lördag 24 maj 2008

Grönt blev orange

Under fredagskvällen i går tänkte jag mig ett litet lätt fredagsprojekt. Färga ugglor kändes som perfekt! Hade ju sedan länge tänkt att färga lite brun uggla grön. Men eftersom jag inte hade grön färg hemma, och eftersom det står på batikfärgerna att de går att blanda, och eftersom gul och blått blir grönt, så tänkte jag alltså göra så....

Jag värmer numera upp vattnet till kanske 40-45 grader (lite mer än ljummet) för att varken få en för ljus eller intensiv färg. Jag hällde först i ganska mycket gul (ville åt en ärtgrön nyans) sedan "duttade" jag i med blå. Det blev ett beigegrått resultat i kastrullen, och vis av tidigare erfarenheter doppade jag nu INTE ner uggletyget direkt i den beigegråa sörjan utan en annan tygbit och kollade. Mycket riktigt blev resultatet INTE ärtgrönt utan beigegul.... Hällde ut det hela faktiskt. Så se upp, tex Strömming (för jag vet att du också ville åt en grön uggla)!!! Det gick alltså INTE att blanda sig till en grön färg med Panduros batikfärger!! Däremot säljer de en ren grön - i stor förpackning - som man säkert kan använda sig av, även om jag inte vet vilken nyans det resultatet ger.

Men, jag var ju färgarsugen... Och hade dessutom tillklippta, blötlagda ugglebitar färdiga. Så jag valde den orange färgen istället och gjorde ett nytt färgbad. Resultatet blev skitbra tycker jag!!! Det kanske inte riktigt syns på bilderna här men det blev en väldigt intensiv orange nyans helt i min smak. Jätteläcker!!!! Det blev ett par Piff-tajts (och en Topsy-mössa som inte är med på bild). Jag stod och valde mellan grön och svart mudd till tajtsen. Den svarta var också var skithäftigt för de bruna ugglorna ser nästa svarta ut. Men i brist på gröna ugglor fick det bli grön mudd istället :-) :-)


Material:
Brun uggla från Jofotex, färgad med orange batikfärg från Panduro. Grön mudd från MG-Tyger.

Mönster:
Eget, omarbetat efter Meedom.

Modell:
Piff

Maskiner och inställningar:
Tredtrådig overlock till allt. DF:1,5, TS:655, SB:drygt 2, SL:2.

Sömnadsbeskrivning:
Sy på benmuddar. Sy innerbensömmen. Sy grensöm (genom att vända ena byxbenet till räta och stoppa ned det i det andra). Sy på midjemudden och samtidigt namnbandet invändigt.

:-)
Jätteläcker färg!!!

???
Hur skall man tolka att ingen vill gå med i min PIF?? Det finns tre alternativ som jag kan se det. Ni får lista ut dem själva!! :-) :-) :-)

!!!!
Ha en jättetrevlig fortsatt helg alla!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad läckra ugglorna blev i orange. När det gäller din PIF så hade jag gärna varit med om jag inte redan hade varit med hos hiskon.

[ LiEmEl ] sa...

guuud va läckra, gillar dina kombos med ugglorna. o så fina o färga ju... men har inte grejer till det hemma än, o som läget ä nu ä det dags för en tygbest först =)SEN färg, men jag läääängtar ju inte lite mer när man ser dina fina alster.

Thea sa...

Jättefint!! Tack för dina färgningstips! Jag blir väldigt sugen. Kanske mest på det naturfärgade kanintyget...

Tror det är många som redan har hoppat på olika PIF:er. Själv har jag dåligt samvet sen flera månader tillbaka! ;-)

Strömming sa...

Tack för tipset om färgen, inte blanda färger alltså utan att först testa! Det var smart gjort att prova på en annan förgbit först så att nte ugglorna gick åt skogen.
Tycker också att den orange färgen blev urläcker!
Jag har också redan hoppat på en pif (hos Gulligan) men inte nån har hoppat på min heller, så jag tror som Thea att många redan har skrivit upp sig.

Maria sa...

Supersnyggt!!
Riktigt smart att färga. Från början var jag lite negativ till dessa ugglor eftersom vit botten verkligen inte fungerar så bra här, men det blir ju en helt annan grej när man kan färga!

Unknown sa...

härligt med orange!!!!!

Sandra -Vildkatten sa...

Vilken bra idé med batikfärgningen. Känner inte för att slänga in flera meter tyg och färga i maskinen, men här kan man ju enkelt leka lite med färgningen.