onsdag 16 april 2008

OttoPippis signum :-)

När jag fick idén tyckte jag att jag var smart!! Göra om ett nattlinne till en klänning istället! Jag tycker (till skillnad från många andra har jag förstått) om när kläderna är lite pjamasiga!! Tänkte att det skulle bli jättetufft med en lång, mjuk, lite snäv klänning som man antingen bara kan ha ett par stövlar under som syns, eller ett par kraftigare byxor, typ jeans! Skall tom pinsamt avslöja att jag tänkte att det kunde ju bli lite av OttoPippis signum: Nattlinnesklänningarna!!! Tänkte också att jag gör nattlinnesklänningar till flickorna i samma tyger som mössorna nedan. Så kan den ena ha ena tygets klänning och det andra tygets mössa och vice versa! Guuud vad tufft med klänning och mössa!!!

Nu är jag inte så säker längre på det där med mitt signum..... :-) :-) Främst av allt skall jag i alla fall byta mönster, för det här blev INTE den relativt enkla sömnad som jag hade tänkt mig (återigen :-) :-)). Samtidigt utmanade jag mig igen i denna sömnad! Jag har under två kvällar suttit och övat lite på muddkantbandning med min cover. Hör och häpna är jag för tillfället kompis med covern!! Så jag skulle glad i hågen sy denna lite lätt som plätt hade jag tänkt. För jag hade även kommit på lite knep vad gäller att börja en dekorsöm med covern (sätt ned nålarna i tyget "för hand" och när du börjar sy - dra lätt i trådarna bakåt så följer tyget smidigt med). Och - det var ju inte covern denna gång som var problemet...

Material:
Smårandig singeljersey i orange/rosa från Jofotex. Turkos mudd från Ohlssons tyger. Turkos och vit tråd från Bibbis. Medfådda, sparade (jag var smart), tryckknappar från POP när man fick bäbisbodys i välkomstpresenter till tjejerna.

Mönster:
Omarbetat nattlinne från Anita Gunnars "Sy till småbarnen", stl 92-98. Ändringarna jag gjorde (till att börja med och som jag trodde räckte märk väl!) var att jag kortade längden, ändrade framstycket och tog bort rynkningar och vidd, ändrade halslinningen, annan fåll i ärm och nedertill. Var ganska stolt att jag kunde ändra så mycket. I princip bara ärmarna jag inte ändrade. MEN VAD ÄR DET MED DETTA ÄRMMÖNSTER???? Är det nån som har prövat och det har funkat (hennes grundmönster alltså)?? Jag blev visserligen lite fundersam när jag skulle rita av ärmarna, det fanns en hög och låg ärmkulle men ingenstans i nattlinnesbeskrivningen vilken av dessa man skulle använda. Så jag tog den låga för den var störst och tänkte att jag kollar när jag klippt till och ändrar sen i så fall!

Sagt och gjort prövade jag ärmen mot ärmhålet och ärmen var på tok för stor! Så... jag tänkte i min enfald att då är det ju den höga ärmkullen som gäller. Klippte om de båda ärmdelarna (till saken hör att jag har INTE mer av detta tyg) och tänkte inte mer på det. När jag väl kom till ärmarna i sömnadennålade först fast dem - för jag hade en liiiten gnagande oro ändå... och - de passade ju INTE ALLS!! För en ovan mönsterskapande tog det halva kvällen att rätta till ärmarna för att de skulle bli bra. Jag ville INTE ha puff på dem. Det blev lite meckigt att sy på den nya formen och jag missade med overlocken och fick trassla. Ärmarna blev ju också mycket kortare än originalet (vilket kanske iofs är bra för klänningen är nog ändå för stor till tjejerna - syr medvetet för stort till dom - för egentligen behöver vi inte kläder till dom nu :-)) och fast jag hade nålat när jag ändrade så blev nu ärmöppningarna för korta så jag fick ändra på framstycken sedan. Ja, jösses!!!

Men inte nog med allt detta ovan - ärmarna var inte liksidiga i detta mönster, vid handleden böljar mönstret. Men när jag skulle fålla så blev det ju ändå då att jag bara klippte bort böljet och fållade rakt. Samma sak med ärmsömmarna. Framstycket på ärmen var relativt rak med bakstycket var böjt. Det blev ju raka ärmar förstås. Jäkla dumma mönster!!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna DF: Mellan N och 1,5, TS:555, SB: 2,5, SL: 2. Var lite lat här och bara hade kvar gammla inställningar. När sömmarna blev så pass långa hade faktiskt tyget en aningens tendens att bölja sig... Kanske att man hade kunnat finjustera DF.
Cover Stitch till fållar och kantbandning DF: 1,1 TS: 444, SB 3. Här var jag också lat och hade samma inställningar till allt men tyckte det blev okej.

:-(
MÖNSTRET!!!
Hamrade kanske lite för hårt på tryckknapparna. :-) :-) Är ovan så jag var lite rädd för tryckknapparna...
Möjligen kunde kantbandet blivit lite bättre. Visste inte hur jag skulle avsluta muddkantband och vek in det som på snedslån, men det blir ju inte samma sak. Tips någon?? Sen syr jag ju inte rakt när jag muddkantbandar - men det är ju mitt fel :-) Men ujjj, vad jag tabbade mig i början.... Få se här om jag kommer ihåg.... Först sydde jag på mudden på rätan istället för på avigan - sprätta. Sedan blev det ett konstigt ljud och underskyttelns tråd gick av, jag hade inte höjt upp trådledarna alls!!! - sprätta. Sedan glömde jag trådspänna underskyttelns tråd - sprätta :-) :-) Tills sist gick det!!
Den närmaste veckan kommer jag inte att ha så mycket tid att sy och blogga. Vi skall göra om i lägenheten, därav mitt frånfall ett tag...

:-)
Hurra för att jag och covern är kompisar!!!! Jag vågar muddkanta, jag vågar dekorsy!!! Jag har dessutom fått lite självförtroende för tryckknapparna. Det var ju sammanlagt sex knappar som skulle i och på slutet tyckte jag att jag hade fått det rätta knycket!! Jag börjar också så smått inse betydelsen av noggrannhet... Pressa osv... Nu har jag blivit så kaxig att jag skall göra ett eget nattlinneklänningsmönster :-)

10 kommentarer:

Katrin Bawah sa...

När jag i min ungdom övergick från att sy dockkläder till att sy mina egna kläder ansåg min skräddarutbildade mamma att jag "snörpte" ihop (vadå nåla och tråckla) men jag var helt nöjd och tyckte jag blev jättefin och framför allt annorlunda vilket var viktigt då. Och annorlunda blev det eftersom folk vände sig om och tittade när jag gick på stan. Jag tycker du är enormt ambitiös och vad det nu heter när man vill lära sig nya saker. Folk kommer att vända sig om efter dina flickor men inte för att de ser konstiga ut utan för att de är så enormt gulliga och dessutom har så fina kläder.

OttoPippi sa...

Tusen, tusen tack snälla, snälla ömma moder!!!

Anonym sa...

JAAA vilken gullig mamma du har! En sådan behöver alla! Vad kul att ha hittat hit, din blogg var ny för mig. Jättekul läsning om dina vedermödor, framstegen kommer ju hela tiden. Det är mer än vad man kan säga om mig och min overlock som jag köpte i början av året men knappt tittat på sedan dess. *skäms* Det var så kul när jag bläddrade igenom din blogg, jag tänkte hela tiden på vilken ursöt unge du har och så helst plötsligt... nämen... det var ju två! =) Hit kommer jag igen. Och det beror inte BARA på de söta barnen...
/June på www.junebacken.se

malin sa...

Men vad underbart! Tänk vad skönt att på sommaren springa runt i en nattlinnesklänning! Sådär lagomt tunn och skön! Hoppas att du får till ett mönster som du trivs med :)

á Yeliqa sa...

Alla som syr känner nog igen sig med ett leende på läpparna när man läser det du skrivit :) Ibland är det så att ALLT går fel, men jag måste nog säja att slutresultatet på din nattlinnesklänning blev jättefint.

Ett Tu Tre sa...

Jag tycker din nattlinneklänning är fin. Härligt tyg och lite halvlånga/korta ärmar. Precis som du gillar jag enkla pyjamasaktiga klänningar, och säkert många med mig - klart det kan bli ditt signum!

Gulligan sa...

Tycker den blev jättefin!!! Du frågade om mönstret till muddbyxor, den kommer från Sy till barnen med lite ändringar förstås:) Du syr så fina grejer så muddisar fixar du galant...

Kia sa...

sött juh! den ser superfin ut. o visst e det sött med klänning o gummistövlar!

LinSar sa...

Va härligt go den ser ut att va.Det kommer säkert bli en sån där favorit klänning

OttoPippi sa...

June - Tack! Nu har jag även hittat dig och lämnat ett avtryck! Kul! Och du - ta fram overlocken!! - sömnad med den är verkligen kul! Och bra till lappteknik som du sysslar mkt med (har jag läst alltså :-) :-)). Ja, do är ju två dem små liven...:-)

Malin - Tack, det hoppas jag med!

á Yeliqa - Jo, faktiskt blev slutresultatet ok, trots allt!!!

Ett Tu Tre - Tack! Ja, knaåpar jag bara till det perfekta mönstret gör jag gärna nattlinnesklänningen till mitt signum :-). Och jag trodde också att denna modell skulle få korta ärmar, speciellt eftersom jag fick korta dem... Men efts hela klänningen blev ganska stor på mina knoddar så fick ärmarna tom vikas upp imorse!! :-)

Gulligan - Aha!! Det är DÄR byxorna kommer ifrån! Tackar för tips!

Kia - Ja, det ÄR ju det!!

Linsar - Man får alltid hoppas. Ena knodden sprang i alla fall omkring överlycklig i klänningen i morse....