torsdag 13 maj 2010

With A Little Help From My Friends?

Halloj! Här kommer ett livstecken från mig! :-) Ett livstecken mitt bland arkeologiska undersökningar (i Varberg alla ni som undrade i förra inlägget och tusen tack alla för olika inbjudningar till er :-)), ryggskott (aj, aj), bihåleinflammationer nära hjärnan (så att mössknodden blev tvungen att läggas in på sjukhus i flera dygn och sedan bada i antibiotika), "jåsa" pärlor fast i näsan, kräksjuka mormödrar, halsflussiga mormödrar, maskar i magen, baciller i rumpan, fådda jobb, nervös väntan på antagningsbesked, astrid-lindgrens-världs-resor, stundande födelsedagar, begravningar och sist men inte minst sömnad av balklänning!

Apropå det sistnämnda så skulle jag behöva eran hjälp. Så snälla alla duktiga bloggsömmerskor (och fåglar och möss) därute, tillåt mig en trivial balklänningsfråga... Hur skulle ni gjort i detta fall: Kjoldelen (och livet också för all del) på klänningen är i dubbla tyger. Sidensatin med en överliggade chiffong. Jag syr sidsömmarna på de olika kjolarna var för sig. Tänkte mig fällsömmar för snyggast resultat då överkjolen kommer att vara genomskinlig. Båda kjolarna rynkas tillsammans för att sys fast i midjelinningen tillsammans. En dragkedja skall sys i midjelinning och kjolar på vänster sida. Hur i allsin dar avslutar jag en fällsöm snyggt där dragkedjan skall tas vid?? Hur skulle ni på ENKLAST MÖJLIGA VIS sy fast dragkedjan i dessa dubbla tyger och som sagt lösa fällsöm-möter-dragkedja-problemet?? Tacksam OttoPippi för svar....

Visar också upp nyligen fyndade mönster. Jag brukar aldrig ha tur då det gäller att hitta just lite fräcka 60-talsmönster som jag så ofta suktar efter. Jag brukar ju oftast få tigga mig till dem från er (tack snälla Palven och Errajka) men häromdan hade jag tur på Myrornas och bara för ett par kronor styck. Jag har också fyndat tyger på sistone, både i bomull, trikå och velour. De finns uppdaterade på OttoPippityger om någon är intresserad. Jag saknar emellertid sömnads-blogg-communityn (d v s Er alla) och hoppas snart att livet lugnar ner sig så att vi "ses" lite oftare! Trevlig långhelg!!

19 kommentarer:

Benglan sa...

Vad trevligt med ett livstecken från dig :) Du verkar ju ha hunnit med allt möjligt under din bloggfrånvaro.
Tyvärr har jag inget svar på din syfråg. Sådana grejor ligger långt över min nivå känns det som.
Ha det bra och jag ser fram emot att läsa dina inlägg när du igen har tid med det :)

Åsa Tidqvist sa...

vad roligt att höra från dig! =)
usch vad massa saker som hänt, ja usch skriver jag för det kändes inte som bara trevligt liksom... Ibland blir ju livet lite galet, svårt och roligt på samma gång. Hoppas ni mår bättre nu, tyvärr har jag inga smarta tips ang klänningen, sånt ligger i en annan liga för mig...

Majtjho sa...

Kul att få ett livstecken. Det bästa är att sy i dragkedjan för hand om man gör fällsömmar. Annars kan du sy i dragkedjan först och sedan fällsömmen, det är dock lite trixit och kan behövas att du gör att klipp i tyget precis vid kedjans slut så du kan vika sömmen. Det är mina tips. Det finns kanske bättre.

OttoPippi sa...

Tack snälla ni för att ni blir glada att höra från mig! :-)

Majtjho: Tänkte också att det förmodligen skulle behövas ett klipp i sömsmånen vid kedjans slut... Men kan man på ngt sätt i så fall förhindra att det fransar sig där...? Smart med att sy i dragkedjan för hand förresten. Kanske man har mer koll då liksom. Tyvärr bara att jag absolut aldrig har lärt mig att sy snygga handstygn. Jag har förresten aldrig lärt mig sy handstygn över huvud taget.... hmmm....

Karin på Ösäter sa...

Hej
när jag syr i dragkedja på fina tyger och är orolig för att den ska fastna i tyget eller man måste ta till ett litet klipp så brukar jag sy på en liten tygbit över, (i samma tyg som klänningen ) så där som man gör på väskgragkedja för att ha något att hålla i. Det skyddar tyg och döljer klipp.
Jag ska börja på balklänning också till dottern, 18 dagar har jag på mej!
Hälsningar Karin på Ösäter

Jenny-ZNOK sa...

Har saknat dig. Glad att du är tillbaka.

Singh sa...

Livets berg o dalbana...

Ang. sömnaden så är det en riktig knäcknöt!!! Chiffongen måste nog klippas med ett snitt för att det ska gå att öppna i sidan vid blixtlåset. Sedan sy blixtlåssprundet i dubbla tyger utan fällsöm. Sy lite för hand ev. vid övergången, så att klipphacket kommer en bit ifrån själva blixtlåset...

KroKKoFin sa...

Skoj att höra från dig.Har dessvärre inga tips att ge då jag är mer novis än dig. Ha en bra helg.

Kerstin sa...

Åååå, det där mönstret uppe till höger, flickklänningen med den ihopsnörpta mössan/hatten sydde min mamma till mej när jag var liten i början av 60-talet!

makrill sa...

Härligt att höra den ljuva OttoPippi-stämman - den har jag saknat!!!

Vid tillfälle får du gärna maila din adress - jag lyckades slarva bort den när jag fick det underbara lilla paketet av dig... (vars innehåll jag använder OFTA! och alltid blir lika glad av!)

Payback time du vet ;)

Gräv lugnt!

Helena sa...

Vet ingenting om balklänningssömnad, fattar inte ens vad en fällsöm är. Hoppas att det lugnar ner sig snart för dig. Trevlig helg!

Solveig Lövendahl sa...

Har också saknat dig men fattar ingenting av din fråga. Hoppas det går bra ändå. Lycka till!!

Lime by me - Lime design sa...

Händelserikt liv så det förslår. Hoppas lite roligare händelser väntar er framöver. Lycka till med balkänningen kan tyvärr inte vara behjälplig!

Sandra -Vildkatten sa...

Celebert besök i stan. Spännande. Hittar ni något av intresse här i stan??

Majtjho sa...

Har du en doldkedja så går den bra med att sy efterstygn precis vid kedjanskant. Testa med att tråckla först. Du kan alltid ta på lite genomskinligt nagelack i slutet på chiffongen så den inte rispar sig, där du klipper ett jack intill kedjan.

Hello sa...

Vilken soppa! Hoppas allt är bättre nu!

Du kommer nog inte undan att klippa jack i sömsmånen. Du kan ju alltid tråckla kanten lite för hand, när du ändå syr fast dragkedjan. Nagellack lät ju annars som en bra idé. Jag skulle dock testa på en annan tygbit först, så inget oförutsett händer med chiffongen. Men så är jag nojjig också! ;)

Om du ska ha dold dragkedja måste du tänka på att det inte går att sy dolda dragkedjor i dubbelt tyg. Trots att tygerna, även tillsammans, är jättetunna. Jag löste det genom att fästa ihop tygerna med en tunn remsa vliesofix i ytterkanten, men det är möjligen tveksamt om det blir snyggt på en "riktig" balklänning. På prinsessklänningen till femåriga systerdotterna var det helt acceptabelt ;)

http://hellosblogg.blogspot.com/2010/01/prinsessklanning-till-en-prinsessa.html

Lycka till!

Gulludden sa...

Hej! Du har väl inte missat att rösta på din favorit när det gäller Johanna Ahlards robot tryck? Om du inte har röstat gå gärna in på min blogg och lägg din röst. Mvh. Jessica

KlaramedK sa...

WOW coola mönster, gillar verkligen 4558an....måste ju fråga vilken storlkek den är i?!!! :=)

Anonym sa...

Kanonfina mönster.
Du har även fina och billiga kapp-mönster på www.stoffochstil.se