onsdag 21 maj 2008

Tajta piffar

Okej, då känner jag mig redo för ett sy-inlägg igen. TACK ni alla underbara bloggläsare som så snällt kommenterade mitt inlägg i går!!!! Det värmde oerhört!

Nåväl! Här är resultaten från mitt förra ugglefärgningsförsök: ett par tajts i modellen Piff. Jag var ju väldigt besviken på min rosa/röda uggla då, men när tyget torkade visade det sig att de röda ugglorna framträdde mer än vad som först tycktes vara fallet. Den rosa färgen är förvisso fortfarande lite för skarp (även om nyansen blev skitsnygg tycker jag) men det blev ett okej resultat ändå.

Både den lila/blå och den rosa/röda ugglan förde mina tankar till vissa av Mah-Jong tygerna. Ville bryta av färgerna med någon helt annat, så det fick bli gula respektive turkos muddar. Inser att det är en hårfin gräns huruvida plaggen andas 60-tal eller 80-tal när knallfärger kombineras. Och vad än dessa tajts andas så tycker jag faktiskt att dom blev bra.

Material:
Röd och blå uggla från Jofotex. Färgade med batikfärg från Panduro. Gul mudd från Myrins. Turkos mudd från MG-tyger.

Mönster:
Eget omarbetat från Meedom. Vid bensluten gjorde jag ganska smala muddar, 10 cm höga och 16,5 - 17 cm breda - inkl sömsmån! Det blev bra. Mudden i liningen är ca 21x2 cm bred och ca 16 cm hög. Benlängden är nånstans mellan pirat och hellängd. Tyvärr blev tajtsen för låga i midjan, speciellt där bak där all blöj-rumpa skall få plats. Där hade jag uppenbarligen ingen koll, eller så råkade jag minska höjden två gånger... (hade tänkt minska ca 4 cm). Hur som helst något att tänka på till nästa gång.

Modell:
Piff
(fast tjejerna kallar dem hoo-hooo-byxor)

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till allt. DF: Mellan N och 1,5. TS: 655. SB: 2,5. SL: 2.
Jag bytte faktiskt bara nåltrådens färg till rosa och behöll de andra vita, vilket jag tycker funkar.

Sömnadsbeskrivning:
Sy på benmuddar. Sy innerbensömmen. Sy grensöm (genom att vända ena byxbenet till räta och stoppa ned det i det andra). Sy på midjemudden.

!!!
Faktiskt jätteschysst att färga ugglorna, de vita ugglorna får så himla lätt fläckar tyvärr. Jag har redan klippt till lite fler uggleplagg som skall färgas när tid finnes. Eftersom jag inte hade grön färg bland mitt Panduro-set batikfärger tänkte jag nästa gång att våga mig på att blanda gul och blå (på brun uggla). Spännande!

:-)
Mina namnlappar kom i går! Även om jag då inte kunde glädjas något vidare över dem. Har kommit på att jag kan sy på dem för hand på plaggen på bussen till och från jobbet. Kanske blir snyggare än om man gör det på maskin? För jag vill främst ha dem i nacken eller på bakstyckena på avigan nämligen.

Idag damp avin till Meedoms bok ned i brevlådan. Den skall jag snart gå och hämta. Skall samtidigt lämna tillbaka min lånade, äldre, version.

:-(
Det gör ont i hjärtat av saknaden efter min älskade katt... Konstigt är det, att sorg faktiskt känns fysiskt i hjärtat...


18 kommentarer:

Jes sa...

Vilka coola tights!!!

Anonym sa...

Wow, vilka fina! Var min spontana reaktion när jag såg bilden på dem. Jag har inte hunnit läsa ännu, men det ska jag göra nu.

jejja79 sa...

superkul att du lyckas göra något udda av detta uggletyg som verkar ha kommit in i alla sveriges bloggares hem...... Superfina och coola.....

Sica sa...

Vad fina de blev! Förstår argumentet till att du färgar tyget, vitt är ju inte lätt att hålla rent...inte på vuxna heller för den delen! Tack för kommentaren på min blogg, roligt att du tittade in.

Anonym sa...

supersnyggt!

Gulligan sa...

Snyggt!!Och vad fint det var med turkost och lila!!

Strömming sa...

De blev jätteläckra, gillar verkligen färgerna du fått till! De rosa blev min spontatna favoit,men kanske för att jag verkligen gillade kombin med den gula mudden.

Strömming sa...

Snygg namnlapp också! Kul att de äntligen kom!

[ LiEmEl ] sa...

oooooh totalt underbara, själv börjar det tryta i tygförrådet nu så jag väntar in en beställning som ska läggas till s&s =) skulle sambon se att jag skriver att tygförrådet ä slut, han skulle nog banka vett i mej haha. sorry lite OT!!
men ja du ursnygga tights!! o dom cerica/rosa blev kanon när dom torkat ju.

LinSar sa...

Va kul att de syndes de röda ugglorna.De va min favorit bland de två.

Anonym sa...

Helläckra byxor! Verkligen kreativt! Jag tror minsann att du brås lite på din mor iaf! ;)

Visst känns sorg i hjärtat, rent fysiskt. Så är det. Min son drabbades av en hemsk sorg i vintras och den lär väl hänga med hela livet, mer eller mindre. Jag drabbades ju iom det indirekt. Eller inte, jag kände ju faktiskt grabben, jag också, även om vi inte var bästa kompisar. En jättefin kille. Jag gråter fortfarande när jag tänker på honom men framförallt, det du beskriver; smärtan i hjärtat. Det gör fysiskt ont. Jag tror att bästa sättet att få smärtan att försvinna är att sörja men att efterhand försöka göra det på ett bra sätt; att försöka minnas alla ljusa stunder och fina ögonblick. Då känns det bättre.
/June på www.junebacken.se

mustafa sa...

den ceriserosa färgningen blev ju toppen!

men, du behöver nog inte bara köra på batikfärger utan man kan färga i maskin också. fast då med andra färger (de man köper i vanliga affärer). jag tror att det är nitor jag använt och det blir jättebra resultat, snygga färger, jämn färgning och bra hållbarhet (köpte på åhlens i nordstan, billigare än panduro)

linnzan sa...

Kanon snygga! Och vad fint och annorlunda det blev med det färgade uggletyget. Fräcka blev de!

Strömming sa...

Jag funderar också på grönt till de bruna ugglorna.. får man härmas? Tänk en lite body i det.... det lålter väldigt sött tycker jag...

OttoPippi sa...

Tack för alla era kommentarer!!

June: Tack för att du delar med dig.... Dina ord värmer!

Kokos Flanell: Jodå! Förr har jag allt färgat både med Nitor och andra märken i maskin. Men det som var så bra med dessa färger är att man kan färga små mängder tyg och bara hälla i lite färg i kastrullen. Jag har ju klippt till plaggen först och sedan färgat de tillklippta bitarna i detta fallet. Det var faktiskt inte heller jobbigt alls att färga för hand. Värma upp vatten, i med allt, rör om då och då under 30 minuter. Och så slipper man risken med att tvättarna efteråt i maskinen blir rosa eller så... Men tusen tack för tipset!!! Förresten så förr hade Nitor små förpackningar som man kunde köra i kastrull också. Tror dock dom har slutat med det.

Susanna: Självklart skall du göra en grön ugglebody!!!! Kram!!

Thea sa...

Å vilka häftiga färger! Man blir ju så glad! Tack för att du delar med dig av alla tips!

rino sa...

färgerna är verkligen härliga!!! vill också...

Cecilia sa...

Vilka läckra :) Måste också skriva, dina namnband blev superfina. Jag är inne och kikar i din blogg dagligen och tycker du gör mycket fint. Just nu är jag bara så dålig på att kommentera allt jag gillar :/

Kör hårt!