söndag 21 mars 2010

En oreange...


...skulle det också vara! Det är så himla kul att få fria händer i sina beställningar. Inte för att just den här klänningen är något under av tygkombinationer precis, men det är alltid kul att få botanisera bland sina tyger och välja och passa ihop själv. Jag hade ett knalloreange mjukt jeanstyg hemma som fick bli klänningens bas. Till detaljer två stycken olika oreangerosa tyger som matchar varann.

Men tänk vilket troll det kan gå i sådan här ganska simpel sömnad. Glömde förtvätta tyget innan tillklippning och fick tvätta de redan utklippta delarna, blev fransiga med krympte som tur var inte. Jag sydde fel med kantbandsknytningen och fick göra om. Sydde fast baksidan med avigan ut när jag sydde fast armarna. Skulle spätta bort det nedersta tyget på baksidan eftersom avigsidan på sömmen nu var synlig där, men sprättade istället den korrekta framsidan. Blev arg och klippte av hela nedertyget och ändrade det till en volang istället (blev i o f s en kul detalj). Glömde av att nålinställningen var åt vänster när jag skulle sy fast namnlappen så den sömmen hamnade mitt på bandet, sprätta göra om. Glömde storlekslapp osv, osv... Ofattbart! Som pricken över i:et har vi också blivit sjuka över helgen mitt i vårt överraskningsbesök hos knoddmormorn och fick akut-åka-hem två mil mitt i natten.... Pust!

Jag har dock en trivial fråga att ställa er! Som bekant kommer ju mönster i halva delar för att man skall vika tyger i trådraken vid tillklippning. Som bekant är mönsterpassningen inte alltid helt lätt vid randiga, prickiga och mönstrade tyger. Som bekant är trikå inte alltid helt lätt att få till jämn, tex vid vikning. Hur gör ni alla när ni skall klippa ut mönsterdelar i mönstrade besvärliga tyger? Är det bara jag som gör ett nya mönsterdelar som är hela för att få till det? Finns det andra bra tips eller knep?

Nu får ni har trevlig fortsatt söndag allihop! Själv skall jag återvända till mina sjuka barn och vårda dem!

20 kommentarer:

Y sa...

toksöt klänning! jag använder gärna genomskilnlig plast, ikeas billigaste duschdraperi, och klipper ut hela mönsterdelen om jag vet att det blir knepig mönsterpassning

Singh sa...

Härlig klänning! Jag ritar numera alltid ut hela mönsterdelen på alla nya mönster. Struntar ibland i trådrak och går efter mönstret istället.

CRocoFin sa...

Jättehärlig fägkombo!
På vissa mönster finns det ju passningsmarkeringar. Jag brukar nog använda mig av dem ganska mycket. Då ser man att tygdelarna passar bra tillsammans vid dessa punkter. Om mönsterdelen är halv så brukar jag ibland nåla vid trådraken markera längs med kanten på resterande mönstret och sedan vika över till andra sidan och göra om samma procedur(tyget ligger alltså inte dubbelvikt). Då ser jag att tygets mönster hamnar där jag önskar. Finns säkert smidigare sätt.

Vibeke sa...

Fantastiske farger!! Og god bedring til dere :)

mysigtdesign sa...

Vissa projekt går det liksom troll i, men klänningen blev ju ljuvlig, är också svag för orange.

Strumpetossa sa...

Helt underbar klänning, helt fantastisk färgkombo!! Men så älskar jag ju orange, är för tillfället min absoluta favorit färg! :)

Palven sa...

Gillar!!!

makrill sa...

Me like!!
Ja, vad ska jag säga - brukar ibland få påhälsning av de där trollen. Då går inte mycket rätt...

Har ingen märkvärdig lösning på mönsterpassandet. Jag gör som du, klipper ut ett helt fram- resp bakstycke.

Hoppas att ni mår lite bättre nu!

Kram!

JuMel sa...

Jätte snygg! Älskar färgerna. Tänk att ibland går verkligen allt på tok och man undrar om plagget verkligen var tänkt att bli sytt?:)
Brukar också rita ut hela mönster som du. Nu senast gjorde jag INTE det och då blev det som det blev med det prickiga jersey tyget=inte direkt mönsterpassat. Nåja, jag tröstar mig med att det förhoppningsvis inte syns så mycket just för att det är prickigt:)

Medea sa...

Supersöt klänning men usch vad jobbigt när allt strular.

Benglan sa...

Jag gillar verkligen den där klänningsmodellen! Ska försöka få till en liknande till tjejerna.

Angående din fråga så brukar jag bara vika och klippa vilket resulterar i att ibland måste slänga et helt färdigt åprojekt för att det ser förd***igt ut. Kanske måste köra på en annan approach från början...

Strömming sa...

Härlig klänning! Sånt som värmer i snöstormen! :D

Vad gäller tygklippning så klipper jag alltid (nästan) i dubbelt tyg. JAg brukar se till att det ligger så rakt som möjligt om det är mönstrat, nålar tyget så det inte kan glida omkring. Ibland får man kompromissa på trådrak och mönsterpass, i trikå tyger jag inte det gör så mycket med lite sned trådrak men ett snett mönster ser inte så kul ut.

Simsalabim sa...

Vilken härlig påskklänning! Känner igen det där med att det kan gå troll i något man gör. Normalt blir jag ofta inspirerad sent på kvällarna, men har lärt mig att aldrig aldrig sy då, för hur pigg jag än känner mig så blir det ändå bara fel då. :)

Helena sa...

Superfin klänning man blir glad av:)

Anki sa...

Jättehärlig klänning! Lite skönt att läsa att det inte bara är jag som nybörjare som får sprätta ;-)

Anna sa...

Jag ler igenkännande åt det där med sprättandet. Har precis gjort klart en tröja som jag gjorde olika sorters fel på inte mindre än FYRA gånger. Suck! Sydde på någon del åt fel håll, sydde skarven på mudden mot framstycket av misstag mm.

Så; det känns skönt att se att jag inte är ensam med sprättkniven i hand!

Le Petit sa...

Så fin och härligt orange klänning!

Charleston sa...

De där trollen är totalt hopplösa! Undrar ofta vad det beror på att vissa saker inte går att göra och allt blir tokfel.

Jag brukar mäta och ta fasta på en punkt, ett mönster i tyget, och lägga ut så att det stämmer. Lägger vikningen i mitten på ett mönster i tyget och vänder över mönsterdelen, när jag märkt mönstret på tyget. Lite trickigt men det brukar funka.

malinjohanna sa...

Fin tycker jag och dottern. Omnämnt i min blogg också.

Hello sa...

Bra gjort att ändå inte ge upp!!! Den blev snygg till slut!

Jag är oftast alldeles för lat för att rita om... så jag viker så noga jag kan, lägger ut på dubbelt och sen väljer jag nån/några punkter i mönstret och sätter en nål rakt igenom alltihopa och kan då kolla om jag är på samma ställe i mönstret på andra sidan. Beroende på plagg, storlek och viktigheten i att det blir perfekt sätter jag mellan en och fem nålar. Typ.