måndag 28 april 2008

Arg på mig själv!

Jag är arg på mig själv!! Ingenting har gått som det ska idag! Glad i hågen över att äntligen få tid att sy lite nu när vi målat klart väggar för denna gång och över att mitt paket från Bibbis hade kommit med Prymtång och allt startade jag arbetskvällen! Det började med att prymtångens ena hålinsats fastnade i tången när jag skulle pröva öljetterna. Det var som förgjort att få loss den! Med den lilla metallgrej som följde med var det DEFINITIVT ingen idé att pröva ens eftersom den inte ens tog i hålinsatsen. Jag prövade med alla möjliga avlånga saker jag hittade hemma, sambon prövade med alla saker han hittade, jag prövade med olika sorter tänger, knivar, men nej! Pinsamt nog ringde jag Bibbi och undrade om jag gjort fel på något sätt. Hade hunnit bli lite orolig över att jag satt i hålinsatsen åt fel håll eller nåt så att allt var mitt fel. Under vårt samtal fick jag givetvis loss insatsen.... Nåväl! Nu hade en dyrbar timma av mina korta sykvällar redan försvunnit.

Då tänkte jag att jag gör något lätt och snabbt idag. Prövar mitt nya muddbyxemönster tex. Sagt och gjort gjorde jag det. Jag hade precis fyndat en stuv ljusturkos stretchfrotté som jag egentligen tyckte var alldeles för pastellig för min smak, men den var så oerhört skön på avigan samt att det är ju bra att ha lite mindre viktiga tyger att pröva typ ett nytt muddbyxemönster på!

Kände dock redan när jag klippte till byxan att mönstret inte var bra. Hade svängt ut mitt äldre mönster men det kändes för tajt över låren för muddisar. Det är det nog också. Sen så slavrvade jag när jag sydde grensömmen så där fick jag köra med overlocken en gång till på ett ställe för att laga. Jag glömde sömsmånen på mudden i midjan och på nåt sätt dubblerade jag muddbredden på dem som skulle suttit nere vid fotöppningen :-) :-) Fixade till detta men då rök ju en hel del dyr muddväv :-(. Sedan fattar jag bara inte varför jag inte LÄR mig??? Hade ju - och det visste jag ju, jag till och med tänkte på det - fått tipset att inte sy på mudden nere vid foten på samma sätt som i midjan när man har så mycket mer tyg på benet och så mycket mindre tyg på mudden. Rynktråda eller sy på INNAN man sydde sidsömmen skulle man ju göra. Det hade inte jag gjort! Blev arg och eftersom det ändå inte skulle bli nån bra muddbyxa som var tajt över låren så fållade jag benen med covern istället - med samma gamla orangea tråd som alltid :-)

Tycker att det hela slutade i ett par pastelliga gubbbyxor med illamatchande fåll. Inte dåligt jobbat!! :-) :-)

Material:
Ljusturkos stretchfrotté av underbar kvalité fyndad som stuv hos Myrins. Turkos muddväv hos Ohlssons. Tråd från Bibbis.

Mönster:
Eget - kommer aldrig mer att användas igen!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna. DF:1,5, TS:655, SB:2,5, SL:2.
Trippelsöm på covern för fållning. DF:1,15, TS:5555, SB:3

!!! ??? :-( :-)
Det är helt enkelt bara att skratta åt eländet. Men det tar lite på självförtroendet... Jag som skall sy åt några vänner nu.... vet inte om jag vågar... Vill bara ha ett schysst muddbyxemönster ju... Min snälla, snälla sambo försökte dock trösta mig och övertyga mig om att: "Dom kommer säkert att bli knoddarnarnas favvobrallor. Dom är sååååå sköna ju!" Tack snälla sambo, det värmde!!!

Hur gör ni andra med muddarna nedtill?

11 kommentarer:

malin sa...

Vissa dagar så ska man helt enkelt inte försöka sig på att sy, utan istället lägga sig i soffan med en påse godis :)

När jag syr benmuddarna så syr jag aldrig någon rynksöm, utan syr ihop bensömmarna och nålar muddden räta mot räta och sträcker ordentligt på mudden. Funkar alldeles utmärkt på mitt byxmönster...

Förresten så tycker jag att dina brallor blev jättecoola!

OttoPippi sa...

Precis! Vissar dar ska man bara låta bli. Jag har en liten tendens att bli stressad ibland när jag syr, vill hinna klart innan kvällen tar slut.... När jag känner så skall jag egentligen inte sy alls har jag kommit på. Ska försöka tänka på det...

Jag tycker det är jättesvårt att sy på en tajt mudd på en vid byxa (vid fotöppningen alltså). Det blir så attans bökigt och knöligt med overlocken som inte har någon arm att föra in i byxbenet. Nästa gång får det bli att sy fast mudden medan ena sidbyxsömmen fortfarand eär öppen. Lättare att sy en rak söm för mig tror jag. Men lyllos dig som tycker det är lätt :-)

Susanna sa...

Jag tycker också byxorna ser balla ut! Så även om du hade en annan bild i huvudet så tycker nog alla andra att de är fina.

Jag har också problem att sy på benmudden på overlocken så jag tar, än så länge iallafall, den gamla vanliga maskinen till det. Det blir inte lika snygga sömmar men eftersom jag mest syr för eget bruk struntar jag högaktningsfullt i det. Så först en raksöm och sen en sicksack.

Maria sa...

Jag tycker också byxorna blev fina! Jag måste också säga att det är så roligt att läsa din blogg för du skriver som ett litet kåseri varje gång!! :-)

För övrigt brukar jag sy som Malin förutom att jag inte använder overlocken till att sy på mudden. Jag använder vanlig raksöm och om man sträcker mudden tillräckligt mycket tycker jag den blir tillräckligt stark. För att det ska bli snyggt också brukar jag ibland kasta över sömsmånen med overlocken. Det är på något sätt lättare att göra det när mudden redan sitter fast!

s n o r k sa...

Va! De blev ju jättefina! jag syr på mudden med vanlig symaskin, sträcker ordentligt o kör raksöm o sicksack! Har ju inget annat att välja på liksom.....jag har ju ingen overlock....
Linn

LinSar sa...

Hejsan
jag syr med mudden med vanliga symaskinen.Tar den sömmen som syr och överkastar.

OttoPippi sa...

Tack alla snälla för kommentarer och sytips!!!

Det verkar som om det är den vanliga maskinen som gäller för muddar??? Hur dum e jag då som inte har fattat det??? :-) :-) Trodde nog att den inte skulle bli stretchig nog, men jag skall pröva detta! Tackar igen!

Och några nya namn - vad kul! - jag var inne på era bloggar och återkommer till dem snarast för jag blev verkligen inspirerad!

GOBLIgobli sa...

Neee, men brallorna blev ju übercoola!! Extra utstick med den oranga sömmen.
När jag sytt på muddar i benslut låter jag hela muddöppningen vara uppåt sas. Alltså rubbet löper runt pressarfoten istället, hur kryptiskt lät nu inte det där...??

ett Tu Tre sa...

Håller med ovanstående - det är roligt att läsa dina inlägg (även om jag förstår att det inte är roligt för dig när det inte blir som tänkt). Visst är det svårt med muddar till små byxben, det är som du säger lite mudd och mycket byxtyg, men jag brukar försöka sy fast dem med overlocken men sy lite sakta och lite i taget, för det blir snyggare så tycker jag. Jag använder inga rynktrådar utan puffar in byxtyget lite för hand samtidigt som jag sträcker mudden rejält, gäller att akta fingrarna bara, sen kopplar jag bort kniven där sömmen går omlott. Det blir inte alltid hundra % jämt men det brukar bli så mycket rynk ändå att det inte syns.

Sica sa...

Jag ska inte säga säkert, men jag tror att jag gör på ungefär samma sätt som "gobligobli",håller dock med om att det är svårt att förklara!

Det är inte roligt att sy när det bara krånglar, men ett tips är att verkligen känna efter hurvida man är riktigt sugen på att pyssla innan man börjar. Finns inget värre än när man är trött och "ska bara..." Lycka till med fortsatta verk!

OttoPippi sa...

Ni är UNDERBARA!!!! Vad skulle jag gjort utan er!!! TUSEN TACK för alla tips!!