torsdag 25 september 2008

Gilla jeans!

Halloj! Nu har jag mellan alla nysningar, snytningar, hostningar och honungsroibos-sörplingar lyckats sy mina allra första jeans!! Nåja, inte så märkvärdiga kanske, men de gav mersmak på att leta upp ett RIKTIGT, lite mer avancerat, jeansmönster och pröva på ett sånt också. Måste gå igenom mina Ottobre snarast :-).

Nu såhär i höstgryningen har jag märkt att tjejerna behöver nya jeans. Stryktåliga brallor att leka ute i! Fler och fler av de gamla har rensats bort ur deras garderob det senaste, mest pga att jeansen har börjat bli trånga i midjorna :-) :-). Så det var därför jag skred till verket. Men uj, så det har strulat. Särskilt min "kära" cover.... Först hade jag tänkt sticka ned sömmarna med tvillingnål på Gamla Bettan. Men när tvillingnålen väl var fastsatt och sytråden tagits fram så insåg jag att jag inte har en ANING om hur man trär en maskin med tvillingnål... än mindre hur man skall sy med den, vilka inställningar man skall ha eller nånting!!! Så går det när man från första början har haft en cover och fått en tvillingnål i sin Give and Get! :-) :-) :-) Tips och erfarenheter om sömnad med tvillingnål emottages tacksamast!!!

Hur som - då fick det ju bli covern till stickningarna istället. Två nålar gick av, en tredje blev böjd och skytteltråden har korvat sig konstant. Covern är nog inte riktigt till för så tjocka tyger som demin... Den kan dessutom bara ha 90-nålar som grövst. Och var det INTE en lek att sy de snäva svängningarna på fickan med denna maskin! :-) Nåväl, nu är jeansen i allafall klara och jag är nöjd.

Material:
Ett par jättefula gamla pösjeans, förmodligen från 80-talet (förlåt kära tygängel, jag förmodar att det var därför du gav bort dem :-)). Mörkblå mudd från MH:s Tyger.

Mönster:
Mitt eget, stl 92!! Hoppas att det passar (ungarna är fortfarande på dagis). Sneglade lite på ett annat par jeans här hemma men är lite orolig över hur detta mönster blev i grenen. Den som lever får se...
Mudd i linningen, 40x12 cm inkl sömsmån.

Sömnad:
Jag valde att fålla byxbenen och sätta en mudd i linningen. Hoppas byxorna kommer att sitta uppe och att mudden inte är för slapp. Jag stickade ned både sidosömmarna och grensömmarna. Till skillnad från när jag syr vanliga, mjuka byxor sydde jag grensömmarna var och en för sig och sedan de båda benens innerben i en och samma söm, efter som denna inte skulle ha stickningar.

???
Är jättenyfiken på hur de passar!

:-(
Dumma cover!! Heja overlocken!!!

:-)
Så roligt det var!! Kan knappt bärga mig att sy mer detaljerade jeans!

!!!
I morse kortslöt vår vattenkokare och min sambo befarar att vår diskbänk för en stund var el-ledande!!! Läskigt! Måste inhandla ny vattenkokare. Detta ger mig ett alldeles ypperligt tillfälle att också köpa en nu brödrost!!!! Vilket min sambo tidigare ansett onödigt. Tilläggas kan att han har STOR respekt för el och att vår ursunkiga (och tyvärr fungerande) brödrost har många år på nacken. Äntligen har jag ett hållbart argument för att bara kunna köpa nytt och snyggt!!! :-) :-).

13 kommentarer:

LinSar sa...

Snygga!!
Tvilling nålen kan jag inte hjälpa dej med.Den provade jag ett tag men alltid ville undertråden lossa efter tvätt.Så därför undviker jag den.Hoppas du finner svar på din fråga av nån

Susanna sa...

Åh, Äntligen lite OttoPippi på bloggen :)

Kul med nya typer av plagg! Det är alltid lite roligare än att bara göra samma samma! Hoppas att de passar så knoddarna kan ut och leka!!! :)

När jag kör tvillingnål, vilket jag gör ofta då jag inte har nån cover (men vill ha, ska provköra på syfestivalen!) så brukar jag trä precis som vanligt men ha trådrullarna på varsin "pinne". Sen ser jag till att trådarna går på varsin sida om trådspänningsbrickan, vilken brukar finnas där tråden vänder upp igen innan den går in i kroken som åker upp och ner (hrm, det är inte lätt att beskriva symaskin) Sen syr jag aldrig med mindre än 3 mm stygnlängd (rekommendation från damer i Söders tygaffär. Undertråden är precis som vanligt. Sen är det bara att tuta och köra! Hur lätt som helst egentligen men tyckte också det verkade otroligt krångligt innan jag hade provat.

Ha det gott!!

Susanna sa...

Och föresten, krya på dig!!!

Sygryn sa...

Tuffa!!!
Smart att använda gamla avlagda jeans, ska nog kolla garderoben... Min stora tjej skulle verkligen behöva jeans som tål massor med lek!! :-)Malin

Ett Tu Tre sa...

Det är jättesmart att kunna återanvända gamla "fula" jeans och sy nya snygga av, det har jag också gjort. Fint och praktiskt med mudd i midjan och jag gillar att benen är raka och utan mudd nertill.
Angående tvillingnål så gör jag delvis som Susanna, dvs syr med längre stygnlängd än normalt, minst 3, men jag har aldrig märkt att jag måste se till att trådarna ligger på vardera sida om trådspänningsbrickan (jag vet inte ens hur en sån ser ut)- det har gått bra i alla fall. Men sen har min maskin en tråddelare precis innan man trär tråden i nålsögat och där ska de gå på var sin sida. Jag brukar sy lite långsammare också och att svänga är inte att tänka på, i alla fall inte medan man syr och nålarna är nere. Fast helst syr jag inte med tvillingnålen alls utan använder nån annan roligare söm!
Hoppas din förkylning ger med sig snart!

Helena sa...

Snygga jeans! Låter läskigt med en strömförande diskbänk! Köp inte ny vattenkokare på Jysk bara. Hade en därifrån och proppen gick varje gång man satte igång den.

GOBLIgobli sa...

Vilka tuffa härliga!! Det blev extra "umf" med ränderna, tycker nöstan jag känner igen tyget från 80-talet. ;-)

e.ko sa...

smart som sagt å ta vara på gammalt!!
du är så rolig du när du skriver;)
krya på dej!!!

Skaparstigen sa...

Fina! Och så mycket behagligare med midd i midjan. Såna skulle jag också vilja ha!

Skaparstigen sa...

Midd var visst ett nytt ord. menar ju mudd!

Ida sa...

Mycket fint gjort..

Deleine sa...

Hahaha klart du ska ha en ny brödrost... Jag gör vanliga pös-mudd-byxor fast ed jeans tyg och det blir väldigt bra

Gekko sa...

Coola! Det var en riktigt snygg byxmodell. Nya jeans till mina barn står högt uppe på min lista, bra med inspiration!