men de här var underbara!! Jag tycker så mycket om att läsa om dina sömnadsmisstag, då känner jag mig inte alldeles ensam här i världen.. =/
/June på www.junebacken.se

Gulligan sa...

helt underbara är de!! Bra jobbat!!!

Totaja sa...

Jätteläckra byxor!

Katrin sa...

Att någon i hela världen kan tycka att tyget är snyggt är för mig en gåta. Mitt säkra färgsinne ryser! Finns det ingen bloggare som är gammal nog att förstå!!. Modellen är fin - jätteläcker och naturligvis kommer flickorna vara (nästan) lika söta även i dessa byxor. Men det blir bara ansiktsblider den dagen. Får jag föreslå att du tar strumpbyxor och tröja ovanpå eländet? Kul att vi har så olika åsikter tycker jag med.

linnzan sa...

Jag håller inte med din mamma. Jag tycker den blev super fräck!

LinSar sa...

De blev ju urläckra.Dina töser kommer bli läckrast i stan:)Jag har ju ingen liten som jag kan sy såna byxor till.Mina töser är ju för stora;)Jag har ju tösernas kusin ioförsej.Henne brukar jag bombardera med sydda saker.

Kia sa...

men HJÄLP vad SNYGGA!!!! helt underbara...jag bara älskar dem. åh vad snyggt med en polotröja o strumpbyxor under :-)

OttoPippi sa...

Tack alla!!

Katrin :-) :-) :-)

June: :-) :-) :-) Ja, så många syfel på en och samma blogg så täcker jag väl allt! :-) :-) Ärligt talat så skrattar jag själv åt mina dumma nybörjarmisstag! Jag bjuder så gärna på dem :-) Stackars person bara som skall få min syhemlis :-) De lär väl på direkten lista ut vem det är ifrån :-)

LumLum sa...

Skithäftiga! Blir väldigt sugen på att försöka mig på något liknande, men först måste jag beta av min långa to-do-lista. :)

Susanna sa...

Tackar för alla kommentarer på min blogg. Lovar att skriva om mitt Jofotex-besök i kväll när jag kommer hem från jobbet. Det blev även en hel del second-hand-fynd i Emmaboda och svärmor bara skakade på huvudet åt inköpta 70-talslakan!

Hur som helst, jag tycker dessa blev skitsnygga, tyget är fantastiskt! Och misstagen lär man sig av...kanske.... Håller med någon av de ovanför skrivande, du skriver väldigt roliga bloggar om dina framgångar och misslyckanden, det är en fröjd att läsa dem!

Ha det!
Susanna

s n o r k sa...

Åh så fina! Jag bara ääääälskar dem, de är ju supercoola!
Lite lustigt det där med mammor....min mamma (född -50, jag född -76) skulle nog tycka att de var supercoola och snygga.....men men, alla är vi olika!
Kramar/ Linn

Kånkarong sa...

Rolig modell och fantastiskt tyg - läckert! Roligt att du tittat in hos mig, så hittade jag till dig också :)

PysselFröken sa...

Kanonläckra! Jag har den där gardinen i mitt sovrum och blir bara sååå glad av att titta på den. =)

kokos flanell sa...

supersuperfina!

á Yeliqa sa...

Superfina byxor!!! Gillar allt med dom, färgen och det att de kan användas till så mycket :)

Ler lite smått (läs stor) när jag läser om du och din mammas olika smak. Det kunde lika gärna ha varit jag som skrev det hihi Jag känner SÅÅÅÅ väl igen mig :)

OttoPippi sa...

Så himla trevligt och kul att läsa alla era kommentarer! Tack!

med nål och tråd sa...

jag håller verkligen med alla som skrivit. Väldigt fin byxdress. Den kan ju varieras in i det oändliga kan jag tänka mig. Jag lägger till dig på min blogg :)

KlaramedK sa...

De är superhäftiga och tygvalen är oxå grymma!!