måndag 1 februari 2010

Slim LNyttosömnaden fortsätter... Denna tröjmodell kallar jag Slim L. Den tajtare typen av tröja. Tycker att det är snyggt och den ökar retrokänslan ytterligare i denna typ av tyger. Var faktiskt först lite orolig att mina inte helt pinniga knoddar skulle kunna ha modellen :-), och klippte därför bara till två. Landskapstyget är fortfarande ett av mina absolta favvisar och det bruna nattåget får nu bevisa sig även hos mig vad gäller färgkvalitet. Muddrullå är snyggt! Så snyggt att jag har svårt att göra nåt annat med tröjor... även om jag här tvingade mig till en coverfåll nedtill. Det förlänger längden lite tycker jag.

Nyttosömnad i all ära och det är ju bra om barnen har kläder men sjuttsingen vad det suger efter kul ny sömnad nu. I huvudet snurrar olika nya roliga modeller runt i oftast enfärgade tyger med stora knappar och markanta fickor. Och inte blir det bättre av att jag har tvångssömnad på tur.....

Fast det vill jag inte ens tänka på. Jag vill tänka på dagens triviala fråga. Som jag inte ens vet om den är så trivial. Jag är hur som helst mycket nyfiken på era svar på den. Den lyder: Hur storleksanpassar ni era egna mönster? För mig brukar det vara så att när jag gör en ny modell gör jag den så den passar mina egna barn, då vet jag ju också i vilken storlek jag har gjort mönstret. För att sedan översätta detta till storlekar från 0-7 år (som jag oftast syr i) har jag två olika sätt:

Antingen tittar jag på ett annat befintligt mönster och tittar på var och hur mycket man i detta har lagt ut (eller in). Gör sedan likadant på samma ställen i mitt eget mönster.

Eller också har jag ett annat sätt. Jag lägger ut mitt egna mönster (exempelvis mitt byxmönster) på ett befintligt (kopierat) byxmönster och ritar upp mitt mönster på detta. Då ser jag hur mitt mönster ser ut i förhållande till det befintliga i just den storleken. Nu kan jag välja en annan storlek av det befintliga mönstret och ritar sedan ut mitt mönster igen genom att kolla hur det såg ut i den första storleken (nån som förstod???)

Jättenyfiken på era svar!

15 kommentarer:

fante sa...

Snygga tröjor :-) När det gäller egna mönster gör jag som du :-) Och hoppas på att jag får det rätt :-D

makrill sa...

Supersnygga tröjor!! Du gör så mycket fint!!

Jag har ännu bara ritat ett fåtal egna mönster men gör precis som du när det gäller storleksanpassning.

Ett Tu Tre sa...

Vilken snygg tröjknodd! Tröjor må vara tråksömnad men det är så härligt med alla fina färgglada och mönstrade plagg i garderoben - då känns det värt det!

Hello sa...

Ajabaja! Inte använda ord som nyttosömnad och tvångssömnad. Det enda "tillåtna" är tråksömnad och då gäller det gardiner. Sådeså! ;)

Jag gör som du med storlekar och mönster.

Och muddrullå ÄR snyggt. Dessutom undviker man att såna här tröjor ser ut som pyjamasar, vilket de annars lätt gör, tycker jag.

recoll sa...

Vill först och främst göra tummen upp för dina fina tröjor! Kul idé med dagens triviala fråga. Vi kan lära så mycket av varandra.

Jag använder mig av olika sätt när jag ritar nya mönster. Ibland använder jag mig av ett befintligt mönster eller snarare 3-4 olika mönster ( i samma storlek). Jag brukar också utgå från ett redan befintligt plagg som sitter bra på barnet. Ibland så brukar jag mäta barnets aktuella kroppsdel (inte alltid så lätt på spralliga barn:) för att få till exakt mått.

Till sist undrar jag om det är ok att länka din blogg till min!

MVH Recoll

JuMel sa...

Snygga tröjor! Hoppas ditt tågtyg är bättre än mitt:) Håller med, muddrullå är snyggt och ser mindre pyjamas likt ut!

Jes sa...

Vilka härliga tröjor, modellen va kanon snygg! Jag gillar oxå den lite mer slimade varianten

Strömming sa...

Snygga tröjor! :D

Jag gör också som du när jag storleksanpassar. Jag hoppas dock lära mig lite mer på syjuntan (som vi faktiskt har via medborgarskolan!) då vi kan ta in lärare för att undervisa oss i det vi är intresserade av! DET är LYX!

Hello sa...

:D

Visst är det väl märkligt att "du som kan sy, kan väl" alltid följs av "sy gardiner"! Det är verkligen det värsta jag vet. Gardiner kan dessutom precis vem som hels sy. Jag kan klippa och så kan de få låna min maskin (nåla fär de göra själva ;) ). Så ok, tvångssömnad är godkänt denna gång :) Men bara denna enda gång! *ser låtsat sträng ut*

God natt.

jejja79 sa...

supersnygga tröjor, gillar oxå den lite tightare modellen. Vad gäller egna mönster, så har jag knappt gjort några, tycker det är så ofantligt tråkigt att sy mer än två av samma modell =) Skulle aldrig kunna massproducera =) kram

Mimmi sa...

Håller med om att det är snyggt med slimmade tröjor. Mina "standard" är av den sorten och jag inspirerades redan när lillemannen använde sig utav Pop och NameIt bodies.

Jag använder mig oftast av ditt första exempel när jag ritar nya mönster. Gör en eller oftast fler test på modell till lilleman som sedan ökas och minskas genom att snegla på befintliga mönster. Önskar jag kunde mer om mönsterkontruktion men sambon tillåter nog inte Stockholmsresor (bor 20 mil därifrån) varje vecka för att gå på Tillskärarakademin ;-)

Skoj med syjunta!

od Andulky sa...

Jättefina tröjor!

Jag gör som du, men hoppas precis som Strömming, att jag kanske lär mig nåt nytt på en av syjuntorna :-).
/Anna

Gulligan sa...

Fina tröjor!!! Jag gör som du (båda exempel) och hoppas på det bästa;)

Heilt spesiell sa...

Kjempeflotte trøyer.

De mønstrene jeg bruker har somregel utgangspunkt i ett eller flere mønster og så endrer jeg på dem.I tillegg bruker jeg størrelsestabell som jeg har funnet på Sparkjøp.Der står blandt annet inner benslengde,armelengde,liv-vidde osv. Veldig ok.

Åsa sa...

jag ritar knappt några egna mönster på RIKTIGT liksom, bara klänningar och då kontrollmäter jag på befintliga mönster läng och bredd bara. annars så ritar jag om de mönster jag har... alltså justerar bredd o dyl bara.

antar att du syr muddrullå med en CP?