måndag 8 februari 2010

Till liten en...

Läsningen av domen lade sordin på helgstämningen.. Fredagskvällen tillbringades till stora delar gråtandes med ett glas rött och knoddpappan. Lördagen ägnades åt sömn, loppisbesök med öm moder och ännu mer sömn. Gaskade upp mig och sydde lite igår emellertid. En beställning från en av mina damer som skall på dop nästa söndag och behövde en present. Mamman till den lilla flickan kör lastbil, pappan äger ett entreprenadföretag och farbrorn är grävmaskinist. Gissa vilket tyg som då passade? Det finaste av dom fina. Och dessutom, "grönt är fint till rosa", sa min ömma moder för ett tag sedan. Och det är det ju. Limegrönt bestämde jag var finast. Så det så!

Dagens triviala fråga:
Har man stor användning av en skräddarlinjal?
Jag har alltid lite problem med fyrkanter, räta vinklar, cirklar och svängar när jag gör egna mönster. Därför har jag också alltid undrat om en sådan linjal egentligen är ovärdelig? Och hur den bäst ska användas? Och om jag är den sista sömmerskan på jorden som inte har en sån? Är det så månne???

29 kommentarer:

Y sa...

ta hand om er!
ljuvligt söt och uppkäftig liten klänning. Min äldstas kompis har också en mamma som är lastbilschaffis. Klart coolt jobb för en tjej. och dotra blir lika cool

Spenatmamman sa...

Jag använder min skräddarlinjal jättemycket. Men mest när jag ritar mönster, då är den oumbärlig. Bra också när man ska rita långa remsor eller nåt på tyg.

Kram!

mysigtdesign sa...

Så onödigt, så ledsamt.
Klänningen är dock fin, gällande linjalen är jag totalt ovetandes...

Carolina sa...

Jag har ingen skräddarlinjal, men så syr jag inte så mycket för stunden heller ;)

Massor med kramar!

Jenny - Znok Design sa...

Fick också ett dödsbud så sent som idag. Tufft. Stora kramar till dig och din familj.

Singh sa...

Fin klänning. Gillar modellen och tyget. Jag har en sådan linjal, som används flitigt vid mönsterritning. Jag använder dock bara den räta vinkel. De svängda formerna passar sällan på det sätt jag tänkt.

Cecilia sa...

Ååååå, så tjusigt. Börjar ångra att jag aldrig köpte några fordon från Mjuka Tyger. Jaja..

Marie Frost sa...

Grönt var verkligen jättefint till!

Jag har ingen sådan linjal, jag ritar alla svängar på frihand. (Fast det kanske jag inte hade gjort om jag hade haft en sådan linjal? *funderar*)

LizA sa...

Jättefin klänning! Gillar verkligen den där modellen! Linjal har jag, har haft ett tag, använder dock den mest som lång linjal när jag ritar mönster samt vinkeln. Svängarna har jag aldrig lärt mig använda, ritar dom på fri hand.

Skickar en styrkekram också! *kram*

KATTCHING sa...

jag har ingen sån linjal men skulle gärna vilja ha en! då jag läste kläddesign använde jag alltid en sån på skolan. det är ovärderligt då man ska rita upp mönster tycker iaf jag iom att man kan dra långa linjer i ett svep.
jag ska beställa en nån gång snart och tycker, gör d du med!, dom e faktiskt riktigt bra! :)

Kånkarong sa...

Kul att matcha tyg med familj. :)

Jag använder min jämt, men nyligen fick jag prova en som är i genomskinlig plast (hoppas länken funkar) och behöver nu en ny! ;) Den var mer lättarbetad.

http://www.bergman-johansson.com/shop/katalog.asp?page=4&order=Katalog%2EKatalogid&Kat=M%F6nsterkonstruktion&Artnr=&Bensok=&PrisFrom=&PrisTom=&Moms=&ArtPerSida=

Dock har jag inte använt svängen direkt men nu har jag också en kurvmall som jag börjar vänja mig vid. Ofta blir det dock på fri hand fortfarande...

Hello sa...

Finfin klänning!

Jag har ingen skräddarlinjal (visste inte ens att de fanns... de´ du!) men tänkte så sent som idag att jag skulle behöva en kurvmall. Tror nog iofs fortfarande att jag mest behöver en kurvmall. Jag har en bra vinkelhake som är stor och lång.

OttoPippi sa...

Tack återigen alla snälla ni!!!! Ännu en fråga: var får man tag på en kurvmall?? Gud vad jag lär mig mycket av er ni finfina sköna människor!!

SiriR sa...

Pass godt på deg selv i denne stund. Høres bra ut med mannen og litt rødvin:)

Kjolen er så kul!
Jeg har dessverre ingen skredderlinjal, så ingen tips der.

Og kurvmall? Der stoppet visst min forståelse av svensk, hi, hi, for det vet jeg ikke hva er!!

makrill sa...

Tycker att modellen på klänningen är så snygg!! Och färgkombon är oslagbar!

Jag använder mest min skräddarlinjal till räta linjer och hade därför klarat mig lika bra med en vanlig linjal. Eller jo, jag använder den svängda delen till mjuka svängar också. Fast jag tycker att den svänger för lite ibland :)

Kram på dig!

OttoPippi sa...

Makrill: Precis! Svänger den inte lite för lite för barnklädeskonstruktion? Kanske kurvmallen kan ta vid här....?

Åsa sa...

jättefin klänning! jag använder inte ngn sådan linjal, använder knappt linjal alls...hrm...

läser om din vän och ryser. ta hand om er.

Tygterrier sa...

Grönt + rosa = sant!!

För att kunna svara på frågan om linjalen måste vi nog först reda ut vad som krävs för att få kalla sig sömmerska :-) Själv tror jag att jag aldrig ens sett en sån där linjal... Men nu vill jag genast ha en :-D

Heilt spesiell sa...

Denne kjolemoddellen er bare sååå skjønn! Herlige farger sammen.
Jeg har ikke linjal,men er heller ikke så flink på mønsterkonstruksjon.Er mest litt endringer jeg gjør og da er det mest på feelingen..:)

Skapat av mig sa...

SNYGG!

Solveig Lövendahl sa...

Fin klänning! Perfekt till familjen verkar det som.

Jag har ingen linjal, men jag har å andra sidan väldigt lite syprylar, är mer av en frihandare.

Skickar en stor kram till, det kan behövas ibland.

OttoPippi sa...

Tygterrier: Man får kalla sig sömmerska när man vill :-) Så det så!

GOBLIgobli sa...

Übersöt klänning! Grön och rosa rocks!
Äger inte heller sådan linjal men har många gånger funderat på en.

JuMel sa...

Jätte fin klännings modell och härlig färgkombo!

Strömming sa...

Vilken härlig klänning!!! :D

Och en stor kram till dig!

LillaBarn sa...

Vilken fin klänning, det var såna ärmar jag ville ha på min. Fint med kantbandet till, här finns ju ingen trikå eller annat tyg man kan använda till mjuka kläder. Det finns mudd, men bara i basfärgerna och det är sällan de matchar de få mjuka tygerna jag köpt i Sverige och USA. Och så funkar det väldigt dåligt när man ska sy andra kanter än bara halslinningen eftersom det drar ihop tyget så. Man kanske skulle köpa typ en halvmeter av några färger i Sverige och få det skickat hit... Och skräddarlinjal har jag aldrig hört talas om, fast det är klart - i det här landet tycks det bara quiltas så det finns nog inte här...
Och ett glas rödtjut eller fyra kan iallafall hjälpa en somna om man inte mår så bra. Fast jag har inte druckit sen jag födde Max, inte en droppe. Blir lite för svårt eftersom han ofta är uppe ett par gånger per natt, man blir liiiite för trött då....

od Andulky sa...

Underbar klänning!
Kram

LilleBus sa...

Åhh - sikken söt liten klänning :-) Och coolt med lime-iga kantband, riktigt bra combo :-)
Jag har själv en skräddarlinjal - en genomskinlig som e bra för då ser man ju igenom den (det kanske man inte behöver förklara...), men jag har inte använt den ännu....

Men det kanske kommer ??

Olivia sa...

Måste säga att en skräddarvinkel är ovärdelig, iaf när man gör egna mönster.

Jättefin blogg, man blir så inspirerad!