söndag 11 maj 2008

Blandade färger - blandade resultat...

I kväll fick jag för mig att färga ugglor!! Detta är ju något som Tilde Textil kom på och prövade så framgångsrikt för ett tag sedan! Jag ville också - och hade massvis av färgkombinationer i huvudet! För att kunna pröva lite olika färgställningar köpte jag ett set med 6 olika batikfärger på Panduro! Tyvärr fanns inte ärtgön och turkos med bland dem (som jag hade tänkt till brun resp blå uggla) men likväl rosa - som jag hade pixat åt röd uggla.

Till själva färgerna skall tillsättas vanligt salt samt fixeringspulver. Lite krångligt att få till rätt mängder utan våg, men med hjälp av min symentor, och tillika mor, fick vi till det med vilken mängd gram som kunde vara matskedar och deciliter osv. Vi låtsades att fixeringsmedlet och saltet var socker helt enkelt - och utgick från översättningstabellen på sockerpaketet :-) :-) Svårt var det också att avgöra hur stor mängd plagg en 100 gram tyg är... Jag valde att klippa till plaggen före färgning pga den ringa mängden tyg som skulle tillsättas de små färgburkarna. Alltså - tänker man sig färga lite mer tyg - köp EN hel färgburk (räcker åt 660 gram tyg) och inte denna hela färgsats (en burk räcker åt 100 gram tyg). Nåväl, vi tänkte att 100 gram tyg motsvarar ett par tajts och en "massa" i stl 92 :-) :-) :-) Sagt och gjort klipptes detta ut ur röda ugglan och tyget blöttes före färgning.

Det senare problemet var att avgöra vad som är ett 30-gradigt varmt vatten (ljus infärgning) och vad som är ett 60-gradigt varmt vatten (intensiv infärgning)!! I min vanliga dumma rädsla - denna gång för att tyget skulle bli för ljust - värmde jag nog upp vattnet på tok för mycket. Ville ju ha en rosa ton på tyget. Skulle därför bara ha värmt upp vattnet på 30 grader!! Nu tog jag ändå i med det jag trodde var 60 grader, "barautifallatt"!!! Jättedumt!! Såg med ens när jag la ner tyget att det blev för mörkt cerise. De röda ugglorna syntes inte!!! Nu har jag en cerise trikå - utan ugglor!!!! Thats it!!! Varning för att dessa färger tar mer än man tror!!!!


Resultatet blev inte så tillfredsställande! Suck!!!!

Då ville jag pröva en annan färg - på ett annat sätt för att testa olika tillvägagångssätt. Klippte därför ut tajts i blå uggla - blötte!

I brist på turkos så valde jag - lila!!! Denna gång betydligt ljummare vatten, ca 30 grader. Såg direkt när jag stoppade ner ugglorna att detta blev bättre. Sedan minskade jag faktiskt infärgningstiden från 30 min till 20 min (på de "stora" färgningarna är färgningstiden faktiskt bara 20 min). Dessutom tog jag inte hela färgvätskan med utan ca hälften! Alltså en betydligt mer mild infärgning.


Och ett betydligt bättre resultat som kan skådas nedan!!! Nu ligger de båda färgningarnas tyger i tvättmaskinen på 60 grader, som de skall efter färgningen. Återkommer när plaggen är färdigsydda...

9 kommentarer:

Susanna sa...

Nej det var knappt så de röda ugglorna syntes, men om man inte vågar testa så kan man ju inte få fram en ny häftig kombination, eller hur!! Ska bli spännande att se hur plaggen ser ut när du har sytt ihop dem!

OttoPippi sa...

Nu när tyget hade torkat över natten så syntes de röda ugglorna något bättre trots allt... Man får gå lite nära för att se dem bara :-) :-) Hur som helst var det kul att färga! Och det gick så snabbt! vill färga mer :-) Har en hel del utklippta grejer nu faktiskt. Måste börja sy lite!!!

á Yeliqa sa...

Ja, det blev ju lite blandat resultat må jag säja, men vilken tur att ugglorna kom fram mer när tyget torkat. Ser nu fram emot de färdiga resultaten :)

Ett Tu Tre sa...

Så trist för dig att det första försöket inte blev som du tänkt, men det andra tyget ser ju ut att ha fungerat. Men det är i alla fall kul att ha testat så vet du till en annan gång hur du ska göra.

Jes sa...

Oj va trist att det första försöket inte blev som du tänk dig. men prövning ger färdighet heter det ju :)
Tror inte jag varit här inne & tittat förut vilket gör att jag skäms som en ko!!!! Med tanke på hur mycket härliga kommentarer jag fått från dig, har nog trot att jag hade koll på dig men det hade jag inte. men nu ligger du inne på min bloggkoll så nu kommer det ett medelande när du visar något, nu blir du inte av med mig. Du syr verkligen SÅ mycket fint!!! Ska sätta mej ner & gå igenom den nu i lugn & ro och njuta :)

GOBLIgobli sa...

Wow, kurage!! Du kommenterade mina dragkedjor men jag måste säga att FÄRGA vågar jag inte även om jag skulle vilja. Har också fått lite piffa-upp-ugglor-klåda efter att ha sett er som gjort det. :-)
*lime botten med bruna ugglor...drömmer*

florin sa...

Åh, jag har tänkt att jag borde rpova men intekommit mig för att göra det. Kul att det redan är andra som provat, då kanske jag xoå vågar nu... Men jag skulle nog färga i tvättmaskinen

florin sa...

Åh, jag har tänkt att jag borde rpova men intekommit mig för att göra det. Kul att det redan är andra som provat, då kanske jag xoå vågar nu... Men jag skulle nog färga i tvättmaskinen

OttoPippi sa...

Hejsan alla!! Måste säga att jag har fått mersmak och har klippt till mer uglor som skall färgas (även om jag inte ännu har börjat sy av mina färgade bitar ännu) Det var kul att kolla resultatet.

Jes: Verkligen ingen fara!! Jag "tappade bort" Strömming på samma sätt. Men blev jätteglad när jag hittade henne igen :-) Sen så kan man ju faktiskt inte alls räkna med att alla man själv är inne hos skall "komma hem" till en själv :-)

Florin: Att färga "för hand" är verkligen inte så svårt som det låter. Men skall du färga större tygbitar är nog maskin att föredra! Lycka till!!!!

Gobligobli: Våga! Våga!! :-)