måndag 5 maj 2008

Blå byxkväll!

Jag är ju som bekant på jakt efter ett muddbyxemönster som jag gillar! Efter mitt förra försök har det minst sagt tagit lite emot att försöka mig på muddbyxor igen... :-) Jag är också så himla petig med hur jag vill ha dem!!! Idag prövade jag ett nytt halvt hemknåpat mönster. Blev okej såhär utan modell att pröva på, även om jag misstänker att jag nog skulle vilja ha dem något tajtare upptill. Jag får helt enkelt pröva på en knodd i morgon och se. Strömming - det är detta grundmönster som jag skall kopiera och skicka till dig!! Nu kan du kolla in "pöset"! :-)

Och trots att jag var tvungen att deklarera både för sambon och mig själv ikväll hann jag också med att prova en annan byxtyp där jag är ute efter det optimala mönstret, nämligen tajts! För båda byxorna använde jag mindre betydelsefulla tyger, eftersom byxorna skall ses som prototyper. Använde också bara vit tråd - som redan satt i overlocken. Ville inte ha jobbat mig för mycket om allt blev kass. Man lär av sina misstag :-) I stort blev jag faktiskt ganska nöjd med båda modellerna, men det återstår som sagt att pröva dem på också först. Återkommer om detta!

Muddbyxan:


Material:
Bredrandig trikå, inte helt i bomull "fyndad" på Emmaus i den något speciella färgkombinationen svart/ljusblå(!). Tyget kom i en ihopsydd "korv" både på längden och bredden på något besynnerligt vis. Undrar så vad någon haft en lite halvsyntetisk ljusblå/svart tygkorv till!!??? Frågor man aldrig får svar på.... Färgkombinationen blev bättre än vad jag först trodde, det blev faktiskt en tuffare som byxa än vad jag hade väntat mig. Svart muddväv från Myrins. Vit tråd från Bibbis.

Mönster:
Grunden är en velourbyxa från Ottobre 4/2007 med besparingar, fickor både fram och bak samt med benlinning, stl 92. Jag gjorde om byxan till muddbyxa och ökade bredden nedtill med 1 cm/ben (1/2 cm/sida). Känns som om mönstret nu är "halvmitt", men jag tänker inte namnge modellen förrän jag har ändrat mönstret ytterligare (förhoppningsvis till fulländning :-)), så att det känns mer mitt. Skall bli intressant att se vad Strömming tycker om grundmönstret när jag skickat det till henne som jag lovat. Benmuddarnas storlek tog jag från Meedoms form 1, deras höjd tyckte jag passade till 5 cm efter vikning, alltså klippte jag till 10 cm i höjd.

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till allt. DF: Mellan N och 1,5. TS: 655. SB: 2,5. SL: 2.

Sömnadsbeskrivning:
Sydde ihop innerbenen. Det skulle jag inte ha gjort först, för det resulterade i att benmuddarnas söm hamnade vid yttersömmen (sidsömmen) där de syns mer! Här skulle jag givetvis ha sytt yttersömmarna först, men så är jag ju inte så smart heller :-)
Sydde ihop grensömmen.
Sydde fast benmuddarna. Gjorde detta innan alla benens sömmar var sydda så jag kunde sy rakt, och sjutton vad jag fick dra i mudden för att det skulle gå!! Men gick gjorde det. Och så när som på att sömmen hamnade utåt istället för inåt så är jag nöjd med tillvägagångssättet och resultatet! Mycket enklare än att försöka sy på benmudden som rundel.
Sydde de yttre sidsömmarna.
Sydde på den dubbelvikta midjemudden som denna gång var extra bred för nervik!
Fäste overlockkedjor.

!!! :-)
Nöjd! I dag igen! Faktiskt!

:-(
Har kommit på att muddväv är typ jättedyrt!

Tajtsen:


Material:
Blå, jättetunn och sommarskön trikå från min tygängel. Hade inte så mycket tyg att hela benlängden räckte så de är tillklippta mellan hellängd och piratlängd. Å andra sidan lade jag till en mudd som förlängde det hela. Å tredje sidan har mina knoddar små korta ben så de ser nästa ändå för långa ut nu. (FÖRSTÅR inte var knoddarna har fått dom benen ifrån!!?? :-)) Smårester av smårandig rosa/orange bomullstrikå från Jofotex som jag klippte till som muddar. Tråd som vanligt från Bibbis.

Mönster:
Meedoms tajts, stl 92. Ca 5 cm kortare ben, med mudd istället. Utgick från deras benmudd, form 1. Klippte även av 6 cm i midjan och satte mudd där med. Midjemuddens bredd tog jag från velourbyxemönstret från Ottobre 4/2007, men mycket lägre eftersom jag inte hade så mycket tyg av det randiga.

Maskiner och inställningar:
Tredtrådig overlock till allt.
Inställning till den tunna trikån: DF: Inte riktigt N. TS: 655. SB: Nästan 2. SL: 2
Inställning till muddarnas fastsömnad: DF: Mellan N och 1,5. TS: 65. SB: 2,5. SL:2.

Sömnadsbeskrivning:
Följde för säkerhets skull Meedoms beskrivning nästan helt och hållet.
Sydde muddar i benen
Sydde de inre bensömmarna.
Vände ena byxbenet till räta, stoppade ner det i det andra benet (räta mot räta) och sydde grensömmen. Detta har jag inte provat förr. Skitsmart!!
Klippte av 6 cm höjd i linningen
Sydde fast midjemudden (6 cm dubbelvikt)
Fäste overlockkedjor

???
Hoppas dom blir bra!! Jag vill så jättegärna börja sy fräcka tajts i olika längder till knoddarna, men man måste ju ha en schysst modell först...

!!!
De blev lite pjamasiga, men jag gillar ju bara sånt!!! :-) Tycker till och med att knoddar skall ha mjuka mysbyxor tex på dagis att obehindrat leka loss i! Sen så tycker jag det är snyggt på nåt vis :-)

:-(
Som vanligt har jag ett hrrrumm... litet erkännande att göra... När jag hade klippt av midjehöjden visste jag plötsligt inte vad som var fram och bak längre... Mätte "grenarna" (fniss :-) :-) heter det så ?? :-) :-)) men åt båda hållen var det 17,5 cm!!!! Suck mig - igen!! Jag hade väl klippt bort baken om ni förstår vad jag menar.Chansade med midjemuddens söm - vi får hoppas att den sitter där bak :-) :-)

:-)
Är glad idag!!!

14 kommentarer:

Katrin sa...

Dessa plagg får helt godkänt både när det gäller modell och färg :-)
Jag vet var benen kommer ifrån! I dubbel uppsättning från generationen närmast över tjejernas och till viss del även från generationen över dem. Men min mormor hade långa ben.

OttoPippi sa...

Nu förstår jag nog inte riktigt vad du menar..... :-) :-)

OttoPippi sa...

.... mer än att MIN mormorsmor var väldigt grann och långbent :-) :-)

Susanna sa...

Dessa blev ju jättefina, båda modellerna. Ser fram emot att prova mönstret själv :) Weee! Nu måste jag se til att lacka
klart mitt nya sybord i syhörnan jag inrett i fd kapprummet (numera syrummet) så att jag kan packa upp mina maskiner igen lagon tills mönster kommer och tygerna har torkat efter tvätten!

Jag tycker att dina alster blir jättefina!! :D

Kul att du gillade mina tyger jag införskaffat, jag är rätt nöjd själv. Sambon undrade vad jag skulle med allt till så jag vågade inte berätta att jag just hade beställt 3 meter kaniner och skrivit upp mig för 3 meter lanskapstyg om det trycks... haha!

linnzan sa...

Gillade verkligen den något udda kombinationen av svart och ljusblått och modellen ser jättefin ut! Hoppas Strömming kommer gilla den!

Ett Tu Tre sa...

Bägge byxparen ser helt bra ut. Och visst är det skönt att ha lite "skräptyg" hemma att testa med.
Är det så att du vill ha muddbyxor som är lite tajtare upptill? Äldsta dottern ville för ett tag sedan ha pyajamasbyxor som satt slätt upptill och över höften, så jag utgick från ett tajtsmönster (Ottobre 1/07) nålade fast på tyget och klippte sjlva benet vidare. Nu satte jag inga muddar nertill, men om jag hade gjort det hade effekten blivit just en ganska så tajt byxa upptill med pös från nedre delen av låret eller knäet.
Och visst är mudd dyrt, jag brukar slakta gamla damtoppar i bommull/lycra som jag köpt på Lindex för en hel massa år sedan - perfekt till mudd faktiskt.

Maria sa...

Men vad du är produktiv!! Det kommer ju nya inlägg mest varenda dag...

Jag har sytt tajts både ur Meedoms bok och ur Ottobre och jag tyckte Ottobres var bättre. Det var liksom mer som tajts medan Meedoms var mer som smalare mjukisbyxor. Dessutom lite högre i midjan och det passar inte riktigt mina barn i alla fall.

Gulligan sa...

Jättefina byxor..Snyggt med svart och ljusblått..

Ida sa...

Jättefina byxor. Jag gillar randiga muddar.

Maria sa...

Hej igen! :-)

Jag brukar använda mönster från Ottobre 1/2007 nr 17. Jag såg nu att det var från stl 92 - det är kanske är för stort för dina småttingar?

OttoPippi sa...

Gulligan och Ida - Tack!

Maria - Dom (alltså knoddarna) är egentligen i stl 80-86, men jag syr ju alltid för stort till dom så stl 92 blir bra! Jättetack för mönstertipset!! Jag uppskattar det VERKLIGEN skall du veta!!!

[ LiEmEl ] sa...

hej hej o som många skriver mycket nytt fint o kika på,
jag har gjort tights till stora dottern men jag utgick från leggins helt enkelt o det var ju bara o mäta längd o bredd o göra precis som hennes ben =) men sen har jag gjorts en anna sorts tights till tvillingarna, ser du ofta i min blogg =) dom gjorde jag genom att smalna av ett par favvis muddisar som jag gjort många av..... så fick jag ett par bar tights som jag älskar går o ha till allt!!
dessa du gjort ser ju bar ut men testa dom o se, annars var det lite tips från mej =)
o härlig kombo svart o ljusblått.
nu ska jag fiffinurla på vad nästa projekt blir här hemma i syverkstan =)

OttoPippi sa...

LiEmEl - Stort tack för dina tips!! Såna är så himla värdefulla!!!

Susanna sa...

Mönstret kom idag! Tack så mycket. Nu får jag skynda mig att sy klart klänningarna så jag får börja sy byxor och bodys till 'mig själv'. TACKTACKTACK :)