fredag 2 maj 2008

Röd uggleklänning till T!

Nu är det en annan liten som skall ha ugglor, nämligen lilla T. Detta är en present som tack för skjutsen till Jofotex under deras reahelg i början av april. Jag var och hälsade på mina vänner i Linköping under just denna helg och eftersom jag så gärna ville gjorde vi en utflykt till Söderköping med unge och allt! Tusen tack för det S och P!! Här kommer T:s klänning!! Det var förresten precis då uggletyget hade kommit "hem" :-) Mina kära vänner ville ha en enkel, ärmlös A-linjeformad klänning som inte var för vid i halsen och som lilla T kan ha på deras Kreta-semester i sommar. Klänningen faller lite konstigt på denna bild och den är egentligen något mer utställd nertill än vad det verkar här.

Sömnaden gick mycket bättre nu, förutom två missar av mig då förstås.... Dels sydde jag på halsmuddens baksöm mitt fram på klänningen först (inte så snyggt :-)). Sedan blev ärmmuddarna för korta i första försöket, tyckte att det nästan blev lite puffärm av det hela och jag sprättade och klippte till nya, 3 cm längre. Jag har nu också kommit på knepet med Covern vid start av sömnad. Man måste handhjula fram ett antal stygn samtidigt som man drar i trådarna bakåt så att dom kommer rätt och inte korvar ihop sig under tyget. Covern har inte strulat en gång under sömnaden av denna klänning :-)

Däremot såg jag i går när vi hade besök hemma på några vänners dotters Nanoou-klänning att till och med ett stort fint märke inte syr rundlar av sina halsmuddrullåer och syr på dem efter axelsömmarna. De hade bara sytt en axelsöm, sedan sytt på muddrullån utan att behöva sy runt och sen sytt andra axelsömmen. Jag har alltid tänkt att det blir ju fult när de två axeldelarna skiljer sig. Här valde jag ändå att sy rundel. Ville utmana Covern. Men nästa gång kanske jag gör på det andra, mycket lättare, sättet :-)


Material:
Rött uggletyg från Jofotex. Röd muddväv från Ohlssons. Röd tråd från Bibbis.

Mönster:
Anledningen till att klänningen dröjt så var bl a att jag inte hade något mönster till en sådanhär klänning. Tittade runt lite överallt men hittade inget som jag tyckte passade bra. Jag fick helt enkelt göra ett själv. Jag utgick från Meedoms tröja i halslinning och ärmhål. Sedan hjälpte min mentor mig över telefon i hur jag skulle göra för att ställa ut en A-linjeform. I från två raka stycken ner till shortslängd ställde jag ut 3 cm vid sidsömmarna. När jag sedan lade på mönsterhalvorna på det dubelvikta tyget sköt jag nederdelen på mönstret 3 cm in så att jag ställde ut formen även mitt på styckena. Jättesmart tyckte jag!! Modellen kallar jag Vera! Här i stl ca 98-102
Modell:
Vera. Därför att hon är röd i original och ett A upp och ner ser ut som ett V :-)

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmar. DF:1,5, TS:655, SB:drygt 2, SL:2
Tvillingtäcksöm med covern till muddrullå och som dekorsöm på fållen. DF:1,15, TS444, SB:3

Sömnadsbeskrivning:
Sy ihop axelsömmar
Sy muddrullå i halslinningen (fast inte med sömmen fram :-)) Jag syr en rundel av muddväven, nålar fast den i halsöppningen räta mot räta, syr fast med overlock medan jag töjer, viker över den till avigan och nålar, pressar, stickar fast den med tvillingtäcksöm från rätan. Klipper bort överflödigt tyg på avigan.
Sy muddrullå i ärmhålen (fast inte för korta :-)) På samma sätt.
Sy sidsömmarna
Fållar upp med tvillingtäcksömmen som dekor, dvs syr sömmen från avigan. Klipper bort överflödigt tyg på avigan.
Fäster de två overlockkedjorna som blir över, dvs de vid ärmhålen, genom att knyta en knut och sedan sy tillbaka kedjan in under några av stygnen.

!!!
Det är mycket ugglor nu....

:-)
Jag tycker att det är jättekul att sy till andra har jag kommit på!!!
Var för övrigt på Panduro idag och köpte batikfärg. Skall framöver någon gång färga lite uggletyg precis som Botilda har gjort! Jag vill ha rosa bakgrund på röd uggla. Grön bakgrund på brun uggla och turkos bakgrund på blå uggla!!! :-) :-) :-)

13 kommentarer:

Totaja sa...

Vilka fina plagg du syr av uggletyget. Och vilken bra idé att färga det för att få variation från den vita bakgrunden.

OttoPippi sa...

Ja, det var ju inte min briljanta idé att färga tyget... Men jag håller med om att idén är super!!! Som sagt, vita barnkläder är ju aldrig en höjadre egentligen liksom....

[ LiEmEl ] sa...

guuud va mycket fint det kommit in då jag inte hunnit med att kik ahär på ett par dagar,
massa fina ugglealster.
o precis den kombon ha jag funderat på med frägning av tyg, rosa-rött och grönt-brunt,
du hade verkligen hunnit med en massa fint..... =)

OttoPippi sa...

LiEmEl: Ja, så som du syr hinner du väl knappast in och läsa blogger :-) :-) :-) Tack förresten :-) Och ja, visst hat vi kommit påvärldens fräckaste uggle-färg-kombinationer du och jag ? :-)

Hiskon sa...

Visst blir det mycket ugglor...jag är nästan trött på tyget nu ett tag, men med färgning kanske det blir annat. Ska faktiskt prova detta!

á Yeliqa sa...

Jättesöt klänning. Gillar enkla modeller som är praktiska att använda. Den kommer att bli perfekt till Kretaresan :)
Visst är det kul att sy till andra. Roligt att få ge bort en personlig present

Maria sa...

Verkligen jättefin klänning! Eftersom jag ju inte har några egna ugglor här hemma tröttnar jag inte på att se ugglor hos andra. Hoppas, hoppas att det kommit hem mer ugglor till Jofotex när jag ska dit här snart.

s n o r k sa...

Åh du är så duktig!
Jag älskar att läsa dina inlägg, känns som att sitta bredvid dig i soffan, liksom.....
Tack!

k sa...

fint! dina färgningar av uggletyget kommer nog att bli toppen. åh, om jag ändå hade massa ugglor så att jag oxå kunde färga !
Du är ju bara sååå duktig!

Ett Tu Tre sa...

Detta är en klänningmodell som jag gillar. Bra att ha bara ärmar en varm dag och sen när det blir kyligare kan man ha en t-shirt eller en långarmad tröja under. Sen är ju det röda uggletyget bara så fint!
Jag har faktiskt tänkt sy en liknande klänningsmodell till min äldsta dotter, få se om det blir av den här säsongen.

Ylva sa...

Men så fin!
Kan du inte sy en hel kollektion (för både vuxna och barn) och sälja till mig :). Pyjamas, mysbyxor, linne, tubtop :).

PysselFröken sa...

Vilken fin klänning! Och dina färgkombinationer låter helläckra. =)
Längtar riktigt efter att hinna med att sy i uggletyget.

OttoPippi sa...

á yeliqa: Ja, så himla härligt att ge en present som man själv jgort. Känns bra att grejer försvinner iväg och används någon annanstans!

Maria: De har ugglor, så var lugn!

Snork: tack! :-) :-) Välkommen hem till min soffa! :-)

K: Tackar!

Etttutre: Precis! Väldigt enkel och mycket användbar!!

Ylva: :-) :-). Jo!!! Uggletyget är ju så himla schysst att man vill ha det till allt!!

Pysselfröken: Hoppas att du snart får tid att tillbringa tillsammans med dina ugglor!