torsdag 11 september 2008

Troll och Prinsessa!!

Så var då höstjackorna äntligen klara!! En trolljacka med huva och en prinsesskappa i likadana tyger blev det till slut!! Tidsbrist, strul med införskaffning av material, total okunskap om hur man gör med foder och dragkedjor stoppade upp arbetet rejält men i stort var det ett jättekul projekt som har givit mersmak att sy fler ytterkläder. Förhoppningsvis nu i framtiden lite mer efter eget huvud... Nu kommer det att låta som om jag avklarat min avhandling eller nåt men jag vill tacka min textilmentor för all hjälp - utan din hjälp hade detta arbete inte färdigställts! :-) :-) :-)

Som synes nedan är jackorna lite stora, det gör inget, egentligen desto bättre, för då kan ungarna ha dem till våren också :-)



Material:
I princip kostade jackorna "ingenting". Ytterjackor i lila bredrandig manchester FYNDADOhlssons Tyger för endast 19 kr metern (jag köpte 2 meter och har massa tyg kvar). Foder delvis av Myrorna-fyndad tunn cerice fleece/flanell (? hur som 50 kr och massa tyg kvar där med). Och delvis av rosa lakansväv som jag har fått på köpet när jag köpte en tavla (alltså, tavlan var inslagen i tyget :-)). Tygdetaljer i äkta 60-talstyg i vinrött, rosa cerise och orange som jag fått av en tygängel. Vinröda dragkedjor från Myrins (de var dyrast på hela jackorna!!)

Mönster:
Trolljackan från Ottobre 4/2006, stl 92. Ändringarna jag gjorde var att jag försåg jackan med foder samt att jag ändrade ärmsluten, tog bort resåren och satte dit tygdetaljer. Struntade i infodring i öppningen och knapparna och satte dit en synlig dragkedja istället.
Prinsesskappan från Ottobre 5/2006, stl 92. Ändringarna bestod i att jag tog bort innerfickor och fusk-fick-lock samt satte dit riktiga ytterfickor mitt på istället. Sen så förstod jag inte ett skvatt av sömnadsbeskrivningen :-) så jackan är monterad på ett helt annat sätt. Jag tog bort knapparna och satte dit en dold dragkedja istället.
Den största anledningen till att jackorna fick dragkedjor istället för knappar är att det är mer praktiskt för små knoddar, vinden blåser inte in, knapparna går inte upp och man kan stänga den själv. (Sen så är jag stor novis på och mycket nervös inför att sy knapphål också :-))

Maskiner och inställningar samt sömnadsbeskrivning: Är ett helt inlägg för sig - som jag SKALL skriva om ett tag.... Endast för min egen skull - så att jag minns och kan ta fram tills nästa gång (just nu bara kladdnedtecknat på block). Fast jag kan ändå tillägga att jag fått lite kläm på det där med att sy foder på lite olika vis samt sy både synlig och dold dragkedja. Fickor har jag inte heller ägnat mig åt så mycket - det måste bli ändring på det för fickor är supersnyggt, dötufft och cool!!! :-)

:-)
Jackorna fick ett gott betyg, min möss-och modellknodd sprang omkring och såg ut som en liten rysk prinsessa i sin kappa hela kvällen (inomhus) idag :-) :-)
För oss har dessutom helgen redan börjat! I morgon bitti skall vi åka på läger med föräldrakooperativet - alla barn, föräldrar och personal till en fritidslantgård och sova över där!!! Det skall bli så kul!!! Jag har packat saker halva kvällen och monterat de båda bilbarnstolarna i lånad bil från pappa. Jag är verkligen SÅ glad över att vi fick in våra barn på just detta föräldrakooperativ som gör så mycket kul och bra för barnen!! :-) När vi sedan kommer hem vid middagstid på lördag väntar mina svärföräldrar, min svärfar fyller nämligen år och de skall besöka Göteborg i helgen så då blir det full rulle.

:-(
All denna ferbrila aktivitet kommer att betyda att ingen sömnad blir av på ett litet tag. Sedan skall jag resa bort i jobbet under hela nästa vecka så då blir det inte HELLER något sytt (men jag skall starta ett virkprojekt då hade jag tänkt :-)). Men kanske hinner jag sy ihop något på söndag eller måndag kväll... vi får se.


42 kommentarer:

lilla hjärtat sa...

Vilka höst jackor, roligt med olika modeller i samma tyg. Va duktig du är.

Anonym sa...

Så roligt att se dina jackor färdiga.Härliga har de blivit, och jag gillar kombinationen lila rött/cerise/rosa. Fodret gör sig alltså snyggt mot yttertyget. Håller absolut med dig om bättre stort än litet med allt arbete man lägger ner på ytterplagg så är det trevligt om de kan användas under liiite längre tid än ett par månader. Jag vet ju inte om du har provat jackorna på påklädda knoddar, för när jag sydde yngsta dotterns anorak såg den enorm ut, men nu när hon har använt den med full klädmundering under är det precis som om den har krympt lite.
Imponerande att du sydde dragkedja i ett fodrat plagg, så långt har inte jag kommit i min syvana ännu.
Ha nu en riktigt trevlig helg!

Mange sa...

Nu är det dags att avslöja sanningen! OttoPippis massproduktion av Knoddkläder HAR en baksida. Knoddpappan har helt och hållet tappat kollen på Knoddarnas kläder. Garderoben är precis fullproppad och jag har ingen som helst koll på vad för plagg som finns, utom de som bildar en massiv vägg längst fram. Och där är en sådan färgchock att man måste kisa.

Fast när man ser fotona på Knoddarna fattar man ju att det är värt det.

OttoPippi sa...

Tusen tack kära ni!!!!
Etttutre - Nej jag har inte provat jackorna med kläder under ännu. Här har modellknodden endast blöja under :-) :-) Tyckte ändå på nåt vis att kappan krympte under kvällens gång på henne. Händerna stack plötsligt fram och allt såg mer och mer proportionerligt ut... Konstigt..?

Anna-Snoddas sa...

Så härliga! =) Du gör så fina saker!

Erica sa...

snygga! nu kan du vara stolt :)

LinSar sa...

Äntligen!!!Det va på tiden:):):)
Va snygga de blev.Du är ju grymt duktig.Va fint du fått blixtlåset vid huvan.Avis!Måste träna på det känner jag.
Trevlig helg på dej/er /A-S

sygryn sa...

Grattis till att de är färdiga! De blev ju hur tuffa som helst!! Riktigt fina färgkombinationer!
Trevlig helg!!!

mustafa sa...

grattis till höst-/vårjackorna!

Y sa...

suveräna jackor!!

adadone sa...

oj oj så fina i like måste oxå

fante sa...

Vad fina :-) Bra att du inte gav upp! :-)

Kalunji040 sa...

Åh, woow... va kul att du äntligen blev färdig och så fina de blev. Vilket jobb! Vi är nog fler som har väntat på reslutat och det var värt väntan:-)

Kram

Strömming sa...

Fantastiska Färgbomber!!!

Vad glad man blev av att se dessa jackor! Kul att det till slut blev så bra, du har en riktigt bra symentor du - och tack i förhand att du vill dela med dig om hur man syr dragkedjor och annat i sådana här plagg!!!

Ha en skön och kul helg!

LittlePoppins sa...

Va roligt att se de färdiga jackorna! De blev superfina. Barnen är ju bara så söta i sina nya jackor.

Heilt spesiell sa...

Herlig jakke og ikke minst skjønn lille snuppa inni.Sprek fargekombo.Knallfin!

Hello sa...

Bra jobbat! De blev superfina!

Jag gick faktiskt förbi den där härliga högen med bredspårig, billig manchester på Ohlssons igår, men kunde inte komma på ett enda dugg att göra med den :(

á Yeliqa sa...

Jättefina jackor :) Läckert färgval och jag bara älskar manchester :) Tänkte faktiskt senast idag att jag skulle gå förbi en sväng på Ohlssons för att se vad dom har för att sy byxor åt barnen.

Anonym sa...

Vilka helläckra jackor, här har det verkligen lönat sig att vänta!! Jag håller med alla andra; du är ju jätteduktig och vad snyggt du har fått till det som faktiskt är svårt för oss vanliga dödliga. Det här var ett proffsigt resultat!!
/June på www.junebacken.se

Skaparstigen sa...

Det är bara att instämma! Jag är impad över att du inte gav upp, fast det krånglade en del. Jag har alldeles för lätt att lägga saker åt sidan.

Lyckopinglan sa...

Vilka färgklickar! Fattar inte hur du hinner producera så mycket och dessutom till två stycken! Ser oxå fram emot sömnadsbeskrivningen!

rino sa...

Grattis till färdigställandet av jackorna!

Dom där vackra färgerna kommer verkligen att lysa i höstsolen:-)

jejja79 sa...

åh, så superfina och färgglada små kappor till flickorna det blev. måste bara sätta mig ned och prova jag oxå. ytterkläder är ju ett helt nytt kapitel. Innerfoder oxå för den delen..... super blev det iallafall och jag älskar färgkombon.

Helena sa...

Har inte så mycket mer att tillägga övriga här utan kan bara säga JÄTTEFINA kappor!!!

Retro Elephant sa...

NICE! Snyggt retro tyg du valt till detaljerna :)

//Lina

Anonym sa...

Bara beröm, verkligen fina!

Jag köpte samma sorts manchester och tänker med tiden göra en gigantisk sittpuff av alla mina meter tyg. Men det skräpade ju något så ofantligt, så nu tar tyget upp en kubikmeter yta och spiller ut lite damm så fort jag ens funderar på att röra det! :-) Min manchester är dock mörkgrön, så inte blir man färgglad heller när man ser tygspillet! Haha!

Myggan sa...

Åh vad fina kappor. Det minner mig lite om när Frisky frog och jag var små och mamma sydde till oss. Vi hade kappor med pälskant på luvorna. Då var man fin =) Vi hade alltid likadana modeller, rätt el fel. Numera köper vi nästan likadana kläder utan att veta om varandras köp. Det kallas "tvillingtelepati" =)
/Anna

Syserine sa...

Vad fina! Nu blev jag inspirerad att sy ytterplagg till min lille tjej, hon behöver en jacka. Har lagt till dig i min blogglista, hoppas det är ok!

Lallis/Helene sa...

Så fina de blev! Härlig färgkombo du valt, bra att du inte gav upp för resultatet blev ju jättebra!

Deleine sa...

Men guuu så snygga och detta tycker jag trotts att jag inte gillar färgerna... Grattis!!! Jag har också snöat fast på byxor men det är nog för att det är det enda jag faktiskt KAN sy ;O) Men jag håller med, byxor är en kul grej att avvika lite från standardkläderna och en glad färgklick.

Anonym sa...

Jättefina, verkligen mina favoritfärger.

Unknown sa...

oj oj, gu vad inlägg du har!
bara å hålla med denna häliga skara;)
underbart!!
/erika

linnzan sa...

Vilka snygga jackor! De kommer definitivt att lysa upp höstmörkret. Gillar verkligen tygkombinationen.

Gulligan sa...

Hur coola som helst!!!

Thea sa...

Oj jösses vilket jobb du har lagt ned! Verkligen jättehäftiga jackor. Och färgkombon är toppen!

ellan sa...

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHHHHHHH

Vilka härliga jackor! Riktiga karameller!!
Jag gillar färgkombinationen på yttertyg och foder!
/ Elisabeth

ellan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lotta Sultan sa...

vilka fina jackor på fina knoddar!

blev så förvånad när jag hittade dig här. jag har precis lagt upp ett embryo till blogg och får väl se vart det barkar hän...

är ju nybörjare på detta både med syende och bloggande.

//lotta (dagiskompisen, du vet...)

frisky frog sa...

Vilka underbara jackor!!

Gekko sa...

Jättehärliga jackor med sköna färger, kul att göra två lika men helt olika!

plyschmyran sa...

Oj vilka fina jackor! Blir så sugen på att sy likadana och fodra med ett rönnbärstyg (finns i min nystartade blogg) som jag hittade på en secondhandbutik. Blir till att beställa Ottobre-numret!

Anonym sa...

Jätte fina jackor! Helt lyckade!!! Älskar bred manchester! Det ser mycket mjukt ut ochsa :)
/Sara