måndag 30 juni 2008

E.ko tuub à la OttoPippi


Jag inser mer och mer vad möss-tokig jag är!! På e.ko´s blogg har det sedan en liten tid funnits "e.ko tuubar" att beskåda!! En tub att ha på huvudet istället för en ordinär mössa helt enkelt, (men betoning på enkelt faktiskt :-)). Svalt och skönt på sommaren med ett coolt fall på det hela. Jag kunde bara inte låta bli att härma, tyckte de var så fräcka!! Faktiskt så fräcka att jag var tvungen att göra ett par även till mig själv :-). Tack e.ko för alla tips!!! Till vänster i bild två i modell "vuxen-med-litet-huvud" och till höger två i modell "normal-tvååring"!

Prövade mig verkligen bara fram med dessa. Visste inte riktigt hur de skulle bli i längd eller så. Inser nu att mina är nog lite längre än e.ko´s, det blir en liten annan stil på dem då, de hänger mer.. Jag gjorde dem enkla och vek upp inlägget en bit och sydde fast det på avigan längst in och längst ut. I tubens öppning kantade jag bara med overlocken utan att ens byta tråd (hatar att byta tråd). Jag verkar visst vara inne på väldigt simpel sömnad just nu!!

På tjejerna sitter tuubarna snyggt bara som de är tycker jag. Men på mig ser det lite konstigt ut, men om jag viker in kanterna i varandra där bak så blir tuben genast som en sorts huckle/turban som även passar mig :-) :-). Kommer faktiskt att göra fler åt mig själv i olika färger att matcha mina kläder under alla mina "bad-hair-day-dagar" (för dom är ju allt för många tyvärr). Och för att variera med den stora kepsen som jag annars alltid går runt i :-) :-). Knoddarna har en tendens att sätta på sig dem åt fel håll :-) :-). Antar att öppningen med den overlockade kanten ser mest lockande ut att hålla i :-)

Material:
Jag har fått mycket lila trikå av en tygängel, så det blev lite olika nyanser av lila. Samt även ett vitsvart (ser grått ut) också tygängel-tyg.

Mönster:
Med inspiration av e.ko tuuben!!! De färdiga tuberna mäter 26x32 cm respektive 22x27 cm.

Maskiner och inställningar:
Overlock. TS: 6655, DF: 1,5, SB: Drygt 2, SL: 2.
Handsömnad för inlägget.

!!! :-)
Blev coola tycker jag!! Har redan använt båda mina under dagen :-)

:-( ???
Apropå att byta trådar (eller inte byta trådar)- varför får jag alltid problem när jag skall byta tråd på overlocken??? Det skall ju vara så lätt "bara att knyta ihop de gamla trådarna med de nya, lätta på trådspänningen och dra igenom". Yeah, right!! Antingen så släpper knutarna när jag skall dra dem genom trådspänningsplattorna (och ja, trots att jag har lättat på trådspänningen till fullo). Eller också går underskyttelns tråd av där längst inne nånstans. Eller också vill maskinen bara trassla efteråt.... Det hela slutar hur som helst ALLTID med att jag får trä om hela maskinen från början ändå! Detta leder ju till att jag drar mig för detta och brukar oftast nöja mig med vit tråd i maskinen eftersom overlocktrådarna bara syns på insidan. Hur gör ni andra? När ni knyter och drar så drar man väl trådarna i samma ordning som man skulle gjort om man trädde maskinen från början och sist tar man väl och trär nålarna? Eller hur?? Suck!!

Mitt stickprojekt har fått en abrupt paus!! I torsdags på bussen hem från jobbet var ena stickan bort-tappad.... Och även om en ny sticka är lånad (just min storlek slut i närmaste affären givetvis) så måste jag cykla till jobbet denna vecka, vilket i princip är min enda sticktid.... Vilket betyder att hela projektet kommer att ligga på is ett tag... Jag hade hunnit ungefär till hälften i mitt projekt. Det tar låååång tid att sticka....

Men jag har ett nytt jättekul projekt att se fram emot!! Jag skall sy tygklädslar åt mina skalstolar!!! Någon som har tips hur man gör med stolar med "midja"? :-)


15 kommentarer:

á Yeliqa sa...

Härliga färger på tuuberna :) Syr sånna lite titt som tätt och tycker att de är helt underbara. Barnen gillar dom också och kan tom sy dem själv. Vill du se hur man kan använda en buff titta gärna här http://www.buffsverige.se/

Nakiito sa...

Åh, så fina och modellen (den levande modellen) var också jätte fin.

Susanna sa...

Tihi vilka roliga mössor! Kul med ett nytt Ottopippi-inlägg!! Om du kommer sakna mina de närmsta veckorna så har jag saknat dina roliga inlägg och fina sömnad den senaste veckan!

Apropå overlock och tråd så brukar jag knyta ihop mina, men det funkar bara att dra igenom om man göra robansknop. Gör man en vanlig kärringknut så går den upp när jag drar den genom trådspänningen. Men på sista tiden har även mina trådar börjat gå av i undertråden och sen blir allt trassel. Har märkt att det är min tråd som jag köpt på Ohlssons som går av mest medans Dor-Taken brukar hålla bra. Vet inte om det är 'vetenskapligt bevisat' att olika tråd håller olika bra men hos mig är det mina vita trådar som alltid släpper och trasslar...

Sticka tar en halv evighet, mitt projekt går också långsamt. Hoppas kunna sticka lite i småland.

Och du, way out west har en fet line-up i år och hade jag tid, råd och ork och det inte var samtidigt som Uppsala Reggaefestival samt samtidigt som min BF skulle jag åka direkt!!!

Susanna sa...

När jag tittade närmre på tubarna så kom jag på att mina kompisar hade sånna i australien för ca 10 år sen. de var jättepoppis!!! HAde helt glömt av sånna typer av mössor, hihi! Kul att se dem igen!

jejja_79 sa...

superfina tubar, undrar om pojkarna skulle ta på sig sådana? Kanske ska testa, men nu i helgen är det husarbete och födelsedags kalas som ska förberedas =)Stora killen fyller 4år och ska få ett omstylat rum, kul =)

Kaja sa...

Jag kallar sådana tubar för buffar. De är jättepraktiska och går att använda till allt möjligt. inte bara till mössa.

Kolla in http://www.buffsverige.se/ för fler användningsområden. De är i princip obligatoriska i alla frilufts/sporföreningar just nu...

//Kaja

Skaparstigen sa...

Vilka tuffa mössor!

jag trär alltid om min overlock, det är ju inte så ofta man byter, har bara svart och vit, och röd tråd. jag har ju inte haft min så länge, så jag är rädd att jag ska glömma hur man gör, därför är det bra att öva lite.

Och vad roligt att vi har en varsin hårdrockare då!

Christina sa...

Snygga tuber! Måste fungera väldigt bra att sticka såna oxå. Runt, runt på rundsticka eller strumpstickor och lätt att göra mönster. Gäller bara att få snygga avslutningar upptill o nertill, men det går ju att lösa :-)

Totaja sa...

Härliga tuber. När det gäller att trä om overlocken så brukar jag knyta ihop trådarna och sedan ta en skräpbit och sy igenom trådarna. Det brukar vara lättare än att dra igenom dem, åtminstone på min maskin som är ganska enkel och över tio år gammal.

erika sa...

det där blev ju kanon gö;)
visst var de väldigt enkla å gö!!
sen beroende tygval så får de olika stil..
ha det gott!!
//erika (e.ko)

Ett Tu Tre sa...

Vilka fräcka tuber, såna måste jag också göra. Ska genast kolla in länktipsen som finns bland kommentarerna här!
Vad gäller trä om overlcken så gör jag det så sällan som möjligt, har bara benvit och mörkbrun tråd, just nu med mörkbrun i så nu sitter jag här och funderar på något mörkt att sy. Men för det mesta har jag den ljusa tråduppsättningen i och byter vid behov den vänstra nåltråden till vanlig sytråd i matchande färg. det funkar i princip alltid att dra igenom, jag nollar trådspänningen. Men jag håller med Susanna man måste föra en riktig knut annars håller det inte.

OttoPippi sa...

Hej alla och tackar för alla supertips i era inlägg!!!

Först och främst: Inte visste jag att jag sydde "buffar"!!! (kanske säger en hel del om mig själv som sportig person :-) Kul! Men för mig kommer de nog alltid att vara "e.ko tuubar" i alla fall :-). Gillar dom bara mer och mer och vill ha en hel uppsjö själv :-) Ni som funderar på att sy: gör det, det tar max en kvart!
Christina: Visst skulle man kunna sticka dessa utan problem!!! Kanske som vinter-tuubar? Fast det tar ju en VÄLDANS mycket längre tid än att sy dem förstås :-)

Jösses vad skönt att höra att det inta bara är jag som "fuskar" med overlocktrådarna!! Trodde att ni alla andra alltid bytte alla trådar för att alltid färgmatcha. Jag använder i princip bara vit tråd nu... I bland har jag gjort som EttTuTre och bytt nåltråden.

Fast vid beställningar o dyl har jag bestämt mig för att "göra som man skall". Bra tips från Susanna och EttTuTre där om att verkligen göra en riktig knut! Sen så bara MÅSTE jag pröva Totajas supertips: knyta och sen SY!! igenom hela trådbytet!!! Om det funkar måste det vara den absolut smidigaste sättet!! Syr man då med eller utan trådspänning tro???

Tack alla för tipsen!!!

Totaja sa...

Jag låter trådspänningen vara kvar. Ibland händer det att tråden glider ur skåran med trådspänning, men det är bara att dra in den igen. Det ät ganska ofta nåltrådarna går av när de skall igenom nålsögonen, men det är ju inte så svårt att bara trä trådarna igenom nålarna.

Men som sagt så är min maskin mer än ett decenium gammal ocj jag vet inte hur dett fungerar på nyare och mer avancerade maskiner.

LinSar sa...

Va konsentrerade de ser ut.Helt i sin egen värld.

Sica sa...

Jag drar faktiskt i alla trådar samtidigt och så "plockar jag bort" nåltrådarna som kommer först. Går tråden av kan det bero på att du drar dem i "fel" riktning, jag för handen lite framåt och bakåt under tiden jag drar. Hoppas det löser sig för dig så tu slipper trå om så ofta!