lördag 27 december 2008

Jakten på den perfekta vanten.

Det är faktiskt inte mycket mina knoddar verkligen behöver till sin garderob. Men bra vantar, det är det faktiskt ont om. Antingen är de lite för tunna och kalla och har så himla många fingerdelar att knöla i fingrar i, eller så är de för tjocka och klumpiga tummisar som dessutom sitter på dåligt pga kort eller obefintlig mudd. Något var tvunget att göras!

Därför skred jag till verket med en vant-prototyp i går kväll. Jag ville att den skulle vara varm utan att vara klumpig så det fick bli en tjock trikå (elefanterna) och ett foder av mjuk, mjuk stretchvelour. Modellen skulle vara lätt att ta på men ändå så att man kan greppa saker när vanten är på (tumvante alltså). Nu till det bästa av allt. För att undvika den alltid avramlande tumvanten satte jag på en lååång mudd, antingen att ha under jackan, eller också så lång att man kan trä den över och långt upp på jackan. Vill man ha kortare mudd någon gång är det bara att vika den dubbel!

Material:
Bruna elefanter från Jofotex. Beige stretchvelour från tygängel. Brunrandig muddväv från Myrins (tror jag).

Mönster:
Eget

Modell:
Tummis

!!! :-)
På det stora hela jättenöjd, även om vanten inte provats utomhus ännu.

!!! ???
Idag har jag ändrat mönstret något litet. Jag förlängde själva vantdelen något och ändrade tummen då jag gjort den lite bredare bl a. Har klippt ut den nya versionen under förmiddagen och skall sy ihop den ikväll!

:-(
Det är lite pilligt att sy fast mudden på detta pytteplagg, men med tungan rätt i mun så går det.


22 kommentarer:

Syster Blå sa...

Jätte fin!Hoppas att de funkar för knoddarna!
Det är först nu när min son är snart tre som han kan tänka sig vantar. Vet inte om det är för att det är knöligt att ha på sig eller varför han vägrade. Förra vintern gick det INTE att få dom på honom.
Köpte ett par (mindre snygga) vantar som såg ut som drakar på hm, det blev lite lek samtidigt som det höll värmen...en liten stund....=0)

muhren sa...

fantastiskt hur du provar dig fram med olika modeller..jag är lite snål och vill inte använda mina fina tyger..men ett par vantar hade matchat fint till min Madickens mössa som har just bruna elefanterna.. så kanske ..

Men nu är jag mest sugen på att sy till mig själv..men är rädd att det bara blir pannkaka..

Kram Linda

Doris_Assar sa...

Jättefint!! Verkligen bra idé med vantar av elefanttyget. Tycker det är lite "hårt" och svårt att hitta saker att sy av det... Men vantar ska det nog bli :-)

e.ko sa...

GOD FORTSÄTTNING!!

coola vantar du fått till;)

kram erika

Syserine sa...

Fina med den långa mudden. Om du vill ha mer värme i vantan kan man som foder använda en sliten ylletröja som man tvätter lite i maskinen först (inte så den blir helt hård, då fungerar det inte, bara å hela plagget senare klarer av 40 grader), bra återvinning och inte så tjockt, jag har ett sådant projekt liggande i högen...

Lilla K sa...

Min dotter är 3 och vägrar att använda vantar! I bland måste jag ju tvinga henne, när det är riktigt kallt... Men ett par här skulle kanske passa henne bättre! Perfekt med långa muddar!

vouffen sa...

Jättepraktiska ser de ut att vara! Hemskt bra idé :) !

Anna-Snoddas sa...

Jättesnygga! Håller faktiskt på med en vantprototyp till Snoddas, får se om de blir mer än en prototyp! God fortsättning!

Stora lilla j sa...

Haha, vad roligt, jag sitter här med utklippta tumvantar enligt Gynthers mönster, och kom just till samma slutsats - lååånga muddar krävs! ;-) Jättesnygga blev dina iaf! :)

Y sa...

klart snygga!! god fortsättning!

Christina sa...

Verkligen fina!
Älskar elefanter!
God Fortsättning!

Heilt spesiell sa...

Genialt!!

fnurr sa...

bra och praktisk modell!
tyget som du frågade efter hittade jag förresten på bohusslöjd.
inte direkt myrorna-priser men...

Helena sa...

Wow vad mycket fint du har gjort sedan jag var här sist och kollade! Jättefina tomteklänningar till knoddarna, ursnygga klänningar till dig själv, fina hängselbyxor och jättepraktiska vantar! Höll på att glömma halsvärmarna också. Jättesnyggt alltihop. Imponerad!

Retro Elephant sa...

Snyggt med hög mudd!

//Lina

Erica/Bubben sa...

wow, de var verkligen snygga! praktiska också med den långa mudden.

Ellan sa...

Vilka Coola elefantvantar!

plyschmyran sa...

Jättefina! Hur håller de värmen när det är riktigt kallt (undrar en mamma som precis kommit in i värmen och båda barnen har, trots varma vantar, kalla händer...)?

LykkeTROLL sa...

Kjempefine vanter :o) !!

Ida sa...

superfina =)

Lizzie sa...

Va smarta vantar!! Har precis upptäckt din blogg. Vilka inspirerande alster. Va avundsjuk man blir på alla fina tyger. Jag bor i London och där finns det förvånansvärt väldigt lite coola retro tyger som passar till barn.

h sa...

Så enkelt, men genialt. Du borde ta patent på idén!!