tisdag 6 maj 2008

Modell Kokosbyxa!

Idag har jag inte sytt någonting!! Jo förresten, jag har lagat!! I morse satte jag på ena knodden mina Kokosbyxor för modellplåtning och dagisklädsel. När jag sedan kom hem från jobbet var byxorna trasiga!!! Min sambo som hade hämtat barnen sa bara att de hade "trasats upp". Sömmen i grenen och upp mot magen hade definitivt trasats upp!! Knodden måste ha fastnat i något för det verkade faktiskt sönderslitet! (Skulle kunnat tro att min mor varit i farten och besökt dagis en stund :-)) Lyckades overlocka ihop alltet med en massa sömmar fram och tillbaks över. Blev ett okej resultat till slut ändå - på framsidan i alla fall.

Undrar nu något som jag funderat över ett tag men inte gjort något åt, nämligen:
Hur gör ni andra overlockare när använder ni tretrådig respektive fyrtrådig overlocksöm??
Blir den tretrådiga - som jag alltid väljer för att den inte skall bli så bred och kännas så mycket - väldigt mycket svagare???
Är det därför byxorna gick sönder månne??
Hur gör ni med stumma respektive stretchiga tyger??
Borde man helt enkelt använda vanlig maskin helst när man syr i stumma tyger med en gammal hederlig raksöm och zickzack?
Jättetacksam för kommentarer!

Nåväl! Här ett par bilder från innan lagningen av Kokosbyxan!! Och visst... den är för stor... som allt jag gör till knoddarna... så dom skall kunna ha plaggen ett tag... (om dom inte går sönder först förstås, förstår inte vilken otur jag har jämt :-)) Är ändå supernöjd med modellen som sådan. Kanske att jag skall ändra halslinningen något till att bli lite mer v-ringad, bara för att byxan skall sitta bättre (är inte så förtjust i v-ringat egentligen...).

För övrigt har jag bara färgat håret och trätt om mina maskiner. Men ett paket från MG´s kom idag! Muddväv i orange, rött, turkos, lila och grönt!! Härligt!! Till knoddarna kom ett paket från cdon, två "Itta"-filmer!!! (= Höjdarna) :-)


Modellen hör till detta inlägg!

14 kommentarer:

Katrin sa...

Om jag hade varit framme så hade byxorna inte gått att laga :-) :-)

Modellen är jättefin i alla fall. Jag skulle ha sytt med vanlig symaskin i det tyget, men så har jag förstås inte erfarenhet av overlock.

Jag gillar inte heller V-ringning. Och jag tror inte att det blir bättre förjag tror att det beror på att byxan är för stor.

OttoPippi sa...

Ha, ha, ha, ha!!!! Det kanske du har rätt i!!! Då skulle det varit kört!!

Man frestas så att sy sömmarna på overlocken eftersom du bara behöver sy en söm för varje sida, så att säga. Hoppas någon van overlockare kan svara....

Tusen tack för v-ringningstipset, eller snarare inte-v-ringningstipset!! Jag försöker undvika v-ringning så gott det går så då struntar jag i att ändra modellen. Hurra!!! Min kokosbyxemodell är fulländad!! (men för stor...)
:-) :-)

jejja_79 sa...

Tråkigt att höra om byxan, men samma sak hände för mig med den gröna heldressen jag sydde till lille "V". Sömmen i grenen blev helt söndertrasad efter en tvätt. sydde då med fyrtrådig overlock. Overallen var i och för sig i stretch material men problemet verkar ju vara den samma. Jag tog då ditt förslag och sy med tretrådigt och nu har den hållt. Så tror nog inte att det beror på overlocken. Kan ju vara så att tyget i sig är lite skört.
Hoppas att det löser sig.
kram jejja

Maria sa...

Tråkigt med byxorna! Jag har fått lära mig att i stumma tyger alltid sy med raksöm på vanlig maskin och sen overlocka traskanterna. Jag tycker det blir snyggt och det går ju klart fortare än att sicksacka. Dock inte fortare än att bara overlocka förstås. Men jag tror det håller bättre. Och om man läser mönster på t.ex. byxor i Ottobre är det alltid raksöm och sen overlock som gäller.

Om tretrådig eller fyrtrådig overlock är starkare vet jag ej för jag använder bara fyrtrådig. Är lite för lat för att ställa om maskinen....

á Yeliqa sa...

Jag har sytt MÅNGA byxor både i trikå och vävda tyger, dels till mig själv men mest till barnen och har alltid använt overlocken till grensömen (är för lat för annat) och det har aldrig varit några porblem. Jag brukar alltid ta en titt på sömen just vid "svängen", där har det lätt för att halva sömen hamnar utanför tyget och då håller det inte så vidare bra. Är det så att halva sömen hamnar fel så fräser jag på en gång till med overlocken över hela grenen och då blir det garanterat stadigt.
Jag använder alltid fyrtrådig overlock, men vet inte ifall det har någon betydelse

á Yeliqa sa...

Glömde tillägga att om det ändå spricker i grenen så kan det vara fel nålar eller att tyget är för skört

beas barnslikheter sa...

Jisses vilka fina byxor, synd att de gick sönder, men tur att det går att laga. :-)

beas barnslikheter sa...

Jisses vilka fina byxor, synd att de gick sönder, men tur att det går att laga. :-)

Kia sa...

Vad snygga byxorna var på!
I stumma tyger brukar jag köra med overlock (4 trådig)och raksöm, sen gör jag även ofta en extra sicksack söm i grenen för att de verkligen ska hålla ....är så trött på sömmar som spricker där (har varit med om det rätt många gånger :-( )

OttoPippi sa...

Tusen tack återigen snälla ni för era tips!! Undrar igen VAD SKULLE JAG GÖRA UTAN ER??? :-) :-)

Verkar som att ni flesta använder fyrtrådig overlock av ren vana (eller?). Nu när jag använt tretrådig så mycket verkar den fyrtrådiga så HIMLA bred , men det är väl bara att vänja sig antar jag....

Det verkar även som om man borde sy med en liten raksöm där innanför overlocken egentligen då... Det var väl det jag misstänkte... För att vara på den säkra sidan alltså. På ett sätt är ju inte det så dumt för då kan man trä den vanliga maskinen i matchande tråd och ha kvar en vit tråd i overlocken (som bas´).

Känner också igen det där med att halva overlocksömmen hamnar utanför tyget, inge bra...

Det är lite som om man glömmer av gamla Bettan när man har de andra flådiga maskinerna. Skall börja använde henne mer. Och lämna in henne på service!!

LinSar sa...

Va tuff "liten" blev i byxorna.Tänk va fina till sommaren!Nu måste du ju bara göra ett par till den den andra;)

Gulligan sa...

Tur att de gick att laga för de är så fina på!!!

OttoPippi sa...

LinSar - Ja, jag vill jättegärna göra fler såna här byxor! tycker dome urtuffa! Men jag måste bara beta av några påbörjade projekt först tror jag....

Gulligan - Tack snälla du!

kokos flanell sa...

vad tråkigt på de fina byxorna.

jag brukar mest använda fyrtrådig overlocksöm. ibland om det ska vara riktigt slitstarkt kör jag med femtrådig (då blir det som en tretrådig ytterst och en kedjesöm innerst).

att det går upp i sömmen kan ha många orsaker, bl a trådspänningen. om den är för hård så knäcks trådarna lättare vid belastning. oavsett om du syr i stretchigt eller stumt material så dra alltid i sömmen på provlappen då känner man lätt om trådspänningen är för hård.