söndag 28 september 2008

Vuxentunika!

Äntligen har jag sytt någonting till mig själv!!! Denna lilla tunika blev hela helgens projekt!! Och det TROTS att vi har varit barnlediga stora delar (! ) Även om jag är nöjd med resultatet gick alltså sömnden INTE som jag ville och jag antar att jag måste vara sprättkonstens okrönta drottning vid det här laget :-) :-) :-) Alltså - är det bara jag som faktiskt inte alltid FÖRSTÅR sömnadsbeskrivningarna i Ottobre??? Känner mig jättedum, men flera gånger fattar jag inte vad som menas!!

I ärlighetens namn kan jag tyvärr inte bara skylla på Ottobre i detta fall. För i någon gång där jag faktiskt förstod vad som skulle göras så gjorde jag ändå fel... :-) Det som strulade till det hela var halslinningen. Bitarna blev olikstora, mellanläggen fick ytterligare en storlek, jag sydde ihop hela rasket runt om i fel kant, jag förstod som sagt inte hur jag skulle sy fast den i styckena osv osv... Ett tag gav jag faktiskt upp och bestämde mig för mudd i halsen istället men ändrade mig igen och sprättade ändå... På slutet fick jag sy fast halslinningen bara rakt av med overlocken eftersom jag inte visste hur det hela egentligen skulle göras. Då missade jag att få med tunikakanten på tre ställen och fick sy extrasömmar där efteråt... Pust och suck!!! Men, men, tittar man bara inte inuti plagget så blev det helt okej! Och himla kul att sy något till sig själv!!!

Material:
Mönstrad trikå från Jofotex, grå t-shirtsjersey från tygängel!

Mönster:
Jerseytunika, Ottobre 5/2008, stl 38. Förlängd ca 10 cm och påsydd halslinning a la Ottopippi :-)

:-)
Ungarna är ju bara för roliga i denna ålder (2 år och 4mån)!! I dag på Bollibompa spelade Madickens Abbe en liten avslutningstrudelutt på munspel varpå ena knodden rusar ut till deras rum, hämtar munspelet, rusar tillbaks, ställer sig framför tv:n och spelar med :-) :-) :-)

22 kommentarer:

rino sa...

det är så frustrerande när man inte förstår! man får trösta sig med att man tvingas tänka själv ist...
Hur tycker du att den sitter på? Jag gillar rynk fram och såna där halsar men får inte alltid till det (dom får inte se enorma ut).

OttoPippi sa...

Hej Rino! Gillar också modellen! Den sitter helt okej på, men kanske att rynket var över en lite för liten yta om du förstår vad jag menar? Egentligen tycker jag om de modeller som har ett ok utan rynk under halslinningen och sedan rynk, men denna modell verkade enklare att börja med, som nybörjare på vuxenkläder alltså!!

Katrin sa...

Eftersom jag inte sett baksidan så måste jag säga att den ser helt cool ut. Antara att det blir arbetsveckans outfit. Du är så skön som inte ger upp..... :o)

Gulligan sa...

Snygg och vad duktig du är som orkade med alla motgångar!!
PS. Mönstret är på väg till dig:)

Nakiito sa...

Åh, viist är det ul att sy ngt till sig själv? Den blev ju jättefin. Du är verkligen duktig du. Jag förstår och känner så väl igen problemet med mönsterbeskrivningar(varför tror du att det dröjer så med Ks vinterjacka?)och det är därför jag gärna vill gå denna sömnadskurs på ABF här i Malmö. För där tror att man kan passa på och fråga alla de konstiga termerna som jag aldrig lärt mig. Jag kommer inte ihåg ett smack från syslöjdslektionerna i skolan och är i princip själv och tvingas att göra/hitta på egna mönster bara för att jag inte förstår tidskrifternas. Men, tänk så här, det är när det blir "fel" som det även blir ngt eget och det är viktigare än att det ska se "rätt" ut och perfket". Jag tycker att du är grym!

jejja_79 sa...

oh, jag förstår precis hur du menar med oket fram. Fick göra precis samma sak själv när jag sydde en tunika till mig själv. Jag fattar inte hur man ska göra =)
Fin blev den iallafall och hoppas på att du kommer använda den mycket. Barn i 2 års åldern är ju bara för härliga. Min 2 åring vaknade efter middagssömnen idag och ställde sig och dansade i soffan. Det är ett glatt upvaknande kan man ju säga.... =)

Ett Tu Tre sa...

Åhhnej, det är visst inte bara du. Den där modellen har jag ju också gjort, enkel basmodell inga konstigheter om det inte hade varit för det där oket i halsringningen. Jag fattade heller inget av den beskrivningen. Vad skulle sys fast i vad? Och i rädsla för att behöva sprätta (hopplöst fall i trikå tycker jag - blir alltid jättefult)löste jag problemet med att sy fast den som linningen i ett par byxor eller som en krage utan synlig traskant.
Men din tunika har ju blivit jättesnygg trots alla problem. Det skulle vara roligt att se hur den sitter på dig (min är förpassad längst in i garderoben, inte min stil kom jag på lite för sent. Läckert tyg med det röda mot det gråa också.

Syster Blå sa...

Superfin helt enkelt!!!

Y sa...

den ser jättefin ut! ljuvliga ungar

Sygryn sa...

Jättesnygg! Är själv lite tokig i tunikor. Känns skönt när inte klderna smiter åt:-) Gillar modellen skarpt!!

Skaparstigen sa...

Åh! Vad avundsjuk jag blir på att du kan sy vuxenkläder också, och på ditt tålamod.

Lyckopinglan sa...

Håller med föregående talare, jättefin! Hur ofta synar man plagg i sömmarna och dessutom på avigsidan. Ansluter mig oxå till gruppen som inte alltid förstår beskrivningarna :-)

LinSar sa...

Va fin den blev.Vill med sy nåt till mej själv men det har inte blivit av än

Ellan sa...

Jag kan bara hålla med dig Ottopippi! sömnadsbeskrivningarna i Ottobre är inte lätta att förstå. Jag skulle sy Jeans till prinsessan med riktig gylf.....sprättkniven gick varm, tillslut tittade jag på ett par "köpe" byxor hur jag skulle gå till väga.

ada sa...

Fin tunika å tack för kommentaren på min blogg, det sporrar mig att göra mer.

ildana sa...

För mig brukar det också gälla att man inte skall titta in i kläderna då jag bara klåpar hela tiden ;). Men denna tunika blev ju jätte fin! Och huvudsaken är ju att det är fint på utsidan :)

e.ko sa...

ha ha, jag gu va barn är HÄRLIGA!!!
å vuxenplagg, nu du;)
ser såå skön ut!!
kanske kan vi istället få till ett till byte kanske??
självklart får du ju köpa mössor om du känner att du inte har tid att sy till min knodd??
annars är jag som sagt "jättevillig" å köra ett byte!!!
*erika*

Heilt spesiell sa...

Jeg er ikke flink i det hele tatt til å forstå mønster.Jeg liker egentlig best å klippe ut delene og bare gjøre det på "min" måte,men det er klart ikke det største prosjektene en får til da;)
Og så er det genialt når noen legger ut bildeforklaringer på blogger o.l.
Denne tunikaen såg jo veldig proff ut da så dette fiksa du glatt!

Hello sa...

Ottobres beskrivningar är urkass!!! Jag har många gånger undrat hur folk går tillväga som inte kan sy och inte vågar prova själva!

Men jag håller med mor din - du är så härlig som aldrig ger upp! Snygg blev den och vem hade du tänkt skulle gå och syna den på avigsidan? Härliga färger!

Solveig Lövendahl sa...

Jättehärlig tunika! Ser både väldigt fin och väldigt skön ut. Vad säger du om bytet förresten, har du kommit på något mer?

Deleine sa...

Oj vilken snygg tunika... Och fina halsdukar (får man kalla dem det när de inte är dreggelscarfs) jaja snygga är de i alla fall....

Susanna sa...

Den ser verkligen mysig ut den här tunikan! Och vem, förutom en själv, tittar inne i kläderna! :)

Tyget ser superfint ut! Mmmm Jofotex, dit ska jag snart igen, synd att jag har köpförbud på tyg. Förutom på elefanter och landskapstyg för det var beställt innan.

Kul att du kommit igång att sy igen. Har också endel problem med Ottobres beskrivningar, man får ofta frifräsa när man inte förstår! Vilket kan vara kul när det går bra men det gör det ju inte alltid.

Imorgon ska jag få den lyxen att låna en provdocka till min jacksömnad!