fredag 30 maj 2008

"Öljett"-klänning...

Till höger på min blogg, bland sidelementen, finns min Sy To Do. I den har det under en längre tid stått "Göra egen öljettklänning"! Jag har faktiskt själv undrat till och från vad jag egentligen menar med det.. :-) Jag har haft en vag idé i huvudet om en klänning med öljetter i sprundet som skulle bli så himla bra och som jag skulle göra massor av. Sprundet skulle inte bara vara uppklippt utan lite bredare, kanske droppformat. Öljettklänningen skulle kunna vara Ottopippis signum nr 2 liksom... Jag har nämligen haft på känn att jag skulle gilla att jobba med öljetter och tycker hur som helst att det är väldigt snyggt. När jag för ett ganska långt tag sedan beställde min Prymtång av Bibbi beställde jag också därför en mängd öljetter!!

Under lite strötid denna vecka (och det har verkligen inte varit mycket och kommer inte att vara resten av veckan heller tyvärr) sydde jag alltså denna klänning! Nu undrar väl alla vänner av ordning: "Jahaaajaaa.... men var är typ öljetterna nånstans då...??" Svar är: Ingenstans faktiskt!!! Detta är nämligen världens öljettfriaste öljettklänning! :-) :-)

När jag var klar med sömnaden av klänningen och skulle sätta i öljetterna provade jag som tur var på en restbit tyg först. Och uppenbarligen hade jag beställt alldeles för stora öljetter. De var enorma och skavde på insidan och skulle ha blivit fruktansvärt obehagliga mot huden. Nu måste jag ringa Bibbi och konferera lite om vilka öljetter som blir bäst på barnkläder - om ingen av er har något tips?? En annan fråga är också om man först skall sätta dit öljetter och sen måste sy någon infodring eller nåt?? Nån som vet??? Så länge får klänningen vara oknäppt!


Material:
Secondhand-tyg som jag inte vet var jag köpt nånstans. Vit ovikt snedslå från Bibbis. Den var lite för smal för min snedslåvikare så de var svårare än vanligt att vika den. Velade länge med vilken färg snedslån skulle ha, orange, röd, gul, brun, men de liksom bara smälte in i klänningen. Vit blev ändå bäst... tror jag...

Mönster:
Gynters klänningsmönster något omarbetat, tex med längre och smalare ärmar. Droppformat 12 cm långt sprund mitt fram, drygt 1,5 cm brett upptill och drygt 2,5 cm brett nedtill.

Maskiner och inställningar:
Vanlig maskin till sömmar och snedslåkantning.
Tretrådig overlock till kastning av kanterna. TS: 655, DF: mellan N och 1,5, SB: drygt 2, SL: 2.

Sömnadsbeskrivning:
Kanta sprundet. Sy axelsömmarna. Kanta halslinning. Kanta ärmsluten. Sy på ärmarna. Kanta styckena nedtill var för sig. Sy ärm- och sidsömmarna.

:-(
Förutom att öljettklänningen inte blev en öljettklänning så blev även ärmarna (som jag förlängde) för långa :-) :-). Snedslån blev inte heller så snygg på ena sidan vid sprundet, där jag gjorde lite fel... Men dessvärre blev tyget lite knöligt i ärmhålorna... Inte från avigan, men från rätan. Jag tror det beror på att ärm/sidsömmens raksöm kom och hamnade innanför sömmen som sytt fast ärmarna. Skall snart sy en liknande klänning, då skall jag pröva med att bara overlocka och se om det blir bättre.

:-)
Jag har ju varit bortrest lite i veckan! På tåget började jag ÄNTLIGEN med ett stickprojekt!!!! (Som tur var - eftersom ett av tre tåg blev försenat två timmar och jag var därför inte hemma förrän vid midnatt i går). Men stickprojektet är verkligen jättekul!! För jag har haft ett stickuppehåll på 2 1/2 år!!!Lite mer tåg blir det i helgen, då jag skall fortsätta sticka (åtminstone under hemresan då jag blir knoddfri :-)). Kommer att lägga ut resultatet, som jag inte tänker avslöja mer än vad bilden gör, i sinsom tid. För trots några tågresor denna vecka blir jag långt ifrån färdig. Jag är ganska långsam med att sticka, och kommer dessutom bara att göra det när jag inte kan sy. tex på väg till och från jobbet på bussen :-) :-)

11 kommentarer:

GoSi sa...

Vilken snygg klänning i ett underbart snyggt tyg!

Katrin sa...

Fin klänning och faktiskt roligt mönster men du vet redan vad jag tycker om färgkombinationen :o(
Det kanske är min stora utmaning att göra något snyggt gul-brun-orange. Jag gillar ju att försöka göra något läckert av något fult. Jag har mailat dig en bild på designad barnoverall från sent 60-tal med öljetter.

Skaparstigen sa...

Åh, vad snygg!

OttoPippi sa...

Tack alla ni! Har gjort under resterande delen av kvällen i nämnd ordning:

Stuckit in en tång i en lampa utan glödlampa som inte var urdragen med följden att halva lägenheten fortfarande är el-utslagen (förmodligen har huvudströmbrytaren gått sönder enligt min elektriker-bror) och att både tång (som, som tur var, hade plasthandtag) och lampa är brända..... Suck mig...

Sen så har jag omarbetat detta klänningsmönster en del. Bland annat ändrat lite i storleken här och där efter tycke. Skall försöka hinna sy en till i helgen och prova det nya mönstret.... men skall som sagt till Åmål och stå och sälja Katrin Bawah på marknad så vi får se hur mkt jag hinner...

á Yeliqa sa...

Världens öljettfriaste öljettklänning:):):) Jag blir så glad av dina inlägg. Du skiver så härligt om dina små bravader i ditt sykrypin :) Hur som helst så tycker jag klänningen ser jättefin ut. Härligt tyg, men jag förstår hur du tänker med öljetterna och tror att det kommer att bli så läckert när du får det som du vill ha det:)
Sen blir jag så imponerad av din fart. Jag hade nog inte ens orkat se åt symaskinerna med tanke på vilken vecka du har

Anonym sa...

Jag håller med á Yeliqa; jag blir också glad av dina inlägg!! Annars kan ju också en öljettfri öljettklänning bli ditt signum! Jag skulle tro att det inte är så många andra som kommit på det, om man säger så... Hursomhelst så tycker jag faktiskt att klänningen var jättefin, med eller utan öljetter. Även jag blir imponerad av din fart och jag tycker att jag kan skönja en utveckling i din sömnad. :( - spalten var den här gången mkt kortare än :) -spalten. Och klänningen såg mycket snygg ut trots att du inte var nöjd. Högre krav, månntro?? Jag är imponerad!!
/June på www.junebacken.se

LinSar sa...

HaHa jag satt faktiskt och tänkte var är öljetterna då när jag kom till ditt inlägg om det:)Den blev jätte fin och som de andra skrev så blev den snygg även utan.

Gulligan sa...

Vilket härligt tyg!! Och klänningen är jättefin!!!

e.ko sa...

gu sånt härligt tyg!å fin modell på klänningen å?
vad är det för tång du köpt?nåt å rekommndera??
//erika (som skulle ha lagt sej för länge sedan...gonatt!

Susanna sa...

Ahh vilket snyggt tyg! Och snygg klänning också :)Schysst jobbat på en vecka när du inte hade sytid alls, eller hur var det?! :D

OttoPippi sa...

Tack alla gulliga som gillar att läsa mina inlägg!!! jag blir bara så jätteglad!!! (Eftersom jag vet at jag svamlar en del. har liksom svårt att fatta mig kort..)

Tack för att ni kommenterar!! Det är SÅÅÅ kul att läsa era reaktioner!! Gulliga ni!!!

e.ko.: Prymtången är jättebra!! Speciellt för att fästa tryckknappar och öljetter! rekommenderas varmt och finns att köpa hos Bibbis (se mina sidelement)