lördag 30 januari 2010

För liten sa Fröken...


Knoddarna har under en lååång tid använt dessa varma och fina tröjor under sina jackor både på dagis och hemma. Nu sa Fröken ifrån. De har blivit för små (i gott sällskap med många andra knoddplagg här hemma). Inte så konstigt med tanke på att de stickades under hösten 2007 :-). Något var tvunget att göras och det snabbt. Snacka om nyttosömnad. Sagt och gjort drog jag fram mina mönstrade fleecetyger från Sydrömmar. Gillar dem. Det är inte så vanligt med fräckt mönstrad fleece. Och vilken fröjd att sy i sen! Så otroligt lätt om man jämför med jerseyn.

Hade inte riktigt tid med egen mönsterkonstruktion utan tog helt enkelt Meedoms form 2 tröja och skippade sömsmånen på bredden. Tänkte att det skulle nog passa för att inte vara tillräckligt tajt för att ha ovanpå vanliga kläder eller för stor och bred under jackan. Tröjorna blev till belåtenhet och värmer gott.
Dagens triviala fråga har jag grunnat på länge. Den är verkligen så trivial att jag skäms lite. Men här kommer den. Åt vilket håll har ni nålarna när ni nålar?


Jag brukar nåla såhär:


Men jag har sett att de flesta nålar såhär:Har det någon betydelse för att underlätta sömnaden? Och i så fall varför? Undrar en som undrar så mycket...

25 kommentarer:

Strömming sa...

nu ska vi se om jag minns vad mormor-sömmerska lärde mig om nålar när jag var liten... jag brukar tvärnåla för då kan man sy över nålarna med risk för att nålen ska träffa tvärnålarna och gå av eller bli slö. Mormor förespråkade att nåla som du gör för då kan man sy efter nålarna och få bättre passform, för då kan man ju nåla på kroppen, ta av plagget och sedan sy efter nålarna. Så så gör jag när jag syr till mig. Syr jag till barn så tycker jag att det är enklare med tvärnålning och eftersom det oftast inte är sytt med tight och exakt passform så spelar det ingen roll. Men försöker numer att undvika att sy över nålarna just för att minimera risken att skada nålarna.

Spännande med dina triviala frågor. Det är ju så man lär sig!

Snygga tröjor också! Läckra mönstrade fleecetyger är man verkligen inte bortskämd med!

Kaja sa...

Jag tvärnålar för att kunna sy över dem med maskinen.

Här står fleecetröjor också på önskelistan!

h/saltaste bönan sa...

I slöjden tvärnålade vi alltid så jag har alltid gjort det. Har aldrig råkat ut för att nålen träffar tvärnålarna, men nu när jag köpt overlock måste jag vänja mig av med det för nålarna har väl sönder kniven?

Läckra tröjor. Mönstrad fleece brukar ha så hemska mönster. Vilka fina du lyckades hitta!

fante sa...

Jag använder mig av båda sätten. Det beror lite på vad jag syr. Om jag t.ex. ska overlocka något tvärnålar jag nästan alltid, för då ser jag nålarna bättre och så är de lättare att plocka bort, men då jag syr en stickning på en filt nålar jag som du för att tygerna hålls bättre ihop då, inbillar jag mig ;-)

Hello sa...

Jag stämmer in i Strömmings kommentar. Jag tvärnålar oftast, men undviker att sy över nålarna (jag har sytt av MASSOR med nålar på det viset...!). MEN om jag behöver precisionsnåla och veta exakt var sömmen hamnar sen, så längsnålar jag. Och då beror det på material och detalj om jag tar bort nålarna eller syr precis jämte. Syr man precis jämte, så kan man råka ut för att nålen "fastnar" i pressarfoten. För att undvika att tyget drar sig då, så måste man ha nålarna med huvudet mot sig. Då åker nålarna bara ur tyget om pressarfoten får dem med sig.

Supersnygga fleecetröjor! Särskilt den prickiga gillade jag.

Madelene sa...

Fina flickor i fina tröjor! :0) Jag tvärnålar alltid! Lat och vill kunna sy över nålarna...dock har jag nu börjat dra ur dem innan jag syr över dem då jag märkt att symaskinsnålen räcker längre då och jag slipper krokiga knappnålar...lyckas alltid hitta på någon! För det mesta nålar jag inte ens...nålar aldrig då jag syr kantband...nålar jag så ska det vara nån fåll i så fall.

Fangoria sa...

Så fina fleecetröjor, verkar jättegosiga, vilken fin fleece du hittat!
Jag tvärnålar också...hmm, vet inte riktigt varför ska jag erkänna, har bara lärt mig att det "ska vara så" hihi! Händer att jag syr över nålarna, men försöker oftast plocka bort dem, just för att man syr av så många nålar...

SKROTdesign sa...

Här är en till som tvärnålar och plockar ur en efter en för att inte förstöra symaskinsnålen :)

SKROTdesign sa...

Skäms på mig! Var så inne på din fråga att jag glömde kommentera knoddarnas nya tröjor. Visst är det svårt att få tag på mönstrad fleece? Jag brukar köpa filtar i diverse mönster och sy av just därför att utbudet av mönstrad fleece på metervara är begränsad. Sist men inte minst kommer det: Knoddarnas tröjor var jättefina ;)

OttoPippi sa...

Tack alla för era utförliga svar! Gud vad bra det är med triviala frågor!! Jag nålar som sagt oftast längsgående men tar alltid bort nålarna.

Skrot: Vilket jättebra tips med fleecefiltar att sy av!!!! Har jag liksom inte tänkt på. Och de finns ju ofta ganska fräcka. Tack!

od Andulky sa...

Superfina! Jag nålar som du :-).

JuMel sa...

Fina fleece tröjor! Kul fråga:) Jag tvärnålar alltid och syr alltid över nålarna och har så klart oxå sytt av många nålar i farten:)

Busiga ungar sa...

Jättefina tröjor. Gillade det med cirklarna skarpt...

Jag nålar som du och tar bort nålen allt eftersom jag syr...

Gärna fler bra frågor!!
Cecilia

Doris_Assar sa...

Fina!!! Och härliga tjejer!

Jag nålar på tvären! Och kör över med symaskinen, oftast håller nålen ;-)

Helena sa...

Fina tröjor du har sytt!

Här är en till som tvärnålar, oftast, men ibland händer det att nålarna hamnar längsgående också. Det här med att tvärnåla lärde man sig nog i syslöjden. Jag brukar alltid köra över nålarna när jag syr på vanliga maskinen, med overlocken måste de ju plockas bort så då spelar det ju ingen roll hur nålarna sitter. Försöker nåla med så få nålar som möjligt i alla fall. :)

jejja79 sa...

Du är så bra med dina frågor. På så sätt lär sig oxå jag något varje gång du gör ett inlägg =) Själv tvärnålar jag alltid, men som jag läst nu kanske man skulle testa det andra sättet oxå när det ska precisionssy. Superfina fleecetröjor. Älskar verkligen tyget..... kram

Katharina sa...

Snygga! Speciellt den prickiga, verkligen läcker! Den randiga var också härlig, men jag gillar alla färger... =)

Angående nålningen (himla bra att du ställde frågan, nu har jag lärt mig massor genom att läsa kommentarerna), jag tvärnålar och körde av en nål i maskinen så sent som igår, och började då fundera över det här med nålningen och hur man ska göra egentligen. Nu har jag lite att fundera på.

Anna-Snoddas sa...

Kul med dina frågor! :)
Jag nålar som du, tycker att det är smidigare, syr aldrig över dem iaf, tar alltid bort dem.
Däremot så tvärnålar jag ibland när det är lite trångt, tex när jag ska fålla en ihop sydd ärm.
Snygga tröjor också!

Tygterrier sa...

Beror på vilken maskin - och vilket tyg jag syr i. Har för mig att jag läst/hört att man "ska" nåla längs med när man kör med overlock - då skadar man ju inte kniven om man glömmer ta ur nålarna. Fast jag tvärnålar ibland iallafall... Till exempel för att få ärmhålssömmarna att komma mitt på varandra när man syr sidsömmen.

I syslöjden fick man väl lära sig att man ska tvärnåla - de lärde tvistar visst om man får köra över nålarna eller inte :-) När jag syr i jersey som gärna vill krulla i kanten brukar jag nåla längs med längst ut i kanten. Överhuvudtaget nålar jag för lite.

citten sa...

Jeg er venstrehendt, så hvis jeg nåler på langs, så får jeg nesten ikke ut nålene når jeg syr. Jeg nåler derfor som bilde nummer 2. Det er sjeldent jeg syr over nålene, men går jo greit hvis jeg er forsiktig.

Lina sa...

Jag är för lat för att nåla :)

malinjohanna sa...

Jag tvärnålar, men med huvudena inåt mot tyget. Då kan man sy över nålarna om de sitter tillräckligt långt in och på min bernina har pressarfoten en skåra till höger som nålarna fastnar i ifall man nålar med huvudena utåt. Har lärt mig av min mamma sömmerskan, som också har en bernina...

Kånkarong sa...

Syr jag blixtlås eller då jag syr på band och sånt som helst ska ligga platt nålar jag längs med. Annars alltid tvärs.

Lykke sa...

Thihi, jeg gjør som deg, ser at alle andre gjør det annerledes men, hehe.

Lykke sa...

Kjempe fine trøyer foressten!!