måndag 7 juli 2008

Mjaou!!

Jag skrev ju i lördags att jag skulle blogga om tygtryck i söndags... Det blev inget med det, och det höll på att inte bli nåt av det idag heller. Har helt enkelt lite för mycket att göra i livet just nu... Klämmer ändå in ett litet inlägg såhär i sena måndagstimmen!

Förr i tiden, speciellt i två olika omgångar i livet, höll jag på lite med tygtryck. Eller rättare sagt: med att trycka motiv på tröjor. Första rundan var på medeltiden då jag främst gjorde t-shirts åt min dåvarande pojkvän och hans band. Den andra omgången var i mitt förra liv i Linköping med en väninna som tillsammans med mig bildade hantverksgruppen KoLa. Trycken gjorde jag som så att jag skar ut motiven ur overheadpapper, vilka sedan bildade en återanvändbara mallar.

Från den senare tygtrycksperioden hade jag kvar denna kattmall! Jag älskar den, tycker katten är så cool, men den är faktiskt aldrig tryckt förut. Konstigt nog har mallen legat och väntat och bara bidat sin tills nu... Kattmotivet är hämtat och uppförstorat från ett vykort. Och ja, jag har skurit ut vartenda streck för hand. Jag minns att jag var ganska nervös på slutet att jag skulle tabba mig med något av strecken så att hela mallen blev förstörd :-) :-)

Material:
Beige lakansväv från IKEA. Blommigt tyg från en tygängel. Ovikt snedslå från Bibbis och tygfärg från Panduro.

Mönster:
Eget. Modellen på tunikan är densamma som i mitt förra inlägg, fast 2 cm längre. Jag var livligt inspirerad av Snorks urcoola alster när jag skapade denna och jag har därför bestämt mig för att namnet på modellen är Snorkis!! :-) Lite tajt i ärmhålet (för att få in armarna alltså) blir det när ärmarna är såhär "strutformade", därför gör jag istället en bred och stor halslinning plus sprund.

Modell:
Snorkis

Maskiner och inställningar:
Overlock till sömmar. TS: 6655, DF: Nästan N, SB: Nästan 2. SL: 2.
Vanlig maskin till snedslåkantning.

Sömnadsbeskrivning:
Klipp ut mönsterdelar. Tryck mönster på framstycket. Torka och stryk tvätttåligt. Kanta sprund. Sy fast raglanärmar i fram och bakstycken. Kanta halslinning och lämna 21 cm på var sida för knytning. Kanta ärmar och stycken. Sy ärm och sidosöm.

:-(
När jag hade kommit mer än lovligt väl i sömnaden inser jag att mitt tygängelstyg haft ett tidigare liv som duk!! En stor kaffefläck var väl synlig på ena ärmens framsida! Först tänkte jag att "vafan (!), den skall ändå bara användas av mina knoddar och kommer förmodligen få en fläck ändå första användningen". Men... det gick bara inte! Gillar klänningen för mycket för det. Så det var bara att sprätta, och sprätta, och sprätta, för att sedan klippa till en nya ärm att sy fast! :-) Och givetvis när jag är klar med hela alltet ser jag en en snedslåkantningsmiss på andra ärmens öppning, där snedslån "släppt" från sömmen på avigan.... SUCK!! Skall rättas till....

:-)
Idag lämnade jag in gamla Bettan på Spa!!! Eftersom vi inte har någon bil fick hon åka barnvagn dit :-) :-) Jag fnissade högt för mig själv när jag tvärs igenom hela vår stadsdel mötte människor som med en såndär ömsint blick tittade er i vår barnvagn och fick syn på min Bernina :-) :-) :-) Mannen i Berninabutiken hade tidigare sagt sagt att det skulle ta EN dag! Men nu har visst Bettan inte spaát färdigt förrän på onsdag!!! :-( Vi får se vad jag hittar på tills dess. Idag har jag inte gjort nåt!!! :-) Lev väl!!!

28 kommentarer:

Katrin sa...

Bara såå häftigt!!

OttoPippi sa...

Tack mamma!!!

minmina sa...

Jaa! Helt makalöst fin katt! Jag vill också ha den här katten!! Har försökt mig på det där med overheadfilmsutskärning till mönster, men jag kom så långt som till en pillig myra, så gav jag upp! :-) Tänk alla streck! Fin, fin!

s n o r k sa...

Åh....jag blir ju alldeles tårögd!
Vilken otrolig ära att få en ottopippimodell uppkallad efter sig!
Tack tack tack jag ska aldrig glömma det här!

*skuttar runt i köket som en tok halvtre på natten*

Massor av kramar/ Linn

Mimmi sa...

Åh, hur cool var inte den katten!!!!! Och tunika-modellen är supersnygg!

Jag har avbokat marknaden jag skulle stå på i augusti så nu har jag lite mer tid för experiment (behöver ju inte sy upp kläder till den), så nu kanske textilfärgen äntligen åker fram (köptes för nästan ett år sedan). Bra med så fantastisk inspiration iallafall.

Skaparstigen sa...

Hjälp vad pilligt! Men värt ditt jobb, när resultatet blev så bra.

Jag har en kompis som tryckt en del på tyg, så nån gång hoppas jag att kunna prova jag med.

Helene sa...

Jättehäftig! Så duktig du är, måste ha varit väldigt pillig att göra. Men resultatet blev ju superbra.

á Yeliqa sa...

Åhhhhh vilken fin tunika!!! Modellen är ju så läcker och katta var ju så coooool!!!

Ett Tu Tre sa...

Vilken urcool katt! Och en himla snygg tunika är det.
Några undringar bara: Använder du något klister på mallen för att undvika att färgen läcker? Och var kan man i så fall köpa det?

Jes sa...

vilket super coolt tryck!!! Va duktig du är :) Jättefin klänning

malinjohanna sa...

Cool katt! Förstår att det var mycket arbete med att skära ut den, men tänk vad bra att schablonerna kan användas fler gånger. Passa på att trycka mera nu när Bettan är på spa vetja.

Ellan sa...

Super coolt tryck på en jättefin tunika! Vilket jobb att skära ut trycket, måste ge mig in på det här med tryck,verkar hur roligt som helst. Tack för alla härliga idéer och inspiration som du förmedlar på din blogg!

erika sa...

vikken frään kissemiss;)!!!//erika

frisky frog sa...

Åh, vilken söt katt! Och hur fin är inte tunikan/tröjan? Du är jätteduktig!

GoSi sa...

Skitsnyggt om man får säga så...)

Gulligan sa...

Det var det häftigaste katt jag sett på länge!!Tunikan var också fin;-)

GOBLIgobli sa...

Men GUUUUD VAAAAD SNYYGGGGG!!!!! Helt underbar ju, hela kombinationen!!! Blommorna, färgerna, modellen och så meow såklart!! :-D
Yes!! U Rock!!

(vad med !!! det blev, hehe...) :-D

rino sa...

cool katt! och jag gillar verkligen färgerna o tygkombinationen. En solklar snorkis:-)

linnzan sa...

Katten är ju världens coolaste! Helt underbar kombination med tygerna och katten till snorkis.

Botilda sa...

instämmer med alla ovan - urläcker tunika och så kool katt! vilket pill att skära ut den.

Syster Blå sa...

Jätte häftigt tryck! Imponerande att du gjort det själv! Första gången jag hälsar på här, kommer tillbaka! Du gör jätte fina grejor!

Nobelle sa...

Mycket cool katt! Förstår att det var pilligt, men såå fint resultat! Måste också pröva det där med tryck...

OttoPippi sa...

Tack alla snälla för era kommentarer!!! Gud vad ni e goa!!!!

Och Snork - det är jag som har den äran att få härma dig :-) :-)

LinSar sa...

Va härlig den blev.Har aldrig provat detta med tryck.Skrämmande verkar det.Men din katt var ju super cool

Susanna sa...

WOW!!! Katter är så coola och den här tar nog priset som den coolaste av dem alla! SNYGGT!!!

Kort&Søm sa...

Denne var kjempe fin, tror jeg har lyst til � pr�ve meg p� trykk jeg ogs� :o)

Gekko sa...

Kära nån vilken vansinnigt snygg katt och fin tunikamodell!!!! Du är verkligen duktig du!

Thea sa...

Ashäftigt!!! Både katten, som är väldigt originell, och modellen på tunikan. Snyggt jobbat!