tisdag 10 mars 2009

Nål och hål!

Hej alla och tusen tack läsare för alla krya-på-dig-uppmuntranden! :-) Idag har jag verkligen sovit HELA dagen. Det kanske var bra för nu i kväll känner jag mig lite bättre, bättre än på två dygn i alla fall. Tänkte faktiskt efter detta inlägg t o m orka gå igenom alla andras 100 inlägg som jag missat de senaste dagarna!! Hoppas att det är flunsan som börjar ge sig.... Knoddarna är dock inte bättre, trots antibiotika och grejer är det 40 grader och otäck hosta som gäller, så i morgon förmiddag blir det "dokkon" igen! Tack gode för en så bra sambo som jag har :-).

Nu över till en liten fråga och ett surt konstaterande. För ett tag sedan sydde jag de här. I det lime/turkosa tyget, som kommer från MG Tyger, hade jag sytt ett par tajts till knoddarna och ett par till försäljning. Som tur var, var det just inte detta par som jag sålde i söndags för i går upptäckte jag att knoddarnas mycket omtyckta och på kort stund ganska använda dito såg ut såhär:
En massa hål i sömmarna!!!! Vad beror detta på?? I min overlock använder jag de minst påfrestande nålarna, nämligen Jerseynålar 70/10!! Detta måste väl bero på dålig tygkvalité? Så himla synd då jag gillade tygets färger, ränder och mjukhet så. Andra med liknande erfarenheter? Tips? Ett foto skall givetvis även skickas iväg till MG....

20 kommentarer:

Medea sa...

Jag tänkte direkt när jag såg hålen att du nog använt nål 70 och så var det ju. Jag hade samma problem ett tag och fick rådet att använda 80 istället så det göra jag alltid numera. De tunnare nålarna skär nog sönder tygtrådarna på nåt sätt.
Kram Efwa

Strömming sa...

Skönt att du mår bättre nu! Hoppas knoddarna också kryar på sig snart.

Tråkigt med byxorna, hoppas du kommer på vad som är felet. Efwa verkade ju ha en klok ide!

Jag har nog 1,5 meter av uggletyget och skulle kunna tänka mig att byta bort hälften. Lite vill jag ju ha för det är ju trots allt rättså ballt men jag tror inte jag kommer använda allt.

Kram

med nål och tråd sa...

det där med nålar och tygkvalitet är en hel vetenskap. Jag fick titta i min kompis facklitteratur i textil och fibrer. Där stod det just om det som Medea sagt. Olika aorters trikåtyger är stickade med olika tekniker (tänk sweatshirt-tyg jämfört med tunnaste viskostyget) och kräver därför olika sorters nålar.

Kristina sa...

Jag bara älskar dina mössor. Säljer du dom jag har två barnbarn jag skulle vilja köpa till.
kram Kristina
ps jag är också med i marsutmaningen

Heilt spesiell sa...

Det såg rart ut ja..du må la oss vite hva slags svar du får på mailen din.Godt formen er litt bedre.

Lilla NovaK sa...

Trist när det blir så, speciellt på det man verkligen gillar... Hoppas att du hittar lösningen...

Skönt att du mår lite bättre. Min lilltjej har vattenkoppor och det är inte heller något hit! Men som tur är så har de ju bara det 1 gång och aldrig mer....

ada sa...

Fattar inte hur du hinner med att göra så mycke saker...jättefint är det oxå.
Du undrade vad jag använder för nål å tråd. Jag använer helt vanlig nål å tråd i helt vanlig maskin. Ställer bara in den på elastiskt tyg. Men snart ska jag ha en overlock å då blir det nog ännu bättre.

Ming Ching sa...

Jag tror oxå på att det är nålarna som felar; har varit med om samma fenomen själv - trist. Det där med att byta till en grövre nål låter rimligt - minns att jag bytte nål (i tron att den var dålig) utan någon framgång, så att gå upp en storlek funkar säkert! Lycka till!

Errajka sa...

Men vad tråkigt med hålen, skumt. Jag har inte kollat riktigt vad jag har för nål (har ingen allmän koll på sådant), måste göra det. Men jag har inte upptäckt något "hål" i baddräkten. Ska ta mig en närmare titt när jag kommer hem.

Hello sa...

Det blev lika för mig när mina nålar hade lyckats få nån utstickande grej på sig. Två av Loppans favvotights hann bli sydda innan jag upptäckte det och bytte nålar :(

Hoppas ni alla mår mycket bättre mycket snart!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Synd...vissa tyger blir sådär??Pröva byta nål annars måste du ju få igen pengarna./Karolina

Fia sa...

Trist! Har hänt mig också- flera gånger. Och jag har testat en miljard olika typer av nålar känns det som...
Men det som oftast hänt- trots att det knappt går att se- är att det är en skada på nålen. Fick lära mig att det inte ens är säkert att en helt ny nål är ok...
Och smal nål är som sagt inte heller det bästa...

Men vissa tyg verkar vara känsligare också.

mustafa sa...

tråkigt med hål men du förtjänar beröm för mönsterpassningen!

á Yeliqa sa...

Skönt att du börjar på bli lite piggare. Hoppas att Knoddarna snart också är på bättringsvägen.

Tråkigt med hålen:( Jag skulle nog också gissa på att det är nålarna som är boven. Hoppas att du finner orsaken.

Kram!

Skaparstigen sa...

Trist med hålen. Jag har tyvärr ingen aaaning om sånt. Vet inte ens vad jag har i min overlock.

Tråkigt att försäljningen gick sådär. Jag sålde heller nästan inga kläder när jag stod på marknad. Min teori är att de stora klädkejornas låga priser får många att tycka allt annat är dyrt. Och är man inte van att sy eller handarbeta så tänker man inte på jobbet bakom. Vet ju inte alls vad dina grejer kostade, men jag antar att de ligger över HM.

Kram

e.ko sa...

gu vad tråååkigt:-
hoppas det löser sej!!

Ellan sa...

Hej
Hoppas att ni mår bättre! Jag håller med Medea ang. hålen i byxorna! Har varit med om det själv att tråden sömmen liksom vill äta upp tyget! Det har oftast slutat med att jag har sytt plagget på den vanilga maskinen.

Lycka till!
/ Elisabeth

fante sa...

Jag hade problem med kaninerna i början men fick bukt med problemet då jag bytte till en grövre nål :-)

Älsklingsfrö sa...

75 strech kör jag med både i vanliga maskinen och overlocken, eller till och med superstrech *ler* och de har funkat finfint. Men jag hade problem i början när det satt vanliga lite grövre nålar i. Vad jag förstår har strechnålarna lite rundad spets för att inte skära av trådarna...fast jag kanske minns fel där. Nåväl, det funkar, även om nålarna kanske går av lite oftare.

muhren sa...

så ser mina tights ut oxå...jag har ju bara en vanlig symaskin men man måste kolla ut nålarna, det är ju inte kul när det bli massa med hål..