torsdag 15 maj 2008

Våndan av att använda ett tygDet är något visst med att sy små barnkänningar! Det förstår man snabbt om man surfar runt lite på alla sybloggar, alla vill sy klänningar i mängder!! Och de sömmerskor som bara har söner "ojar" sig lite att de inte har någon att sy klänningar till... Och visst är det så: klänningar "drar", klänningar går före "i kön", klänningar kan man inte ha för många av, många tyger pixas åt klänningar. :-) Mina knoddar behöver inte fler klänningar. Vi har fått, ärvt, köpt, sytt, men ändå... var jag tvungen att sy just denna klänning till dem ikväll...

Detta är Tora!! Jag var ändå inte riktigt nöjd med Torid i förra försöket trots allt. Jag håller ju på och pillar med mina mönster hit och dit just nu. Det tar mycket tid, men i huvudet vet jag exakt vad jag vill ha - och då måste jag ju pröva mig fram.... Är mycket förväntansfull inför provningen av denna klänning i morgon. Jag har nämligen dumpat sprundet!! Om huvudena skall gå igenom halslinningen eller ej återstår att se! Spännande!!!

Material:
Jag hade glömt av detta tyg!! När jag den 3:e maj hade 70-talsfest (Las Vegas tema - hur corny som helst) med mina tjejkompisar, hittade jag tyget och använde det som duk!!! Sedan dess har jag inte kunnat släppa det i tanken. Och jag ville verkligen göra en klänning av det. Men när jag hade nålat fast hela Tora så fick jag världens tygångest!!!! Satt bara och stirrade på hela härligheten och började tveka. Kanske ville jag ha detta tyg till en fond-gobeläng i vardagsrummet istället... Det var ju för en gång skull en så stor bit... Till allt mitt gråa hemma skulle det här ju göra sig perfekt bakom matbordet.... Jag visste varken ut eller in tills jag nästan på tvång tog saxen och klippte upp en rak bit. Nu var det försent, nu ingen återvändo! Med lite blandade känslor klippte jag ut klänningsbitarna. Upptäckte till min stora lättnad att återstoden av tyget ändå skulle räcka till att ha på väggen... Pust!!! Sedan upptäckte jag vid sömnaden att en tygbit hade sina skavanker, en fläck samt en "tygplupp". men som tur var var det bakstycket och jag struntade i det. Nåväl, det var längesen jag köpte tyget, men jag tror att det var på Myrorna!

Snedslån och rosa tråd kommer från Katrin Bawah, riktigt ljusrosa! Har faktiskt länge gått och sneglat på denna relativt stora bit snedslå och velat tuffa till den gulliga färgen med något häftigt tyg. Och detta blev ju perfekt i mitt tycke!

Mönster:
Eget. Har (förhoppningsvis) förbättrat Torid genom att ändra ytterligare på axlar, halslinning och bredd. Just denna klänning har ingen knäppning alls!!! Vet inte ännu om det funkar...

Modell:
Tora

Maskiner och inställningar:
Vanlig maskin till sömmar och kantbandning.
Overlock till kastning av sömmar. DF: N. RS: 655. SB: Nästan 2. SL:2.

Sömnadsbeskrivning:
En axelsöm. Bandkantning av halslinning. Den andra axelsömmen. Sticka ned sömsmånen på axelsömmen (Fast jag vet inte hur man gör? Hur gör man? På längden eller tvären och var?). Bandkantade ärmöppningarna. Bandkantade styckena. Sidsömmar. Pressa. Sticka ned sidsömmarnas sömsmåner vid ärmar och nedtill (fast jag vet fortfarande inte hur man gör :-) :-)

!!!
Längtar efter: Mina namnband - var är dom??? Min Meedom bok!!

???
Hur stickar man ned sömsmåner och sömmar???? Har ingen aning fast jag gör det ändå... Någon??

:-(
Taadaaaa!! Låt mig presentera!!! OttoPippis berömda snedslåmissar!! Denna gång var snedslån inte fastsydd i tyget ett par centimeter vid den ena ärmens ände... sprätta lite och rätta till....

:-)
Jag är nöjd med min nya klänning. Tyget är såååå snyggt. Hoppas modellen blev bra!!

17 kommentarer:

jejja_79 sa...

underbar klänning, och som du säger, sitter hemma med två buspojkar och det enda jag tänker på att sy är små klänningar =) Tur att så många kompisar har små töser som villigt tar emot mina alster.
Blev tyvärr inga tygfynd igår men idag ger jag mig av till storstan för att fynda......

Katrin sa...

En sån härlig klänning med en stor blaffig blomma över hela klänningen. Passa på att sy och använd klänningar så länge tjejerna vill ha dem och tycker att de är så fina. När du var 2-3 år så var det bara byxor med bakfickor som Patrik hade som gick att ta på. Nu vet du hur en envis och stönig unge kan vara :o)
Jag har "massvis" med svart snedslå så säg bara till. Jag skla överraska dig med lite mer tyger också. Ser fram emot bilderna på klänning med barn i.

Susanna sa...

Tackar för din uppmutran, självklart ska jag smock-blogga när den är klar!!!


Åh sånt snyggt tyg!! Tråkigt att bli sjuk men hinner man sy så...! Ja det är något speciellt med små klänningar, det är svårt att förklara varför men de blir ju bara så söta. Jag är bombis på att det är en kille i min mage men mamma säger att där bor en majken som hon ska sy klänningar till. Sambon säger att jag bara får klä pojken i klänningar tills han är 3 år. Men vi vet ju inte vad det är så kanske får sy klännignar inte bara till andras små flickor.
Jättsnyggt med det rosa kantbandet till och modellen ser jätttefin ut! Jag klippe ut mer byxor från ditt mönster igår, gjorde dem lite mindre på bredden, ska bli spännande att sy ihop dem i helgen! Äntligen har jag vågat klippa i ugglorna!

[ LiEmEl ] sa...

alltid lika underbar klänning men som du skrev detta tyg var nog som gjort för att göras en klänning i, jättefint..... ja ja går runt o runt i alla seconhandbutiker men hittar ALRDIG några fina fynd, vad gör jag för fel =) vill så gärna hitat såna här fina tyger ju!!!
underbar klänning och jag ser fram emot en liten söt modellbild sen på nån av dina döttrar =)
funkar en sån här modell på min dotter på 3?? ä hon för stor? vilken modell borde jag ha då annars??

linnzan sa...

Det är en våndan att klippa i tyg som man haft liggande länge och som inte längre går att få tag på! Men du gjorde helt rätt, det passar perfekt till klänningen. Tyget är ju bara så snyggt!

GoSi sa...

Det är så himla fint med en enkel klänningmodell i ett underbart snyggt tyg...gillar starkt!

OttoPippi sa...

Jejja: Lycka till med tyg-shoppandet!!

Katrin: Just nu har jag svart snedslå jag köpte hos Bibbi, men återkommer då den tar slut. Snedslå går ju åt i mängder inser jag! Bilder kommer!! Tog i morse innan dagis!! De blev hur söta som helst!!

Susanna: Jag var också SUPERSÄKER på att mina döttrar var killar - alla andra också (med två undantag). Men precis när den första knodden ploppade ut tänkte jag: Näe, det är nog tjejer ändå!! Och det var det!!
Hade förresten också ett motstånd att klippa i det "heliga" uggletyget först, men det gick snabbt över!!! :-)

Liemel: Självklart kan din dotter ha en sån här modell. Skulle tom kunna tänka mig att denna passar storleksmässigt (den är alldeles för stor för mina snart 2-åringar). Om inte annat kan man ju göra den lite, lite större bara!

Linnszan och Gosi: Tack!!!

Jes sa...

ÅÅÅÅ vilken under bar klänning!!!
Jag har en sån så det blir inte så mycket klänningar till honon, men jag syr till han kusin och andra flickor i bekantskaps krätsen i stället & även klänningar som jag säljer så lite klänningar blir det :)

M.Y Design sa...

Ohh vilken fin klänning, så fina skaker du gör!

Hello sa...

Den var supersnygg du!!

OttoPippi sa...

Jes: Ja, tur att det blir några klänningar i alla fall. Även om jag tycker du gör så VANSINNIGT fräcka killkläder så att klänningar nästan blir överflödiga :-)

M.Y design: Välkommen hit !!!stadsfrände!!!

Hello: Tackar!!

á Yeliqa sa...

Åh den klänningen blev ju sjukt snygg. Nästan så man skulle kunna tro att tyget bara har legat och väntat in att någon skulle sy en söt lite klänning av det :) Det rosa kantbandet blev väldigt fint till mönstret på tyget

OttoPippi sa...

Tusen tack snälla á yeliqa!!

Mange sa...

Men vad är en 'tygplupp'?

OttoPippi sa...

En plupp av tyg såklart!! :-)

Retro Elephant sa...

Jättesnygg klänning! Modellen är också fin!

e.ko sa...

hur fiiin som helst, å sånt härligt tyg är ju pricken över i:et!