lördag 19 april 2008

Spyor, färg och ugglor..

Ungarna har magsjuka!! Denna helgen hade vi fixat barnvakt hela helgen eftersom vi skulle ha målat om vår lägenhet. Men som sagt - ungarna har magsjuka!! Helgen går därför åt att på dagarna vårda sjuka barn och torka upp spyor från golven etc, och kvällarna går åt till att måla väggar. Vi hinner med ca 1 vägg per kväll!! (Det tar tid, speciellt tejpmaskeringen) Det blir många sykvällar som försvinner innan vi är färdiga med lägenheten....

Hur som helst har jag ändå sytt en uggletröja, på lite strötider här och där. Detta tyget var närmast heligt för mig och jag har letat olika tröjmönster att rita av för att prova på ANDRA tyger först - före jag skulle våga börja sy i uggletygen men så tänkte jag i går att va fasen!!! Skit samma, jag provade Meedoms tröja direkt på uggletyget!! Ha ju sett många andras Meedomströjor och mönstret verkar vara pålitligt! Och det gick ju bra!!!

Ni som lustläst min blogg - om ni nu finns - har kanske noterat att jag och min ömma moder har en grej angående kläder med gult och brunt?? :-) Hon tycker INTE att dessa färger ska kombineras eftersom hon är en 70-talistmamma som har tröttnat på allt 70-talistigt. Jag som är 70-talist och mamma älskar dessa färgkombinationer :-) Oooch... nu mamma kommer den!!! En tröja med BRUNA ugglor och GULA muddar och stickningar :-) :-) Tycker faktiskt att den blev urhärlig!

Material:
Brun uggla från Jofotex. Gul muddväv från Ohlssons Tyger och Stuvar. Gul och vit tråd från Bibbis. Den gula tråden jag hade hemma var egentligen alldeles för ljusgul, därför ändrade jag mig mitt uppe i sömnaden och satte mudd på ärmsluten fastän jag hade tänkt göra en dekorsöm med covern. Jag ändrade mig också angående fållen nedtill. Hade tänkt sy "bakochfram" med dekorsöm på covern , men lät nu tvillingdelen på sömmen bli synlig istället!

Mönster:
Meedoms T-tröja, form 1, stl 92.
Jag har redan blivit en sån där som inte kan hjälpa att man alltid måste justera mönstret något.... Denna gång ökade jag handledsöppningen eller vad den heter. Ville inte att ärmen smalnade av så drastiskt, det var inte 70-talit nog :-). Storlek 92 är egentligen för stort för mina knoddtjejer som fyller två i slutet av nästa månad. Men vi HAR kläder åt dom just nu!! Jag får tänka lite framåt i det jag syr känner jag (och hålla mig så jag inte köper en massa till dem framöver.... kunde inte hålla mig i går på Emmaus tyvärr... :-)) Bara så ni vet när modellbilderna kommer... :-)
Jag följde sömnadsbeskrivningen till punkt och pricka, delvis beroende på min för ljusgula tråd som ändrade tillbaka mina första ideér. Jag hade inte sytt muddvävsrullåer på detta sätt förut. (Bara det låter 70-tal: muddvävsrullå!!!) Tidigare hade jag sytt dem som om de vore snedslå, men eftersom jag nu var "tvungen" att sy ihop muddväven till ett rör fick jag tänka på tillklippt längd, töjning under sömnad, fastnålning osv! Jättekul!! Jag hade inte heller tidigare sytt fast muddrullån (skall börja använda det ordet! :-)) på rätan först utan på avigan. Men upptäckte att om jag gör "som man skall", dvs syr den på rätan först, behöver den bara vikas i tre lager. Gör man som en snedslå och syr fast den på avigan blir den i fyra lager, vilket ju är onödigt. En djungel det här med muddrullå, muddkant, kantband, snedslå osv. Finns så många sätt att göra allt på... Men kan ni tänka er att hela sömnaden återigen gick så himla bra!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna DF: 1,5, TS:655, SB: Drygt 2 SL: 2. Tog mig lite tid att kolla sömmen denna gång :-)
Smal tvillingsöm med Cover Stitch till fåll och kantbandning DF: 1,15 TS: 444, SB 3.

!!!
Är faktiskt lite överraskad själv över resultatet, eller snarare över att det faktiskt går ganska fort när jag väl får en liten tid att sitta ned och sy (när ungarna tittar på "Höjdarna" eller "Pippi Långstrump" tex.) Är dessutom oerhört stolt över mitt självförtroende som stigit enormt, främst vad det gäller covern!! Jag tycker tom att jag kan börja sy lite långsamt med den nu. Jag kan avsluta sömmar oproblematiskt, vågar prova sömmar som syns. Början är inte heller längre något problem. Gör som jag kom på då jag sydde nattlinnesklänningen så blir det snyggt!

Tycker tröjan blev som jag tänkt mig, nästan.... När jag syr tröjor av blå och röda ugglan, vilket jag ska - så ska jag våga mig på raglan för första gången!!!! Hybris!!!

, nu skall jag gå och måla en vardagsrumsvägg, om inte någon av ungarna spyr inne i barnkammaren först dvs....13 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, vad fin den blev! Men jag tycker förstås att ugglorna ser svarta ut....?
Det låter ju inte som ett drömscenario direkt med kräkbarn och en lägenhet som ska målas om - samtidigt! men ni verkar ju fixa det galant och du hinner t.om sy mellan varven!! *imponerad*
/June på www.junebacken.se

OttoPippi sa...

J, jag är ju faktiskt som sagt nöjd!!! Och nej, inget drömscenario June!! :-) Men vill man så vill man, känner mig helt MANISK denna helg.... Gör så mycket jag bara kan av tiden hela tiden!! Sambon tycker inte att jag är riktigt klok!! :-) Erkännas skall att när ena knodden kräktes på fredagsmorgonen och jag insåg att vi inte kommer att få den barnvakt !! Jag ville så hiiiiimla gärna måla om i helgen. Tänk att få "allt" gjort på en enda helg (två sykvällar) istället för en vägg om kvällen i massa veckor(vette sjutton hur många sykvällar på 90 kvm lägenhet....)
Och ja, ugglorna ser svarta ut på bilden... RIKTIGT så svarta är dom inte i verkligheten men visst är man lite konfunderad över de "bruna" och "blå" ugglorna som blev så himla mörka. Den röda är mkt mer röd!!

LinSar sa...

Ur läcker blev den.Jätte fint med gul till.
En fråga har jag till dej.Hur gör du för att få den fina ramen runt dina kort på bloggen?Så får inte jag.Det är ju mycket finare;)

Katrin Bawah sa...

När det inte är enfärgat brunt utan så mycket vitt så tycker jag att det är riktigt fint. Jag kan till och med tänka mig att visa mig på stan med en tvilling i denna tröja. Den blev såå braa!!
Synd om mormorshelgen bara.

malin sa...

Så snygg! JAg har inte vågat mej på att sy tröjjor ännu - min första body ska bli till efter frukosten idag! Det var jättesnyggt med gula mudden till, skulle säkert passa jättebra med orange också? Måste ringa till jofotex i morgon, har mailat för länge sedan och varken fått tyg eller mail??? Jag vill också ha ugglor!!!

á Yeliqa sa...

Åh så fin tröja. Det ser jättebra ut med gula kanter.
Tråkigt däremot att barnen är sjuk och dessutom på eran barnvaktshelg :( Känner igen det, och tyvärr kan man inte styra över allt. Hoppas ändå att målningen går relativt fort så du får lite sykvällar snart :)

OttoPippi sa...

Linsar: Jag svarar dig om kanterna på din blogg så att du verkligen läser det.

Mamma: :-) Så bra!

Malin: Men BODY vågar du dig på!!! Det som jag tycker verkar ursvårt!!! :-) Trist att du inte fått dina ugglor ännu. Ring Jony - han är jättetrevlig!

á Yeliqa: Tackar!!

Ylva sa...

Vill ha! Vill ha! Vill ha!
När böjar du sälja??? Du skulle lätt kunna sluta jobba och sy på heltid, det finns ju många som börjar sälja barnkläder på nätet och det verkar ju gå bra för dem!

OttoPippi sa...

Ylva: :-) :-) :-) Till dig gör jag GIVETVIS en uggletröja om du vill!!!! Det finns mörkblå, röd och mörkbrun uggla, alla mot vit botten. Vilken färg skulle du helst vilja ha? Vilken färg på muddkanten? Vilken storlek till lilla V? (Tänk på att han växer SNABBT!!) Skickar detta svar även som ett mail till dig, så att du verkligen får det!!

Gulligan sa...

Åh vad du är duktig!!! jättefin tröja!!!

GOBLIgobli sa...

Gud vad läckert med gula kanter! Helt perfekt! Och du har dessutom lyckats så himla fint med kantning och dess sömmar, något som jag drar mig för så ända in i... ;-)

OttoPippi sa...

Gulligan: Tackar!!

Gobligobli: Men JÖSSES!!! Du som gör så mycket fint och komplicerat!!! :-) Jag är ju också livrädd för kantningar osv - så därför kastar jag mig in i kantningskäftarna det första jag gör!! :-). Som sagt - lära känna sina fiender :-) :-) Sen blir man ju så hiiiimla glad när man lyckas!! Nu har jag ju nästan istället hamnat i kantningsträsket :-) Dra dig inte - pröva, pröva!!! :-)

kokos flanell sa...

tjusigt. de gula muddarna ger mönstret ett lyft. gult är fint. sol, vårtecken, sol, vårtecken