torsdag 12 juni 2008

Bytt, bytt...

...kommer aldrig mer igen!

Jag måste - såhär i efterhand - erkänna att jag har varit SKITNERVÖS inför denna sömnad!!! Jag har ju fram tills alldeles nyss lugnt och tryggt sytt på med misstag och allt var och varannan gång. Egentligen har det varit strunt samma, för i princip allt jag har gjort har varit grejer till mina barn, eller presenter till andras- och de är ju inga beställningar, och kostar inget, så de har inte gjort mig lika nervös (bara lite:-)). Här har jag lufsat på och kanske i bästa fall lärt mig av mina misstag...

Men så kontaktade Svedin mig för ett byte!! "Hjälp!!"- var första tanken!!! Det kan jag ju inte! Till saken hör att jag inte är någon "massproducent" av något - inte ens för familjebruk. Med undantag av i princip Piff-tajts och Truls-byxor har jag nästan bara sytt ett plagg av varje modell. Så jag har liksom inte "ångan uppe" för att allting bara skall gå på räls med något. Det är lite av ett "problem" för mig. Jag vill pröva nytt hela tiden. Tröttnar på att göra samma och gillar det unika i saker och ting... Måste till och med anstränga mig för att göra två t-shirts åt tjejerna när dom behöver det.... Svammel...

Nåväl! Jag blev hur som helst jätteglad för att Svedin ville byta något med mig (!). Dessutom har jag länge beundrat, dreglat och berömt hennes karamell-mössor :-) :-). Och i det här bytet kommer jag att få två!! Ser så fram emot dem - och det gör mössknodden också kan jag lova!!

Nu pustar jag ut!!! Nu har jag gjort klart min del av bytet! Och det blev faktiskt okej! PUST!!

Material:
Svedin hade sett min förra skjortblus i detta tyg och ville ha en likadan till sin lilla son. Problemet var bara att tyget egentligen inte räckte till för det. Vi diskuterade hit och dit huruvida vi skulle ta ett annat tyg, invänta och se om jag fyndade nåt liknande eller om vi bara skulle ha delar av skjortan i detta tyg. Tills jag kom på att om jag vänder tyget så att det hamnar på tvären, så skulle det räcka!! Och så fick det bli!! Tycker verkligen inte att det gör något! Tycker det blev snyggt!
Tyget är en gardin inhandlad på Emmaus. Jag visste direkt när jag såg det att det skulle bli en skjortblus! Och nu blev det två! Snedslån kommer från Jofotex. Knapp från P.O.P. Och band till träns från MH:s Tyger.

Mönster:
Gynthers blus b, stl 84.
Jag velade länge hur jag skulle göra med knäppningen. Ha sprundet fram eller bak? Rakt eller droppformat? Ha det öppet? Knäppa med knapp, knytband eller öljetter? Det fick bli knapp där fram! Röd knapp blev fräckt!! Är jättenöjd med mitt beslut!

Maskiner och inställningar:
Overlock till sömmar. TS:6655, DF: N, SB: Inte riktigt 2, SL: 2.
Snedslå bandkantades med vanlig maskin.

Sömnadsbeskrivning:
Bandkanta sprundet. Sy axelsömmar. Bandkanta halslinning. bandkanta ärmslut och nederdel av båda styckena. Sy ärm- och sidsömmen. Sy i knapp och träns för hand.

???
Hoppas nu att bytesalstret blir till belåtenhet och att det passar den lille!! Ska bli spännande att se! Väntar också på spänning på mina äkta Svedin-mössor!! Knoddarna kommer att bära dem stolta (och ofta :-))

:-)
Jag har fått en ny tygängel idag!!! Så änglalik att jag fick fler tyger än vad som var tänkt!!! Tusen tack snälla ängel!! Jag är nu uppe i fem tygänglar: inte mindre än tre hyperaktiva värmländska, en skånsk och nu en Upsaliensisk!! Så underbart!

20 kommentarer:

Elisabeth sa...

Vilken söt modell och fint tyg! Jag håller med dig det gör absolut ingenting att du vände på tyget, det blev en effekt i sig själv!

Hello sa...

Gah! Vilket supersnyggt tyg!!!!!!! Det gick ju jättebra att vända på det hållet också! Hon kan inte bli annat än nöjd!

Och jag är precis som du - det är inte många plagg som finns i mer än en version! Det är roligast så :)

LinSar sa...

Hon kommer bli jättenöjd tror jag.Den blev jätte söt.Det blev ju även fast du löt vända tyget.
Va kul med ett byte:)

Susanna sa...

Håller med de andra, man kan inte bli annat än nöjd om man får en sån här fin skjortblus! Tyget är ju helt fantastiskt och du ska vara jättenöjd med resultatet!

Gulligan sa...

Vad roligt med byte!! och du har sytt jättefin skjortblus!!!

kokos flanell sa...

väldigt fin skjortblus i otroligt fint tyg. och vad kul att din första intention (att sy skjortblus av just det tyget) blev så lyckad och ledde till ett byte!

Kia sa...

fin! har varit borta från datorn i snart en vecka och blir ju helt paff när man ser hur mkt du hunnit åstadkomma på den korta tiden!

Maria sa...

Vilken fin blus!! Håller med om det där med massproduktion. Jag vill gärna sy nytt varje gång, men det finns ju alltid små detaljer man kan ändra. Nervöst att sy till någon annan, men hon blir helt säkert jättenöjd!!
Trevlig sy-helg på dig!! :-)

Retro Elephant sa...

Jättesnygg skjorta! Älskar tyget, modellen....ja...allt i princip! Du har inget att vara nervös över som är så duktig på att sy! =)
Trevlig helg!

Ett Tu Tre sa...

Fin blus, jag gillar både tyget och modellen.
Sen känner jag igen mig i ditt resonemang kring massproduktion och vana. Föredrar också att gå vidare till nya plagg och nya mönster. Det är egentligen bara mjukisbyxor och tröjor som jag gör om, ändå spar jag alla mönster i överfulla lådor, uti fall att ...

GoSi sa...

Hon kommer bli supernöjd med detta plagg. Den blev kanonfin och tyget är ju bara så underbart läckert!

mama s sa...

Du behöver verkligen inte vara nervös. Den blev ju jättefin.

rino sa...

å, känner verkligen igen mig i det du skriver! Varför göra "samma" sak två gånger när det finns så mycket man vill prova!!
Fin blev den iaf:-)

Stora lilla j sa...

Superfin - klart hon blir nöjd! Funkade ju superbra att vända på tyget ;-)

Måste bara vidarebefordra komplimangen från min treåriga son som sitter brevid: "Ååååh - den är jättefiiin, med äpplen, och den hänger!!!"

s n o r k sa...

Åh vilket härligt tyg!
Tycker absolut att den blev jättesnygg, även om möstret är på tvären! Jag brukar göra likadant, fast inte med flit.....hehe! En gång sydde jag en klänning med guldfiskar på, och jag var sååååå nöjd, ända till någon vänlig själ påpekade att "men du, fiskarna simmar ju uppocner, är de döda eller??!!" Den kan du se HÄR.
Kram Linn

6-barns mamma sa...

Vilka härliga kläder du gör, du inspirerar mig!

Jes sa...

En sån underbar skjorta, förstår verkligen att hon ville göra ett byte med dig :) Den blev jättefin.

OttoPippi sa...

:-) :-) :-)
Idag har den kommit fram (lite nervös :-))

Stor lilla J: Det var ju den finaste komlimang jag kanske nånsin fått!! Krama din son ifrån mig :-)

Snork: :-) :-) Ha, ha :-) :-) Det där kunde varit jag!!

Fru Björn sa...

Tack så jätte mycket av skort-inspirationen. Gjorde en liknande retro-skjorta till min ettåring och den blev hur bra som helst :-)

MadebyMammaMia sa...

Hej!
Jättefin blus:) och andra fina kläder du sytt.
Undrar bara detta med träns. Blir snart galen för jag får inte till det-förstår inte helt ut:) Har även sökt o sökt efter svra. Vart sätter man tränset-öglan? bakom kantbandet på avigsidan? Har du bomullsband eller resår i öglan? Finns den nån tut någonstans om detta tror du?
Tack och hoppas på svar:)