måndag 15 mars 2010

Födelsedagspresent...

Gamla Bettan... Min mekaniska gamla arbetshäst... Min Bernina... Ärvd från min ömma moder vars Berninor i långsam takt avlöser varandra. Världens bästa symaskiner tycker hon. Länge har jag känt att jag har klarat mig alldeles utmärkt med gamla Bettan som enda vanliga symaskin. Även om hon tillverkades någon gång för eoner sedan mellan 1981-86. Även om hon redan ansågs lite uttjänt och ärvdes mig för sisådär 15 år sedan.

Men så på sistone har jag haft en längtan... En längtan efter en snygg undertrådssöm. En längtan efter automatisk knapphålssömnad. Och framförallt en längtan efter undertrådstrasselfri sömnad när jag skall sy i fler än typ två tyglager. Jag höll faktiskt på att bli helt galen vid min armbandssömnad. Jag svor åt min så annars älskade Bettan som inte klarade fyra lager bomullstyg! Trassel och skitfult på baksidan av armbanden! Fick handrulla fram och det blev ändå trassel! Man fick ju skämmas för henne!!! Och tid tog det! Fick panik med tanken på att två balklänningar snart skall sys samman med fula sömmar!! Jag ville också ha en Easy Jeans som "alla andra"!!!!!!

Och så faller dig sig som så... Att jag fyller relativt jämt i år. Men det dröjer nästan ett halvår tills dess. Men då har jag världens snällaste föräldrar. Som tycker att jag skall ha en bra symaskin. Som tycker att det inte gör så mycket med ett halvår hit och dit. Som tycker att jag bara skall beställa en Easy Jeans. Som tycker jag skall passa på när det fanns en för 1000 kronor billigare just nu. En splirrans ny. Av alla mina nuvarande tre symaskiner har ingen varit splirrans ny förut. Den kommer om två veckor... Lycka...

Gamla Bettan skall inte slängas. Hon skall kanske ibland tjäna med sin smalare friarm. Hon är kult. Men framför allt skall hon ärvas igen, i det tredje rakt nedstigande kvinnoledet. Knoddarna önskar sig nämligen en alldeles egen symaskin! För de gillar också att skapa. I väntan på symaskin och textilkonst ägnar de sig oftast åt kritor. Och gör läckra gubbar med ben, fötter, armar, pannor, kinder, öron, hår, ögon, näsor, ögonbryn och sist men inte minst en himla massa tänder...

25 kommentarer:

Nilla sa...

Underbart! Grattis!
Och va kul att knoddarna ärvt det estetiska sinnet från sin mor och mormor. :)

Helena sa...

Grattis!!! Jag känner igen mig så väl i din beskrivning. Min gamla mekaniska Elnita var exakt likadan...trassel, trassel och åter trassel...inget kul alls!!! Men tack vare snälla familjemedlemmar har jag nu kunnat köpa en sprillans ny:) Jag grät när jag sydde min första söm...glädjetårar dock...så stor är skillnaden...

Lycka till!

Madelene sa...

Låter som en utmärkt idé att skaffa en ny maskin! Det är du värd! :0) Och ju fler tänder desto bättre! :0D

h/saltaste bönan sa...

Föräldrar är bäst! (och unga konstnärer). Grattis i förskott!

SiriR sa...

Grattis med ny maskin!!Jeg kjøpte også ny maskin i høst, etter at jeg først hadde en gammel en som jeg arvet av min mor. Så deilig med ny maskin!! Ren luksus å sy nå, så du har noe å glede deg til:)

Og kul tavletegning:)

Hello sa...

Grattis!

SKROTdesign sa...

Kuuuul och grattis i förskott! Jag har faktiskt också fått en symaskin i födelsedagspresent. En Janome DC3040, dvs väldigt lik din Easy Jeans :) Beställd i lördags så jag hoppas att den hinner komma fram innan jag fyller på lördag!

makrill sa...

Underbara föräldrar!! Grattis (både till innehavet av föräldrarna och den stundande leveransen!)!! Jag älskar min Easy Jeans som jag fick i födelsedagspresent av käre maken efter att min gamla Singer från 60-talet valde att brinna upp en augustikväll... Snygg gubbe förresten!!

Medea sa...

Kul med ny symaskin men lämna in din Bernina på service så slipper du nog trasslet. Jag har en sådan som min basmaskin (från 1981) och den syr lätt genom 8 lager tyg. Kanske 6 lager om det är jeanstyg. Men visst är det kul med nåt nytt!

Benglan sa...

Oh vad härligt med en sprillans ny maskin! Och vilket fantastiskt mysigt konstverk! :) Vi taptesterar med diverse konstverk och collage här hemma. Det blir väldigt personligt så... :)

OttoPippi sa...

Tackelitack alla!!! :-)

Medea: Tyvärr har service inte visat sig hjälpa på gamla Bettan.... Men tack för tipset!

od Andulky sa...

GRATTIS!! Härlig bild!

MinaMirakel sa...

Underbar present, lycka till..../Åsa

Vibeke sa...

Gratulerer! Jeg har faktisk helt lik maskin som deg (den gamle altså), og er veldig fornøyd!! Men jeg er så enig i de små savnene. Håper du blir fornøyd med din nye maskin:)

á Yeliqa sa...

Stort, stort GRATTIS till din nya maskin!!! Hoppas att de två veckorna bara rusar fram så du snart får hem godingen:)
Klokt att spara gamla Bettan. Den kommer absolut att leva vidare med sån kreativitet som det finns i släkten:)

Kaoz sa...

Stort grattis med ny maskin!!Og så kjekt for jentene også, og få sin helt egen maskin=) Utrolig herlig gubbe, og enda herligere jente. Så store de har blitt!

GOBLIgobli sa...

Stort GRATTIS till din nya vän! :-) Och vilka snälla päron!

(Och det slår mig varje gång hur lika era knoddar är vår "bääb". Stilen på teckningarna också.) ;-)

Heilt spesiell sa...

Så gøy med ny maskin!!Og så er jeg storveis imponert over tegningen til jenta di!!Kjempeflink!Her er det fremdeles bare abstrakt og lite gjenkjennbart når Annika tegner;)

Lilla Gryn sa...

Åh vad roligt med ny maskin!! GRATTIS!!
Det är faktiskt något extra att sy på en ny fungerande,nästan automatisk maskin, lycka!!

KlaramedK sa...

GRATTIS GRATTIS!! kul med en ny sykompis!!!

Kul att tjejerna oxå vill sy, min sambo och mina små troll (pillar mest) får sy på ärvd huskvarna colormatic 2000 från 60-talet...så får jag ha min maskinpark ifred!! :=)

Kalamajt sa...

Härligt med ny maskin, jag drömmer också om en easyjeans...

Nu har jag provat att maila dig igen, kan du kolla om det har kommit fram?

Strömming sa...

Åh, en ny maskin! Så roligt!

Jag fick min maskin i 25-årspresent när jag fyllde 24 så mina föräldrar var ett helt år tidiga!

recyclinn sa...

Grattis till maskinen, jag kör med en ännu äldre bernina tant. Men jag näns inte riktigt skiljas från henne. Men efter att jag prövat Soligs så börjar jag känna mig lite otrogen, på hennes var det så himmla lätt att sy snyggt!

Vilken underbar bild! Jag vill också ha så där många snygga tänder! Kan man beställa en sån där?

em sa...

Oh vad kul!! Själv införskaffade jag bara för en månad sedan min första symaskin, och efter stort inflytande från mor min blev det en... Bernina! :) En Bernette ernina iofs, men ändå, Bernina ska tydligen vara en av dem bästa:):)

agge sa...

Hej vicken fin sida du har :-)
Visst är det roligt när barnen ärver det konstnärliga sinnet? jag har fyra barn o varje barn har sin speciella sak, särskilt minsta dottern som är fem år o nu har föresatt sej att hon ska lära sej sticka...hihi
Det gick inget vidare, men hon gjorde ett tappert försök!
Ha det bra/Agnetha