tisdag 13 maj 2008

Vrålretro Kokosbyxa


Sömnad skall ju vara rolig och kravlös! Sy, pyssla och skapa skall man ju göra för att man vill och för att det ger en något och man skall längta dit! Efter ett litet uppehåll i sömnaden kände jag i går kväll att nu var det väldigt roligt att sy igen!! Om jag skall vara riktigt ärlig så har jag varit lite väl ivrig att få ut mina alster på bloggen så det har blivit lite hafs-sytt ibland. Och det är ju aldrig bra... Nu skall inte låta något stressa mig längre... Jag vill sy i lugn och ro och njuta av det!

Och kul var det att sy denna vrålretro Kokosbyxan! Den trängde sig före i kön av allt jag skall göra. Den kunde liksom inte vänta. Det gör inget, jag måste ju förstås ändå kunna klä mina tvillingtjejer i varsin Kokosbyxa samtidigt :-) :-) Än så länge har Kokosbyxorna fått vara i storblommigt 70-tals retro. Kokosbyxor har liksom hittills sett ut såna i mitt huvud, men jag kommer säkerligen att göra dem i lite andra tyger också. Framöver....

Jag ändrade faktiskt ingenting i mönstret sedan sist. Det jag gjorde var att jag nu sydde sömmarna först med vanlig raksöm för att sedan kasta över sömsmånen med overlock. Detta för att erhålla en starkare söm, så det inte blir som sist. Måste ända erkänna att detta faktiskt tar ganska mycket mer tid än att endast sy med overlock. Men det är det ju förmodligen värt. Och dessutom... ingen stress var det!!! Sedan så förlängde jag knytbanden från ärmhålskantningen istället för från halslinningskantningen. Och fick således även kanta halslinningen först denna gång.

Material:
Mitt senaste Second Hand fynd på Emmaus i förra veckan. Trodde att det skulle kunna räcka till både en Kokosbyxa och en klänning. Men det kommer det inte att göra. Dels för att jag tycker att tyg ser så mycket ut på längd, men så lite ut när man skall lägga ut alla mönsterdelarna (dålig kombo). Och dels för att när jag klippt ut alla delarna i tyget så upptäckte jag att ena framstyckesdelen tyvärr hade en gammal uppsprättad söm som hade gjort små hål i tyget i en lodrät rad mitt på.... Det var ju bara att klippa ut en ny bit. Lite synd för den blev inte lika färgglad heller. Dessutom ville jag anpassa byxdelarna på ett visst sätt i tygets mönster som ledde till att det blev tyg över både nedför byxbenen och ovanför axlarna, vilket gjorde att det blev mycket mindre tygbitar över. Den gula snedslån kommer från Bibbis och den vek jag själv med snedslåvikaren (som numera har blivit en av mina bästisar :-)). Tänkte först använda svart snedslå, men gul blev MYCKET läckrare. Gjorde liksom hela byxan!

Mönster:
Mitt eget, stl 92, inspirerat av Kokos Flanells Mustafas kortbyxa.

Modell:
Kokosbyxa

Maskiner och inställningar:
Vanlig maskin till sömmar, fållning och snedslåkantning.
Tretrådig overlock till kastning av sömmar. DF: N. TS: 655. SB: Nästan 2. SL:2.

Sömnadsbeskrivning:
(Till sömmarna båda maskinerna)
Framstyckenas mittsöm från hals till gren. Bakstyckenas mittsöm från nacke till gren. Benens innersömmar. Sidsömmarna. Snedslåkantade halslinningen. Snedslåkantade ärmhålen och förlängde snedslån till knytband 20 cm vardera. Zickzackade knytbandens ändar. Fållade byxbenen.

!!!
Jag har kommit på att jag vill ha ett stick- eller virkprojekt som jag kan pyssla med till- och från jobbet på bussen! Tittade i mina gamla stickpärmar och där fanns mycket kul... till mig...men nu vill jag sticka till ungarna. Skall ta ett snack med min textilmentor om saken :-)

15 kommentarer:

Susanna sa...

Shit vilket snyggt tyg! Och snygg bralla! Kan tänka mig att tvillingarna ser jättesöta ut i varsin sån här byxa, coolast i stan liksom!

Håller helt med om att pyssla ska man göra för sin egen skull men det är ju lite av en egokick att få kommentarer på bloggen också. Vem vill inte höra att ens grejor blir snygga och att man gjort ett bra jobb?? Men självklat ska man sy för sig själv och inte för bloggen! (Själv kommer jag inte kunna sy på två hela kvällar och det är jättetråååkit och inte kommer jag få npgra kommentarer på bloggen heller... buhu)
När min lill* blir större kommer jag beställa kokosbrallor av dig, h*n måste bara titta ut först och lära sig att gå så de kan visas upp ordentligt. Nu fick jag en redig kick i magen så jag antar att h*n också gillade tanken på brallorna!

Ha det!

OttoPippi sa...

Du är snäll och klok du Strömming!!! :-)

Kommer dock inte heller att kunna sy på två kvällar nu och tycker precis som du att det är tråkigt!!! Vi får väl ge varandra uppmuntrande kommentarer på varandras bloggar de här dagarna då om ingen annan gör det :-) :-)

Självklart gör jag Kokosbrallor till lill- när h-n kan gå!! :-)

Ha det du med!!!

Katrin sa...

Vad ska du göra i två kvällar som inte jag vet om?. Byxorna blev jättefina och kul. Jag gillar storblommigt och stormönstrat och denna färgkombination som var ny och vågad och djärv på 50-talet. (det är väl min retrotid även om jag gillar 30- och 40-talen bättre)Blått och grönt "passade inte ihop" men vi som var unga då älskade det. Det var ju nytt. Det hände mycket nytt med färger då när jag tänker efter. Ska nog läsa på lite och bli en 50-talsfreak.

LinSar sa...

Va kul att se ett par till så de har var sina.Ur snygga!!
Nej syandet ska inte vara stressande utan en kul grej.Ibland är det gott att gå till mitt syrum om det så är bara för en halvtimme eller 2h.Avkopplande.Ha det gott!

OttoPippi sa...

Katrin: Träffa kollegor båda kvällarna. Idag bara för trevligt och i morgon prata igenom min framtid med Kaliff som är i stan.

När jag var liten passade inte rött och rosa ihop!!! Det är ju SKITSNYGGT!!!

Jag gillar också 50-talet!! Speciellt inredningen, tygmönster och färger (alltså inte lika mycket klädmodellerna) 50-talsfreak är häftigt att vara!

LinSar: Tack! och ha det bra du med!!!

Maria sa...

Vadå uppehåll i sömnaden?? Jag tycker du har nya plagg eller projekt att visa upp vareviga dag? :-)

Jättefin byxa, blev väldigt fint med det gula kantbandet till.

Ylva sa...

Helt galet coola och snygga braxor!!!!

Ett Tu Tre sa...

Precis, jag kan inte märka något uppehåll i sömnaden, tvärtom förundras jag lätt avundsjuk hur mycket du får sytt med tvååriga tvilllingar, och jobb eller?
Byxorna är verkligen fräcka, jag kan se dina töser tillsammans i de fräcka kokosbyxorna - de kommer inte att få gå ostörda.

OttoPippi sa...

Tack alla!!

Uppehållet i sömnaden kanske inte märktes pga av att jag la in modellinlägg, tyginlägg och färga-ugglor-inlägg under en tid här på bloggen. Men sydde... det gjorde jag faktiskt inte....

Och, ja, tvååriga tvillingar och jobb... Då blir det ca 2 timmar över varje dag (mellan 20.00 och 22.00) som man skall fylla med ALLT! Därför ska man inte stressa!!! Utan istället njuta!! :-) :-) Eller hur?

OttoPippi sa...

Förresten är jag ju också ganska bra på att fylla ut bloggen med inlägg om mitt sykrypin (som alla kanske är ganska trötta på vid det här laget :-) :-) :-)

á Yeliqa sa...

HÄRLIG byxor. Gillar också 50-talet med härliga storblommor och stormönstrade tyger. Sen känner jag igen mig i att man inte ska stressa med allt, även om man kan känna att har man sytt något till den ena tvillingen så måste man skynda sig så att även den andre också får, även om det inte plaggen är identiska.

OttoPippi sa...

Precis!!!!

Maria sa...

Precis den tiden har jag också till mitt förfogande!! Så man får inte ha för många hobbies. Men det gäller att orka också. Ibland kan jag längta hela dagen efter att sy, men sen orkar jag bara inte när klockan blir åtta.

C sa...

Vilken läcker bralla, jag måste nog också finna tid att testa att sy en sån till min lilleman :)

Thea sa...

Jättehäftiga byxor! Har funderat på att göra mina till kortbyxor också, men det blir ju i stretch och dina känns bra myscket svalare så här till sommaren.