fredag 20 februari 2009

Lidande blogg...

Under veckan som gått har det verkligen varit så att min lilla blogg och mitt engagemang i alla andras bloggar blivit totalt lidande för min sömnad! Jag har faktiskt sytt en del men inte riktigt tagit mig tid för att skriva inlägg, det har tvärtom nästan tagit emot att sätta sig vid datorn och jag fattar inte riktigt varför. Fast det brukar faktiskt vara så med mig. När jag snöar in på något så snöar jag in - och då känns allt annat motigt och jobbigt på något sätt. En egenskap som kan vara både dum och bra....

Dessa byxor sydde jag förra helgen. De tre översta i grönt flodistyg är en del av de Bootbyxor som skall med mig till mässan. Jag valde faktiskt medvetet att använda mig av det flodistyg som jag tycker sämst om. Säljer de inte kommer jag inte att ångra tygspillet och gillar nån annan den gröna färgen är det ju bara bra. Grönt är ju också en alldeles superb unisexfärg (även om jag personligen jättegärna ser pojkar i tex cerise). För att göra byxorna lite roligare ville jag variera muddfärgerna. Ytterligare fyra Bootbyxor i detta tyg men med andra muddar skall sys så att jag har med mig byxor i de allra flesta storlekarna från 0-5 år (det är för övrigt så jag tänker med varje modell som jag tar med).

Så.... när jag ändå var i Bootbyxetagen passade jag på att sy två stycken till knoddarna också!! Nu i de riktigt fina flodistygen turkos och lime! :-) De blev mycket uppskattade och de turkosa har burits av ena knodden i två dygn i sträck i veckan!

:-(
Nu har jag fått höra av andra (vuxna) att knoddarna har börjat få höra av andra (barn) att de tex inte får äta leverpastej (vi är ju vegisar vi). Knodden i fråga hade tydligen svarat "Det får jag när jag blir stor". Usch! Jag får lite dåligt samvete att mina tjejer inte kan smaka på allt som de andra barnen får på dagis.... Samtidigt har knoddarna själva aldrig tagit upp det med oss eller så. De har aldrig klagat för oss att de äter annat än de övriga eller inte får äta vissa saker! Det är ju så svårt att förklara djuretik för tvååringar. Eller är det det? Vi har aldrig tagit upp för dem att vi inte äter kött, vi har liksom inte behövt det hittills. Man vill ju inte att ens barn skall känna sig för udda i ett sammanhang om ni förstår vad jag menar. De skiljer ju ut sig som det är med tvillingskap och allt (fast vi brukar bara säga till dem att de är systrar). Just nu har jag lite ångest och måste prata lite med vår underbara dagispersonal om hur vi skall göra. Skall de få äta kött på dagis men inte hemma? Skall de helt och hållet få bestämma själva? Skall vi fortsätta som nu med vegetarisk mat och fisk till knoddar? Jobbigt....

28 kommentarer:

Y sa...

jag är uppvuxen som vegan men är karnivor idag och njuter numera av hur socialt smidigt det är att kunna äta samma som alla andra. men att äta annnorlunda var en så naturlig del av livet att jag inte tror att det präglade mig så värst mkt
snygga brallor!

Anonym sa...

Barn är underbara!
Och så enkla när det gäller många saker.. tror helt enkelt inte det är så stort å annorlunda för dem. Så är det ju bara!.. och de är nöjda!
Jag hade låtit dem vara veg. tills de själva frågar "men mamma, varför får inte vi..."
Förhoppningsvis frågar de aldrig, men det vet man ju inte.. Lycka Till med ert beslut, vad det än blir.
Kramar /Veg.Kerstin

Pernilla sa...

när jag jobbade på dagis var det en flicka där på 3 år som va vegitarian (hela familjen) o en dag frågade hon om hon fick smaka på en biff, vi visste inte vad vi skulle säga då föräldrarna aldrig sagt nåt till oss om frågan skulle komma, men hon bet i den o spotta ut lika fort. så kanske dina barn vill smaka men inte gillar det? svårt val iaf.
snyggt du syr, är inne då o då :-)

Nette sa...

En ide' skulle kanske vara att ni äter vegetariskt hemma och de får äta vad som bjuds i dagis och hos vänner....

Mian sa...

Fina grejer som alltid!

Svårt det där med matfrågan. Jag hoppas att förskolepersonalen hjälper dina barn att förklara för de andra barnen på ett bra sätt. Min Mellan var laktosintolerant och fick ofta annan mat. Det var funderingar kring det också bland de andra barnen, men eftersom andra var muslimer och inte åt fläsk och något bara åt vegetariskt så var det nog bara något som behövde upp och ventileras bland barnen. Lite avundsjuka kan det nog bli, åt båda håll men det kan ju faktiskt avhjälpas med att alla får vegetarisk mat ibland. Borde ju inte vara omöjligt att ordna.

Kaoz sa...

Tøffe bootbukser! Kult med kontrastribben.Fantastisk fint det turkise flodhest-stoffet:)

Vanskelig det med maten...Er enig med deg i at det kan være lurt å prate med personalet. De kjenner knoddarna, og vet hvordan de har det på dagis -om det med maten er et problem for dem. Lykke til:)

Kram

Stora lilla j sa...

Äsch, vi har helt o-pc sagt till ungarna att kött kommer från djur, vi villinte äta grisrumpor, och detär det de andra ungarna på dagis gör. Säkert helt fel, men ärligt, och de har aldrig velat smaka de andra barnens mat! ;-)

Solveig Lövendahl sa...

Jag tänkte lite som stora lilla j, egentligen är det ju ganska enkelt att förklara varför man inte vill äta kött. Svårare att förklara varför. Fast det kanske är lite hårt... Jag vet inte. Tycker egentligen att det är elakt att låta barn äta kött och vänja sig vid det innan de vet vad det är och själva kan välja hur de vill göra.

Retro Elephant sa...

Jag spinner vidare lite på vad stora lilla j och Solveig sagt. Det är säkert svårt för dem att välja och förstå när de är så pass små. Berätta till dem varifrån köttet kommer och förhoppningsvis vill de inte äta kött då..

//Lina

anna sa...

Fina byxor!
Känner mig lite kluven till det där med kött.. Har varit vegan och vegetarian, men slutade innan jag blev gravid för jag vill att mina barn ska äta allt. Min brors barn däremot är vegetarianer och det fungerar finfint för dem. De ska få prova när de blir större om de vill själva. Tycker det är upp till varje familj att göra vad som fungerar bäst för dem. Diskutera med barnen, de är smarta. Lycka till!! :-)

med nål och tråd sa...

Många vettiga kommentarer! Alla måste ju inte göra samma... Och det viktigaste måste väl vara att prata med barnen om det.

Fina brallor! Jag tycker om det knallgröna flodistyget. Inget ont om det.

Rättvisa Barn sa...

Jag håller med flera här inne. Tycker det är bra att förklara varför ni valt att inte äta kött själva och samtidigt ge barnen möjlighet att smaka det som de andra barnen äter om de vill, de kanske tycker det är äckligt och inte vill ha men då vet de vad de säger nej till och varför. Bra att prata med dagispersonalen kanske=)Har vänner som är veg och deras barn äter olika, dvs några barn är veg och några äter kött. Det har aldrig varit någon grej där utan helt naturligt.

Anna-Snoddas sa...

Svårt det där! Men det är ju helt upp til er hur ni vill göra. Men det kan ju vara bra att prata med dagispersonalen, om inte annat för att de tar upp en liten diskussion med alla barn på dagis. Lycka till!

Mina favvofärger i flodisarna är också lime och turkos! Kan bara inte bestämma vad jag ska sy av dem!?

Henrietta sa...

Låt barnen få smaka på dagis om de själva vill! Det tror jag är viktigt. Så hemma serverar ni det ni vill att de ska äta. Sedan som vuxna får de välja själva.

Underbara byxor!!

Sandra sa...

Tycker inte att ni behöver ändra hela deras kosthållning. Behöver ju heller inte ändra från vegetarisk mat på fsk. Däremot kan man ju ge sitt medgivande, att om de själva uttrycker en vilja att prova en köttbulle eller vad det nu kan vara att det är ok. Men förstår absolut om ni är kluvna i frågan.

Snygga byxor både till tyg och modell.

Anonym sa...

Själv skulle jag aldrig kunna tänka mig att bli vegetarian eller vegan, men det är ju så olika. Mår liksom illa om jag inte får äta kött. Känns som om det "fattas något" i kroppen om jag inte får i mig det. Tycker dock att ni ska äta det ni valt hemma åtminstone. Jag ger ju mina barn den mat jag tycker är bäst för dem/oss så det är klart att ni också ska äta det som ni anser vara bäst. Alla människor är ju olika! :) Sedan kan de ju få smaka kött osv på dagis i så fall. Jag undrar varför det är OK att äta fisk, men inte gris t ex?

muhren sa...

Fin fina byxor!

Ang maten så tycker jag att barnen ska få bilda sin egen uppfattning, så småningom, tills dess skulle jag låta dom äta maten som finns på dagis och äta som ni vill hemma..sen kan man ju disskutera det till världens ende..

Heilt spesiell sa...

Utrolig flotte bukser alle som en.Stilig å se hvor forskjellig det blir når man har annen farge på ribben.
Ang. maten er jo det kjempevanskelig.Jeg er jo ikke vegetarianer selv så da blir det vanskelig å gi råd men jeg tror nok at barn lett tilpasser seg.Annika tåler f.eks ikke appelsin eller andre sitrusfrukter.
Når jeg spør om de har det i barnehagen svarer hun "Ja,men det liker jeg ikke-jeg liker eple og pære jeg" som den største selvfølgelighet.
Lykke til med hvordan dere gjør det ihvertfall:)

Kringelikråka sa...

Kanske är det en bra lösning om du fortsätter att servera vegetarisk mat hemma, men låter dem själva välja när de är ute i samhället?
Jag antar att du inte bjuder hem köttätare på kött, utan att det är den vegetariska linjen som gäller hela tiden hemma hos er?
Själv är jag också vegetarian, men låter mina barn växa upp som köttätare. Tids nog ska jag förklara mitt val för dem, och de får då möjlighet att välja själva hur de vill ha det.

Snygga flodhästbyxor, förresten! Det är de första byxor jag har sett i detta tyg, och de blev riktigt härliga!

Skaparstigen sa...

Så mycket snygga byxor du gjort!

Vi har lite samma situation här. A och E har hittills ätit vegetariskt, fast också fisk. A får vegokäk på dagis (E är ju hemma än så länge). Men E är väldigt äggallergisk, och med det försvinner en viktig proteinkälla. han är så känslig att vi andra inte äter det hemma heller. Och även i sojaprodukterna vi har haft en del är det ju äggvita, så nu har vi nog beslutat att de antagligen kommer att få äta kött ibland hemma (men då vilt som pappa varit med och jagat). A tror också att det är för att han blivit så stor nu. Men de ska forstätta äta vegetariskt i den utsträckning det går i övrigt.

e.ko sa...

så fina bralls vi hade här:))

**erika**

Anja sa...

Underbara byxor! Kan man beställa ett par i vuxenmodell? ;-)

Mitt råd ang. barnen och maten: var ärliga och låt dem själva ta ställning om maten på dagis. Förklara varför ni inte äter kött. Servera det som ni äter hemma och låt dom prova annat på dagis om dom vill. Det är ju inte FARLIGT att äta köttprodukter...

Det är ju många barn i skolan som absolut inte vill äta kött fast dom inte har det med sig hemmifrån.
BARN ÄR SMARTA!

rino sa...

barn har lätt att acceptera olikheter så jag tror inte att du behöver oroa dig för det.

Låter vettigt att ge dem vegmat men tillåta att de smakar på förskolan eller på ex barnkalas.
Av praktiska skäl och för att uppmuntra nyfikenhet på mat.

Strömming sa...

Snygga byxor! Din modell är jättefin. Attans att lime och turkos ska vara de finaste färgerna, de enda färger jag inte beställde...! Kankse måste....beställa...meeer...

Vad gäller vegmat har du ju fått så många bra reflektioner så det behöver jag knappt kommentera jag också. Tror ni kommer komma fram till något som passar er perfekt!

kram

Hello sa...

Vilken tur att jag bara beställde lime och turkost då´ra!

Ang maten så tycker jag inte att ni ska låta dem äta kött på förskolan. Varje förälder (och annan, för all del) väljer att inrikta sitt liv som den finner bäst och det tycker jag man ska ge sina barn. OM det blir riktigt besvärligt i förskolan, så är det förskolepersonanlens ansvar att se till att varje barn respekteras, inte ert. OM det ändå blir besvärligt, så kanske ni kan låta dem välja då, men generellt tycker jag att barn i förskoleålder är för små för att fatta väl underbyggda beslut i den här typen av frågor. För oss kommer samma typ av frågeställning upp, men i en helt annan fråga och vi har valt att bemöta det med att man gör olika i olika familjer och så här gör vi, och så där gör dom. Det har resulterat i att av de barn som kan ha gjort ett val så har en valt samma som vi och en har valt olika. Vi kräver inte alls av henne att hon ska göra samma val som vi, men iom att vi därigenom respekterar hennes val, kräver vi också att hon respekterar vårt. Resonemanget går absolut att överföra på matfrågan, tycker jag.

Valet att _inte_, sas kom för övrigt i femårsåldern.

Lycka till!!!!

tisa sa...

jättefina byxor!!! jag beställde varje färg av flodisarna men har inte fått några ännu =( och inget svar på mina mail =( ska FÖRSÖKA komma ihåg att ringa i dagarna...

nu blir jag lite nyfiken på varför ni är vegetarianer? jag är vegetarian och får ofta frågan varför jag slutade äta kött (ca 12-14 år sedan), men jag tyckte helt enkelt inte om det och satt mest och klöktes. är så äckelmagad med så såg jag fett eller en broskbit eller nått annat äckligt vände sej magen ut och in på mej :( blää
men redan när Hampus föddes så bestämde jag mej för att han skulle få välja själv om han vill äta kött eller inte, likaså får Isak välja själv när han vill. när jag var ensamstående med Hampus åt han vegetariskt hos mej men kött på dagis och sin pappa. idag lagar vi både vegetariskt och kött hemma eftersom sambon äter kött och barnen får välja om dom vill äta veg eller kött och det funkar jättebra. MEN när jag är själv hemma med ungarna är det på sin höjd köttbullar/fiskpinnar jag steker för jag tycker det är så vansinnigt äckligt. LYCKA TILL med erat beslut :)

härligt att höra om mössorna, det värmer =) och jag ÄLSKAR klänningen =) min "brukare" är helt kär i den och vill ha ha ha :)

stor kram till dej!

Busiga ungar sa...

Underbara byxor och härliga färgkombon. Är det ett eget mösnter...Hur söta som helst.
Funderar själv på att sluta med kött pga reumatism( om det nu är det jag åkt på). Mvh Cecilia

KattchingShop sa...

angående veg.frågan. vi är själva veganer (hela familjen) och vi är medlemmar i en "veganföräldragrupp" där vi träffas vuxna tillsammans med barn och diskuterar just dessa frågor som ständigt verkar dyka upp. det som dock verkar vara rätt övergripande hos alla vuxna är att istället för att framtsälla veganismen som ett utanförskap hos barnen så vill vi framställa det som "ett alternativ" och ett alternativ som barnen är stolta över. och det är just vad barnen (i vår grupp) är, stolta! dom vet att dom gör något bra och eftersom dom flesta vuxna redan tidigt berättat för barnen i enkla meningar om djur och djurindustri så är det inga av barnen som velat äta kött eller liknande. och ett bra tips, i djurens rätts shop kan man beställa barnböcker som tar upp just dessa frågor. om djur och kött osv. äh, jag ska itne fylla upp din kommentarssida totalt men jag skulle kunna prata mycket mycket om just det här. men vill du prata mer så får du gärna maila mig. alltid kul att diskutera djurrätt och sånt.
mvh/hanna "kattching"