lördag 29 mars 2008

Ett rop på hjälp!!

I väntan på mitt syrum har jag under de senaste kvällarna (för det är ju bara kvällarna man hinner göra något på):
1) Övat på min overlock
2) Övat på min coverstitch
3) Varit på fest
4) Klippt ut en massa mönster som jag vill sy, tänkte att det var skönt att få det gjort.
Dessa kvällar har pendlat mellan att ha varit väldigt bra till att ha varit katastrofer. Nu hade jag önskat att syfolk läste min blogg och kunde kommentera detta inlägg för jag blir verkligen inte klok på alla sömmar och jag behöver verkligen råd.

Den första kvällen var det overlockens tur. En Bernina Bernette 334D. Jag och min mamma köpte den tillsammans begagnad på Blocket förra året och vi visste verkligeningenting om overlockar mer än att dom kunde sy fräcka sömmar. Men vi visste inte riktigt vilka, åtminstone inte jag. Och under flytt osv har den varit nerpackad. Men nu skulle den äntligen upp. Jag tog ett (ganska fult) tjockt ljusgult trikåtyg och ett mycket tunnt turkost trikåtyg att öva på. Och nu skall jag visa er mitt livs allra första overlocksöm TADAAAAAAAAA!!!

Ha, ha, ha!!! Herregud vilken katastrof :) :) :) :) Och det blev ju liksom inte bättre med mitt livs allra ANDRA overlocksöm heller, snarare (om möjligt) ännu värre:


:) :) :) :) Nåväl, faktum är att vid kvällens slut var jag och Bernetten faktiskt vänner Jag tyckte nog att jag åtminstone hade förstått att man kunde göra mycket saker med den. och dessa sömmar ser ju också mycket bättre ut:Men även om jag var ganska nöjd med sömmarna vid kvällens slut måste jag erkänna att jag har så himla svårt för det här med trådspänningsbrickorna när jag trär maskinen. En av trådarna var verkligen SKIT-TRÖG hur jag än gjorde. Trär jag fel?? Höll säkert på i 45 minuter med EN av trådarnas trådspänningsbrickor. Det står i beskrivningen att man skall "dra tråden lätt fram och tillbaka tills man känner ett LÄTT motstånd, då ligger tråden riktigt mellan spänningsbrickorna". Men motståndet blev jättetrögt - hela tiden!!! Bryr jag mig för mycket?? För när jag till slut sket i det hela och ändå började sy så blev det ju bra. Erfarenheter???

Den andra kvällen gick inte alls bra, då skulle jag - full av förväntan - också pröva coverstichen!! Det är en Brother Coverstitch 2340CV som jag köpte härom helgen. Jag fick en ny, endast demokörd, till ett bra pris av Sycenter efter att ha annonserat på Sysidan. Jag ville ju givetvis åt täcksömmen men fattade inte fram tills i förrgår hur en coverstitch skiljer sig från en overlock. Den var ju inte alls lika självklar för mig. Jag trodde för det första att man kunde sy kedjor utan tyg med covern också. Ack så jag bedrog mig!!! Har nu läst nya tips om hur man avslutar sömmarna (dessutom special för denna maskinen) här. Också med coverstitchen sket det sig med trådspänningen. Samma sak att nån av trådarna blev jättetrög mellan spänningsbrickorna hur jag än gjorde.... Men denna gång när jag struntade i det och sydde på ändå blev det inte alls bra. För det första kände jag att jag inte kunde avgöra om en söm var bra eller inte!!! Hur sjutton ser en bra täcksöm ut???? Känner mig jätteosäker. Tyckte att vänstra nålens tråd samt skytteltråden blev för lösa. Men VAD JAG ÄN GJORDE så hände absolut INGENTING med sömmen!!!! Spelade liksom ingen roll om trådspänningen stod på 3 eller 7!! Kolla proverna nedan och inställningarna.Har någon nåt tips??? Känner att jag nästan inte vågar använda covern om det skall vara såhär. Och jag som ville använda den mest för dekor.... Efter denna kväll var jag uppgiven... Nåväl, har lugnat mig nu och tycker faktiskt att alla sömmarna ser ganska ok ut ändå. Eller? Fast det är väl inte bra. Jag trodde att finjusteringarna var viktiga. Vartför är dom inte det på min maskin?? Ja, ja. Att välja och klippa ut mönster som jag har gjort i dag var ändå kul. Och festen i går var ju i alla fall toppen!!!!

4 kommentarer:

kokos flanell sa...

grattis till dina nya maskiner. i början är det mycket att hålla reda på men sen lossnar det ganska snabbt.

du kanske redan har kollat det, men en orsak till att det kan vara trögt mellan dina trådspänningsbrickor är att pressarfoten är nere.

Thea sa...

Hej du!
Ja, jag känner så väl igen mig!! Jag har ju också ny maskin och det är liksom att lära känna en ny partner! Själv har jag mest sytt på mina gamla maskiner trots att jag har en jättefin ny bredvid, men det tar så mycket energi att få in känslan så det har inte blivit av. Och du har TVÅ nya maskiner att lära dig.

Men det kommer att lossna. Du kommer hela tiden få aha-upplevelser. Det visar ju utvecklingen av dina overlocksömmar tydligt, eller hur? Jag håller med Kokos Flanell om att dubbelkolla att pressarfoten är lyft. När det gäller coversömmarna vet jag faktiskt inte... Men de ser ju bra ut?!

barnsligtretro.bloggsida.se sa...

oj vad man känner igen sig. Jag var så nära på att lämna tillbaka min overlockmaskin efter bara en dag. Jag tyckte att det MÅSTE vara når fel på DEN inte på mig. Efter ett par dagar var overlocken min käraste (nja...nästan iaf) ägodel och idag finns det ingen chans att jag skulle överge den....eller jo, om jag fick en bättre i utbyte :-)

Fin blogg! Tack för dina fina kommentarer! I´ll be back ;-)

OttoPippi sa...

Tusen tack för kommentarer och tips på detta inlägg!!! De behövs verkligen!! :)

Har inte tänkt på det där med pressarfoten faktiskt. Kan ha varit det då den ena trådens spänningsbrickor krånglade vid trädningen av overlocken. Skall verkligen komma ihåg att tänka på detta!

Och vad skönt att ni känner igen er, då är det inte bara jag som är en värdelös sömmerska (började bli lite smått orolig för det:)). Vill så gärna kommaöverens med mina maskiner. Just nu gillar jag min overlock men inte min coverstitch....

Är konfys över coversömmarna. De ser ok ut (men bara ok tycker jag) hur man än ställer in trådspänningen. Likadana hela tiden. Mycket mysko. Har dock inte haft tid att sätta mig vid maskinen en gång till, men skall snart göra det och öva lite till.

Välkommen Barnsligt Retro!! Så trevligt att du vill besöka mig!!!