onsdag 9 april 2008

Har någon någonsin blivit lycklig av 15 mm snedslå??

En klassiker!! Den är ju faktiskt kult nu!! Dagisväskan från Knåpmodern som alla har sytt vid detta laget!! Vilken fantastisk idé Knåpmodern, den här har du blivit känd för! Man kan variera väskan lite efter sitt eget tycke och smak så att varje väska blir personlig och anpassad efter användningsområde! Genialt! Jag har tänkt sy dagisväskor in mass till lite allt möjligt. Den väska som jag tänker mig att faktiskt användas till dagis tänker jag sy framöver som Thea brukar - i ett spindelmannentyg! Men den här - som jag efter mycket om och men är sisådär nöjd med -vet jag faktiskt inte vad den skall användas till. Jag ville pröva modellen och jag ville göra just denna väska i just detta tyg.

Material:
Gammal gardin fyndad på Myrorna. Bestämde mig vid första anblick att det (bland annat) skulle bli en dagisväska! Fodret är ett tyg från Ikea som min gamla granne skulle slänga och som jag lade beslag på. Snedslå från 70-talet som jag fått av min mamma.

Mönster:
Knåpmodern! Vet dock inte om jag tolkade det helt rätt. Kanske att väskan blev lite låg (från mina 45 cm fyrkanter tog jag in för handtaget nämligen). Gjorde ett alldeles för brett handtag till att börja med, minskade ned det till 6 cm handtagsbredd. Sydde också givetvis på bottenplattan åt fel håll :) Har ju förstått att även detta är en klassiker så jag TÄNKTE faktiskt på det när jag sydde. ÄNDÅ blev det fel :) Gör ju egentligen inget. Speciellt inte på ett mönstrat tyg som då får långsidan hel.

Maskiner och inställningar:
Sömmar med tretrådig overlock TS:655, DF: N, SB: Inte riktigt 2, SL: 2. Snedslå med vanlig maskin SB: 3

:-(
HERREGUD!! Allt började ju så bra, förutom mina små mönstermissar då förstås. Men när jag tyckte att jag nästan var klar och jag bara skulle sy fast kantbandet gick det hela åt pipsvängen. Vem har någonsin blivit lycklig av 15 mm snedslå????? INTE någon som skall sy ihop två ganska tjocka vävda inredningstyger i alla fall :-) Jag hade en massa brun 15 mm snedslå att göra av med och tänkte inte efter före att den var så smal. Efter 1 1/2 handtagsöppning önskade jag att snedslån istället var 15 dm bred!! :-). Det hela blev inte bättre av att jag inte hade brun tråd, utan bara beige som syntes utmärkt mot det bruna :-) Fick sprätta i en halvtimma (minst). Kollade om jag hade någon annan, bredare snedslå som skulle kunna funka, nix! Började fundera på att köpa annan snedslå och ny tråd innan jag kom på en möjlig lösning. Jag sydde ihop två stycken 15 mm snedslåar på bredden (räta mot räta i det första "invecket" eller vad det nu kan tänkas heta), pressade sedan samman dessa aviga mot aviga. Och sydde på som vanligt, nu med svart tråd som var lite mer förlåtande! Kan ju bara meddela alla att det gick liiiiite lättare då!!!

:-)
Blev okej även om kantbandet inte blev världens snyggaste (på bilderna dessutom ganska skrynkligt - före sista pressningen). I stort ändå nöjd och jag inser fördelen med att samla på dåliga erfarenheter. Ta med sig och undvika hädanefter! Lära känna sina fiender brukar det ju heta...


2 kommentarer:

[ LiEmEl ] sa...

vilket uuuuunderbart tyg du gjort väskan i... jag har så svårt o hittaa sådär annorlunda tyger här på ohlssons. tips på vart man kan köpa? =)
underbart fin väska efter lite knåpande med kantbandet läste jag, ett tips: en egen kantbandsveckare i perfekt stl ä kanon =)

OttoPippi sa...

Tackar, tackar!!!
Jag har för övrigt lämnat tygletartips i Lkpg på din blogg :) :)