söndag 31 januari 2010

Tuffsing!


I sånna här blir man en "tuffsing". I alla fall enligt mina knoddar. Det är väldigt stor skillnad just nu på att vara "tuffsing/cool" eller "fin/vacker". Vi har en av varje sort här tydligen. Trots monochoriotismen... (ja, vissa av er kan ju slå upp om ni vill :-)). Men båda knoddarna verkar absolut nöjda med detta faktum. Även om jag ärligt talat inte riktigt förstått vilka plagg som kvalar in under respektive begrepp riktigt. Rosa är en viktig faktor, men inte jämt. Fordon är en viktig faktor, men inte jämt....

Ytterligare nyttosömnad är allt jag har att erbjuda även idag. Knoddarna behövde verkligen byxor nu. Var t o m tvungen att uppgradera Bootmönstret i stl 104 som jag inte tidigare hade. Tog tag i några numera faktiskt ganska gamla men ack så underbara velourtyger från Mjuka Tyger, men som jag ännu inte använt (finns många sånna i sykrypinnet). Vågar jag berätta att mina egna barn inte haft några velourbrallor som jag har sytt innan dessa? Ja, det gjorde jag tydligen. Även om det nästan är lite pinsamt...

Inte så mycket tuffsing är det över våra knoddar på nätterna just nu emellertid. Helt hux flux i denna veckan är dom som förbytta från läggning till uppvak. Den ena knodden har fått för sig att läskiga troll och spöken kommer och slickar på henne och äter upp henne (usch, låter läskigt...). Både precis när hon skall sova och mitt i natten (vilket har lett till en extramadrass bredvid hennes säng som jag och knoddpappan turas om att sömndrucket däcka på vid halv fyra tiden på nätterna). Den andre knodden sover så oroligt som aldrig förr och jämrar sig hela kvällarna igenom. Fullmånen sa nån. Fullmånen? Är det sant att fullmånen kan påverkar våra människobarn på det sättet?

I dag har jag många frågor. Är det sant det där med att det bruna nattågstyget inte håller måttet efter några tvättar?? Skit också i så fall. Jag som gillar det så. Jag som håller på att sy i det nu. Hur är det i så fall med dom andra nattågsfärgerna? Dom som man gett bort plagg i? Som man definitivt inte vill att de skall förlora färgerna på?

Dagens triviala fråga:
Jag kan ju haka på tygtemat till dagens triviala fråga som lyder: Brukar ni torktumla eller hänga upp era trikåtyger efter att ni förtvättat dem? Jag bor i lägenhet med egen tvättmaskin och torktumlare men använder inte tumlaren i onödan. Mest bara vid vinterkräksjukor och vid annan liknande nöd. Så jag har brukat hänga dem. Också för att inte "slita ut" tygerna i förväg. Tycker dock att trikåtygerna drar sig efter förtvättarna. Vid hörnändarna av dem och i kanterna blir de utdragna och då blir ju dessa delar inte lika användbara längre. I alla fall inte om tyget är mönstrat. Nån som förstår mig? Nån som har stött på samma problem?


32 kommentarer:

Marie Frost sa...

O ja, vår minsta kille sover som en kratta varje gång det är fullmåne! Brukar märkas någon natt före och ett par nätter efter.

Angående torktumling så torktumlar jag alla tyger efter tvätt (om de tål det.) Dels för att inte få skeva tyger så som du beskriver, och dels för att minska risken att tyget krymper om det är så att man torktumlar det som färdigt plagg.

Jag har inte några erfarenheter av nattågen än, jag har de brun/orangea och de turkos/röda, men har inte hunnit sy i dem än.

Fina tuffsingbyxor! :) Gott med lite påfyllning i garderoberna, det skulle behövas här också.

MinaMirakel sa...

Jag brukar oxå hänga upp mina förtvättade trikåtyger, det blir som du beskrev lite skevt och utdraget ibland.
Om man inte köpt för många meter brukar jag försöka plantorka dom på torkställningen, ev med en frotte handuk under!/Åsa

Doris_Assar sa...

Schyssta brallor! (Vad stora tjejerna har blivit :-o )

Jag försöker också plantorka/hänga försiktigt efter förtvätten. Ibland hänger jag om tyget ett par gånger också, då det inte drar sig (om man nu hinner det :-D )

Krimskrams sa...

Fina byxor till knoddarna! Jag har också ett "skomakarbarn" här hemma som blir sist med att få nya kläder :-)

Jag tycker att famförallt det bruna tågtyget tappar färg, men även det blåa. Verkligen trist :-(

Jag torktumlar alla tyger som tål det, men vet inte vad som blir bäst egentligen.

Och till sist; både jag, sonen och sambon sover som krattor när det är fullmåne. Det slår aldrig fel!

Palven sa...

Snygga "tuffsingbyxor" - här skulle det oxå behövas lite byxor :o) Det blir nämligen mest klänningar.....
Är inte så förtjust att använda torktumlaren över huvud taget då jag tycker att de flesta kläder tappar färg :o(

JuMel sa...

Snygga brallor! Jag torktummlar i stort sett inget utom lakarn och badlakarn mao hänger jag tyger:) Jag är super besviken på det brun/orange tågtyget, ser gräsligt ut efter typ 8 tvättar:( Snart har väl alla hört mina klagomål till leda, är dock ingen gnällspik men den här gången klagade jag hos Jofotex till ingen direkt nytta.Har inte vågat köpa de andra färgerna av tyget även om jag gärna skulle vilja men vem villa ha kläder som kanske inte funkar att tvätta? Oj, det blev långt!

Fangoria sa...

Så snygga byxor!!!
Jo nog är sömnen sämre under fullmåne alltid...
Har hittills bara tvättat det bruna tågtyget och det har blivit dassigt, men en kompis fick leggings i bruna och en tröja i det blå som de flitigt använt, och hon tycker de är fina än (jag har inte sett dem nu). Det gula har jag inte alls hunnit tvätta än, förutom förtvätten då. Hänger mina tyger, har ingen tumlare.

Cilla sa...

Jättefina byxor!
Jag torktumlar inte mina tyger, vill inte heller slita på dem i förväg...
Har en liten annan försynt fråga... Är ute efter mönstret till byxor som dina fina, får man lite frösiktigt fråga vart man kan få tag på det?

SKROTdesign sa...

Jättefina byxor! Håller själv på att ta fram ett liknande byxmönster :)

Jag förtvättar alla tyger, men torktumlar aldrig. Just det där som du nämner med att tygerna brukar dra sig i hörnen, eller töja sig i hörnen, upplever jag också med vissa trikåer. Har ingen som helst aning vad man skulle göra. Overlocka innan man tvättar?

Helena sa...

Tuffa byxor!

Jag försöker hänga alla tyger så plant det går och det brukar funka. Tvättar det mesta i lägenheten och här finns bara torkskåp. Kan ju tänka mig att torktumlare sliter mer på tygerna?

Tycker nog att fullmånen har effekt även på vuxna och inte bara på människobarn :) Har alltid svårare att somna när det är fullmåne. Och brukar inte förlossningarna öka kring fullmåne?

W collection sa...

Jättefina tuffsingbyxor:) Mitt nattågtyg har tyvärr alla färger blivit lite dassiga eftertvätt tycker dock det märks mindre på det limefärgade kanske för att det är ljusare eller så va det bättre kvalité helt enkelt... angående fullmåne så slår det aldrig fel här.. lillkillen drömmer en massa å gråter i sömnen varje gång å även jag drömmer mer än vanligt...mystiskt;)

Johanna sa...

Coola byxor, jättefina på. Jag har som fastnat för att verkligen läsa din blogg:) I LIKE och jag gillar dina triviala frågor som jag aldrig kan svara på men lär mig en del av att läsa:) /Johanna

Heilt spesiell sa...

Kjempeflotte bukser.Jeg liker godt modellen du har her.
Jeg tørketrommler alt utenom Stretch jersey sånn ca.
Så slipper jeg være redd for at stoffet vrir seg etter jeg har sydd.

Strumpetossa sa...

Vår äldsta dotter drömde också om troll i den åldern fast då brukade de bita henne i tårna...

Jag torktumlar alltid tyget så att det inte ska krympa när man sedan tvättar det färdiga plagget.

Hello sa...

1. Vilka härliga coola tuffsingar!

2. Jag har ingen torktumlare så jag hänger alltid. Om jag har långa bitar brukar jag vika dem på längden(med assistans...) och sen hänga dem i "vågor" på flera pinnar på torkställningen.

3. Blir det utdraget där det hängt över trappräcket eller torkställningen, så lägger man det plant på golvet och sprayar med blomspruta, så brukar det dra ihop sig.

4. Om det inte funkar så ångar jag med strykjärnet.

5. Jag upplever inte att det gula tågtyget tappar färg. Har dock inte de andra så jag kan inte jämföra. Däremot är landskapstyget bedrövligt urtvättat efter tre tvättar, typ. Trist att Jofotex är så oregelbundna i kvalitén på sina tryck! Jag har inte haft några problem alls med elefanttygerna, men jag har hört flera som har haft det också.

6. Jag uppskattar dina kommentarer jättemycket också!

7. Kram.

Hello sa...

8. Det hör lite till åldern också. De är i en mardrömålder, våra knoddar och loppor. Här är det spindlar under sängen...

mumi sa...

Så fine bukser:) Jeg tørketrumler alt etter forvasken, så er jeg sikker på at det er ferdig krympet.
Mine nattogtyg mister også fargen i vask, har bare sydd i det blå og brune enda, men begge mister farge:(

Strömming sa...

Verkligen snygga byxor! Vad skönt det måste kännas att få tid att sy till knoddarna!

Hänger precis som du de flesta tyger efter tvätt, har ingen tumlare. Håller med om att de kan sträcka sig, tackar Hello för tipset om att spraya dem! Det hade jag inte tänkt på. :)

Jobbigt med sömnstrul. Hoppas trollen försvinner snart så ni alla får sova gott om natten igen!

Kram

od Andulky sa...

Superfina!

Hänger också mina tyger, men tack Hello för spraytipset!!

Jag använder elastisk "våffelsöm" på kantbandet, den finns med bland dekorsömmarna på min vanliga symaskin.

Ang tågtyget köpte jag bara det bruna och vet därför inte hur de andra är i kvalitén.

Ha en skön söndag!!
/Anna

mysigtdesign sa...

Den trion med velourbyxor var verkligen drömfin. Underbara tyger.

Vad gäller torktumling så torktumlar jag endast handdukar och underlakan med resår. Tycker liksom att det blir så luddigt och trist i torktumlare.

Barn som vaknar på nätterna - det känner jag igen. Som trebarnsmor är det ständigt någon som är inne i en "vakenfas". Nu har jag inhandlat en underbar stjärnlampa som lyser upp taket som en stjärnhimmel och det räcker att man går upp och sätter på den så brukar de sött nöja sig med att somna om i sina sängar.

Majtjho sa...

Vilka härliga brallor!
Visst är det trist när barnen strular med sömnen. Man blir så påverkad själv. Min lille kille han vaknar alltid mellan 04:30 - 05:00. Han har alltid gjort det, oavsätt om han är uppe lite senare så är han piggelin så tidigt. Själv vill man bara dra täcket över huvudet och somna om.

JuMel sa...

Hej igen! Du har rätt i att ju fler som påpekar sitt missnöje desto bättre, frågan är hur många det är som verkligen gör det... Tycker att tyget borde hålla bättre men tanke på priset och det verkar onekligen som om det är fler som är missnöjda, åtminstone med det brun/orange.

Skapat av mig sa...

Dom ser verkligen urmysiga ut! Snyggt mönster!

Fellai sa...

Läckra tuffsingbyxor :)
Angående din fråga så torktumlar jag de tyg som tål det. Mest för att jag är rädd att det ska krympa ytterligare i torktumlaren och då vill jag att det sker innan jag syr i det. Slipper då också att det drar sig men å andra sidan så sliter det mer. Vet inte vilket som är bäst.
Tufft när de små har svårt att sova. Min lillkille ligger just nu vänd in mot väggen, ihopkurad som en liten boll och med massor av djur runt sig för att inte "monstren" ska ta honom. Inte lätt att vara liten!

SiriR sa...

Så kule bukser! Heldige jentene dine som endelig fikk noen selv!!

Håper de snart sover bedre om natten. Vi har det på samme viset nå, vår 4 åring kommer inn i vår seng hver natt!!

har ikke tørketrommel, så ingen tips ang det:)

Åsa sa...

För det första, superfina brallor! För det andra, jag har också helt oförutsägbara barn (iaf min 3 åring...) där det som passar ena dan är totalväran på nästa, lite som att leva med en bomb, u never know when it´s gonna blow!
Sedan så nej, jag tumlar inte tygerna efter tvätt, inte heller de kläder jag sytt själv, bara köpe-kläder...
ang sömn så har båda mina bara över natt blivit mörkrädda och spökrädda runt 3,5 års ålder, men cd-spelare som går på svagt ljud natten lång(...) har hjälpt vår 5åring jättebra och den lilla sover för jämnan i våran säng...

Jes sa...

Vilka härliga byxor & underbara färger, som små karameller :)

Jes sa...

Vilka härliga byxor & underbara färger, som små karameller :)

Pyssellycka sa...

Snygga tuffsingbrallor! Modellen är supersnygg!

Kaoz sa...

Knalltøffe bukser!! Kjempefin modell og herlige tyger.

Jeg varierer litt på om jeg bruker tørketrommel eller henger opp til tørk. Litt etter hvor travlet jeg har det med å få tingene tørt i forhold til om jeg MÅ sy av dem der og da....;) Henger jeg opp stoffene henger jeg de opp over flere stenger på tørkestavivet slik at det ikke henger og drar seg.

GOBLIgobli sa...

Jag tumlar alla tyger jag tvättar, just för att de inte ska töja sig och krympa maximalt. Och ang. slitage SKA ett tyg av bra kvalla tåla den första tumlingen utan problem.

GOBLIgobli sa...

Hmm, meningsuppbyggnaden blev lite fel, tygerna SKA alltså krympa maximalt. =)