måndag 7 april 2008

Blus-bråk-blues


Nu över till ett deppigt inlägg. Ville göra nåt enkelt och snabbt ikväll!! Tänkte att en kultig Gynther-skjortblus blir ju alldeles perfekt och oooohhh så snabbt DET skulle gå då!! Och smididgt!!! Trodde jag ja!! Det hela började krångla redan vid tillklippningen när tyget inte räckte till ett helt bakstycke. Inte hela världen - klippte till två halvor och sydde ihop. Sen hade jag helt plötsligt glömt av att man kanske enklast börjar kantbanda sprundet. Fick göra nödlösning som blev ful. Sprundet i sig blev inte heller snyggt i botten. Bråkade lite med det. Sprättade. Resten av halslinningen krånglade också när jag sydde för nära snedlåkanten och sömmen kom utanför snedslån på avigan. Sprättade. Overlocksömmarna ville repa upp sig vid kanterna så där fick jag sy stickningar till hjälp. Snedslån blev ojämn vid fållen. Och värst av allt - nu när allt är klart blir jag MYCKET osäker på om denna överhuvudtaget går över huvudet på någon av tjejerna!!!! Suck!!

Material:
Gardin inhandlad på Emmaus. Jag visste direkt när jag såg det att det skulle bli en Gynther-skjort-blus!

Mönster:
Elsebeth Gynther: "Sy till barnen 62-98 centilång", blus b, stl 92.

Maskiner och inställningar:
Sömmar med tretrådig overlock TS:655, DF: N, SB: Inte riktigt 2, SL: 2. Snedslå och fåll med vanlig maskin SB: Drygt 2

???:
Hur långt bör ett sprund i stumma tyger egentligen vara??
Varför blir snedslån så styv när jag pressar den dubbel?
Varför kan jag inte bara overlocka ihop sömmarna utan att de blir lösa vid kanterna (trots att jag fäster trådarna)?

:-(
Syprocessen blev liksom inte riktigt som jag tänkt mig...

:-)
Det blir bättre nästa gång, och det går ju att sy om den...

5 kommentarer:

PiraPäron sa...

Jag har också haft lite problem med Gynther-blusen - min gick inte ens över huvudet på min lillfröken. Har inte vågat mig på det igen.... Älskade tyget!!

OttoPippi sa...

Pirapäron - välkomen hit!!!! Nu har jag även varit runt och kollat in din fina blogg :) Javisst var tyget härligt?? Provade blusen på en av knoddarna i morse - och mycket riktigt - som jag befarade gick den INTE över huvudet på henne!!! Skall klippa ett större sprund och kanta om bara det tänkte jag. Får se hur det blir... Man får nog helt enkelt tänka på att göra halslinning och srund större på denna modellen, så ska man nog våga gå på´t igen :)

Anonym sa...

Hej!

Tack för kommentaren i vår blogg! Vilken underbar skjorta/blus dyu sytt! Det är så härligt med dessa second-hand tyger:)

/Lento, P.lu.to

OttoPippi sa...

Tack själva P.lu.to.! Och kul att ni tittar in hos mig!!

Thea sa...

Shit vilket häftigt tyg!!! Snyggt med den snedslån till. Jobbigt att göra om, men det är klart värt det med detta tyg! :-)