torsdag 28 januari 2010

Triviala frågorEfter värmlandsresa och mitt under pågående förkylning så har nu nyttosömnaden äntligen börjat! Det var VÄLDIGT längesen jag sydde till mina egna knoddar. Det visade sig att det var hela 2 storlekar sen :-). Det blev att hoppa från 92:or till 104:or på direkten. Först ut var tajts i den blå varianten fordonstyget! Fordonstygen rules!! Jag gillar dom verkligen! Allihop! Jag har dem endast i jerseyn, och trots att den är lite mer svårsydd än interlocken är den så underbart mjuk, följsam och färgerna blir så fina. Jag hade någon idé med en tajtsmodell med kraftigt rullfållade benslut. Jag ville ha en lockig kant som stod ut en del. Så blev det inte fast det borde ha varit simpelt att få till. Jag undrar verkligen om det är nåt fel med min rullfållsfunktionoverlocken.... Tycker att fållen borde blivit smalare och hur jag än drog i tyget så lockade sig inte tyget som jag hade tänkt. Nåväl, tajts blev det ju i alla fall och kanske måste man svänga ut benen lite för att få till det som jag vill.

Det här med kontakten med alla andra sömnadsbloggare är verkligen häftigt. Man lär sig och inspireras så otroligt mycket av varandra. Och eftersom jag tycker att jag ständigt undrar över saker medan jag syr, ofta ganska triviala frågor som åtminstone jag ställs inför, hade jag tänkt börja ställa mina triviala frågor till er och hoppas bli ännu klokare vid symaskinen. Denna gång handlar det om att sy i jersey. Kanske är det bara längesen jag ägnade mig åt jerseysömnad, men jag får inte riktigt till det. Dagens triviala fråga blir därför: Brukar jerseyn rulla in sig i overlocksömmarna lite grann i era maskiner och hur löser ni det i så fall med inställningarna? (Så himla ironiskt att tyget rullar in sig i de vanliga sömmarna men inte tillräckligt i rullfållen. Suck, livet! :-)).

Nu vill jag bara bli helt frisk, börja träna igen och avsluta min kurs som förkylningen satte stopp för idag! Ha det gott alla!

21 kommentarer:

Sandra sa...

Inte för att jag hunnit testa rullfåll på min maskin ännu men läst manualen i veckan. Tydligen så finns det 2 trådig och 3 trådig och så bred och smal beroende på vilken nål man plockar bort.
Borde ju olika resultat beroende på vilken man kör. Var ju inget tips direkt men en tanke...

Vibeke sa...

For et fantastisk kult stoff! Det blir man jo virkelig glad av!

Takk for hyggelig kommentar på bloggen min! Anbefaler virkelig å sy punger, det er det morsomste jeg vet å sy ihvertfall :)

Overlock og jersey kan jeg desverre ingenting om, men liker tanken om å spørre om de tingene man lurer på. Det er jo så mange som kan så mye og å dele på kunnskapen er en god ting :)

Johanna sa...

hej,

oj oj sömnadstips kan jag INTE ge. Urkass på att sy men försöker lära mig. Så kul att du gillar tyget, gör mig glad. Och så superfina de blev. Tycker de ser helt perfekta ut så hade jag inte läst vad du var missnöjd med så skulle jag trott att du också tyckte det;) Superfina alltså! /Johanna

BillaBa sa...

Har precis testat rullfåll för första gången idag, och faktiskt så tyckte jag nog att det blev ungefär så som jag tänkt det. Mina inställningar var 3,3,5,7 båda nålarna kvar, diff 1 och SL på R

Nu fållade jag iofs uggletyget i interlock och kanske har det med saken att göra. Tror oxå att det är svårare att få det vågigt på en sådan kort bit som det blir runt tights.

Sist vill jag oxå säga att jag tokgillar dina fordonstights och att jag precis som du gillar känslan i jerseyn!! Supersnyggt helt enkelt!

Kaoz sa...

Knalltøffe tights! =)

Ønsker deg forstatt god bedring, håper du snart er helt frisk igjen!

Strumpetossa sa...

Superhärliga!! Måste nog helt enkelt beställa lite fordonstyg. ;)

Har tyvärr inget sömnadsråd att ge men det skulle ju kunna bero på tyget eller att du måste göra dem något mer utsvängda...Har också problem med att jersyn rullar in sig men har tyvärr inte hittat någon bra lösning än...

Anna-Mjukatyger sa...

Hej!
En tanke: det ser ut som om stygnlängden är för lång. Har du stygnlängden på R? Annars är ett tips att hålla emot i tyget när den syr framåt. Så det liksom blir motstånd och går långsammare framåt.
Jersey är lite klurigt att sy i och rullar sig lätt. Oftast övre lagret som vill rulla sig in i overlocksömmen. Om jag märker att den är på väg att rulla in sig brukar jag stanna och lyfta lite på pressarfoten i framkant och platta ut tyget så att "rullningen" hamnar på utsidan om foten och liksom rullar sig runt kanten på pressarfoten istället. Då blir det pressarfotskanten som håller tyget platt.
Hmmm... vet inte om nån fattar vad jag skriver men det va inte så lätt att förklara som jag trodde när jag började skriva :-)

Roblin sa...

Jag har aldrig fått till rullfållen på jersey/lycra tyger, fållen bara rullar upp sig mot plagget och inte blir den särskilt krulligt heller.

På interlock däremot blir det krulligt värre om man precis som Anna skriver även håller emot när man syr så att tyget verkligen sträcks ut.

LillaBarn sa...

Jag gillar rullfall och ar inne i en rullfallsperiod just nu :-) Jag ar inte hemma just nu, men kan kolla nar jag kommer hem, vad jag har for installningar pa min maskin. Ursakta stavning och bokstavar, men den har datorn har inget svenskt alternativ pa tangentbordet... Menar du att jeseyn blir vagig typ sahar:~~~~, eller att den typ "korvar ihop" sig?
Shit vad svart det var att forklara sig...

MinaMirakel sa...

Rullfåll är inte min starka sida, men har funderat på att köpa flossad industritråd(vi hade det när jag gick i skolan)den lämpar sig perfekt till rullfåll.
Det blir nästan som en heltäckande bandkantning om man kör med tillräckligt korta stygn!
Lycka till och krya på dig!/Åsa

jejja79 sa...

Gud vad fina =) Tyckte dock att det blev snyggt med den lite rullade fållen längst ner. Hoppas att de kommer att användas för glatta livet nu. kram

Heimlaga sa...

En del i problemet är nog tyget. Lycran(för jag antar att det är det i fordonsjerseyn) är ju till just för att tyget skall hålla formen och inte töjas ut. Till skillnad från interlock som gärna blir volangig även när man inte tänkt att det skall bli så...
Intressant kommentar från Mina Mirakel-det är alltså förklaringen till att köpta rullfållar ser ut som de gör- en flossad tråd!

JuMel sa...

Jätte fina tights, gillar rullfållen nedtill! Kul med omväxling! Visst är det bra att fråga andra sybloggare, man får så bra hjälp. Tyvärr kan jag inte själv bidra till någon hjälp eftersom jag inte ens kommit till skott och beställt en overlock ännu... Men nu är det nära och då ska här sys rullfållar:)

Anna-Snoddas sa...

Supersnygga är de iaf! :)

Vet inte om jag prova rullfållen på jersey, men har iaf bara provat smal rullfåll. Annas tips låter bra, kort stygnlängd.

Hello sa...

Hoppas du är nöjd ändå, trots att det inte blev som planerat, eftersom de blev supersnygga ändå! Jag ska sy i det rosa ikväll! Både jag och Loppan längtar!

Singeljersey (alltså jersey som är stickad så att den har en slät rätsidag och en "knölig" avigsida) rullar gärna in sig mot avigsidan och därför är det bara på det tyget som du har överst som det krullar sig. Jag brukar göra som Anna sa här ovan - lyfta på pressarfoten och släta ut krullet. Sen är det ju så att för hållbarheten på sömmen, så är det hur långt in på tyget som den innersta "raksömmen" hamnar som spelar roll. Så för hållbarheten spelar det egentligen ingen roll om sömsmånerna rullar sig lite inuti overlocksömmen. Oftast är det ju tunna tyger, så det blir ju inte klumpigt i alla fall.

En annan variant om det krullar sig mycket är att (men då måste man ju alltså veta det från början!) klippa ut delarna med 1,5 cm sömsmån och sen sy 1 cm in. Då hinner det inte krulla till sig mellan kniven och innan det går in under pressarfoten.

Eller så har du helt enkelt en slö kniv! Det kan också få till konsekvens att det kanter rullar in sig. Har jag märkt...

Lycka till!

SiriR sa...

Så kule tights!
Ser ut til at du har fått en del sytips allerede, håper det hjelper deg:)

OttoPippi sa...

Jösses tack alla för era tips och delgivanden om kunskaper kring overlocksömmar i jersey och rullfållssömmar!!! Så underbart att ha er allihopa! Jag skall ta till mig allt till nästa sömnad!

Jag hade nog snöat in mig på sömsbredden när jag kanske främst skulle ha tänkt på stygndlängden vad gäller rullfållen..... Ska också pröva flossad tråd (vad det nu än är :-)).

Varför tyget rullar in sig på overlocksömmen ska jag testa bredare sömsmån och sy bort en del...

Lilla Barn: Jag menar båda sömmarna... Bristen på sånhär ~~~ söm vad gäller rullfållen och för mycket korvande vad gäller overlocksömmen i jerseyn. Fattar du vad jag menar...?

Tack igen alla! Ni är fantastiska sömmerskor!!

Benglan sa...

Harliga brallor!

Myllymuksuts frottetyger är väldigt dyra eftersom de trycks i Finland. De kostar 24,9 Euro metern (runt 250 alltså), men jag köpte dem när de hade 15% rabatt, så det blev lite mindre(men fortfarande dyrt...). Skickade också till min moster i Hfors, så jag slapp frakten till Sverige. Dyrt i alla fall förstås, men tygerna är helt fantastiska :)

Strömming sa...

Åh så snyggt!!!! Vill också ha fordonstyger!!! Riktigt läckra tights, har börjat gilla tights mer och mer ju större I blir.

Har aldrig fått till en rullfåll i hela mitt liv! Men jersey tycker jag har en tendens att krulla sig i overlocksömmen precis som du skriver och jag gör som de andra försöker släta ut och peta så att det blir minsta möjliga krull. Håller med om att kläder i jersey blir riktigt mysiga och att de håller sig bättre än interlock.

Åsa sa...

så snyggt detta tyget är!
gör sig så bra som tights!

Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

Snygga tajts!

På min maskin finnfinns det en stygntunga som skall fällas ned när man syr rullfåll annars blir sömmen alldeles för bred. Kolla om du har nån sån.
Den flossade tråden kallas Wooly Nylon (kan vara varumärke) och om du tittar på köpetröjor så sitter den ofta på undertråden i coverfållen. Den är lite som vissa tandtrådar....lurvig i osträckt skick och slät när den sträcks.
Sydde själv i fordonsjereyn häromdan och ja, den krullar. Jag försöker hålla tyget lite sträckt så krullar det mindre och lite krull accepterar jag.