måndag 21 april 2008

Dagisväska


Jag har jättelänge velat göra denna väska! Har gjort modellen förut men ville att dagisväskan (som verkligen skulle användas till och från dagis) skulle ha spindelmannentyget! (Och det är ju som bekant fler med mig som gjort dagisväskor i just detta tyg - genialt tyckte jag!). Men andra projekt har kommit i vägen hela tiden och jag har dessutom inte skaffat hem allt material till denna förrän nyss!! Och nu är den klar för att användas i morgon - då ungarna äntligen efter en veckas frånvaro från dagis pga magsjuka skall få gå dit!! Jag vet några dagiskompisar som kommer att bli gröna av avund...... :-)

Material:
Spindelmannentyg från min lokale handlare MH:s Tyger. Röd snedslå från Jofotex. Blått bomullstyg från IKEA till foder. Tråd från Bibbis!

Mönster:
Knåpmoderns!! En klassiker!! Jag valde dock att förlänga min version av mönstret sedan sist med 5 cm, samt minska handtagsbredden ytterligare till att bli 4 cm. Dessutom satte jag medvetet bottenplattan åt fel håll eftersom jag tycker det blir snyggare i mönstrade tyger!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna
TS:655 (helt plötsligt så måste jag alltid ha högre trådspänning på nåltråden!!??? Det har varit så några alster nu!! Konstigt att det bara blir så tycker jag!?
DF: Mellan 0,7 och N
SB: Inte riktigt 2
SL: 2
Vanlig maskin till bandkantningen, SL: 2,5

??? :-(
Men jag fattar inte varför jag envisas med vissa saker!?? Jag visste ju sedan tidigare att jag hade problem med att sy fast bottenplattan med overlocken!! Varför bara syr jag på och tror att allt ska ordna sig denna gången?? Det rätta hade ju varit att:
A: Sy bottenplattan med den vanliga maskinen om jag nu hade så bråttom!! Då vet jag ju att det blir bra. Men nej då! "Det ordnar nog sig den här gången!"...
B: Läsa på om tips att sy på bottenplattan med overlock som jag visste att jag hade nånstans!! Men nej då!!! "Då måste jag ju leta upp det och för övrigt ordnar det sig nog den här gången och dessutom tror jag ungefär vad tipset var..."
Det hela slutade med att jag vid ett hörn liksom svängde med hela tyget, blev buckel!! Vid nästa hörn tänkte jag att prova tipset som jag trodde jag kom ihåg så jag klippte ett jack i plattans sömsmån (har nu i efterhand läst på om tipset som var att sy ett jack i VÄSKDELENS sömsmån). Inge bra. Fortsatte alla samtliga resterande hörn med att sy ut overlocksömmen, vända hela tyget och sy en ny söm i rätt färdriktning. Det gick på väskdelen. På foderdelen visade det sig att då sydde man inte lika mycket i varje tygdel så väskdelen hade helt plötsligt för lite tyg att sy fast i bottenplattan..... Sprätta försöka krångla till och vika osv....Suck mig!!!! Fick sedan sy igen små tabbar för hand!!! Varför tror jag att jag kommer att kunna saker jag inte kan??:-) Nästa gång blir det DEFINITIVT den vanliga maskinen till bottenplattan!!!

Hade inte heller fattat att de storkoniga trådrullarna inte gick att använda till vanliga symaskiner.... :-) Har därför egentligen köpt lite för mycket tråd i storkonigt... Nåväl, fick rädda situationen genom att spinna över lite röd tråd på två spolhylsor, vilket gick skapligt.... (Köpa röd tråd på vanliga rullar!)

Sedan fattar jag inte hur sjutton jag skall få till det med en snygg skarvning av kantbanden. Har läst ett tips om detta som jag pinsamt nog faktiskt inte förstod!! Tips någon???? Som jag gör nu så viker jag in ändarna på snedslån och skarvar över. Det blir inte bra!!! Se foto nedan. Det blir alltid krångel, en massa fler sömmar, snett och vint osv osv...!!!
Måste nog lämna in gamla Bettan (min Bernina 801 Sport) på service. Vette sjutton ens hur gammal hon är (mamma??) eller om hon någonsin servats??? Tycker att hon dunkar lite och att raksömmarna inte blir riktigt bra (för det kan väl aldrig bero på mig??:-)) Det skulle kosta ca 600 spänn sa min lokale Bernina-handlare och det är det ju definitivt värt tycker jag. Han sa för övrigt också att hon motsvarar en ca 8000 kronors av dagsens maskiner!!

:-)
Äntligen en äkta dagisväska till dagis!!!

7 kommentarer:

Katrin Bawah sa...

Jag tror att Berninan är 24 år för jag fick en ny symaskin när jag fyllde 40. Och när jag sedan köpte en ny tjusigare maskin, så fick du den gamla. Vad kan det vara - så där 8-10 år sedan eller?? Går den att serva så gör det. Väskan blev jättefin! Det är svårt att skarva snedremsor snyggt. Men om man mäter ordentligt och nålar så kan man sy ihop den med en vanlig söm så att den blir i ett stycke.

Ali:son sa...

Åldern på maskinen stämmer nog men,nja, det måste ha varit fler år sedan jag fick den.... 10-15 tror jag faktiskt. Fast hade du den "bara" i 10 år då??

Tack för tipset om skarvningen, har en idé om hur jag kan göra nu. Nästan på det sätt du beskrev. Skall pröva nästa gång...

Vad som än står här är jag OttoPippi, som för tillfället lånar sambons dator :-)

Totaja sa...

Vad roligt at se allt du vågar prova att göra och vad bra det mesta blir. Ett tips för att sy på sndslå och slippa mäta så noga (inta min starka sida) är att börja sy fast den en liten bit från kanten så att man har en bit snedslå hängande löst. När man sedan har sytt nästan hela väen runt är det lätt att mäta och sy ihop ändarna för att tillslut sy fast den sista biten. Hoppas att det är till någon hjälp.

OttoPippi sa...

Totaja!!! Tusen tack för tipset!!! Blir så glad över att få hjälp!! Detta skall jag verkligen pröva nästa gång så jag slipper allt det här fula :-)

Anonym sa...

Jag gör på samma sätt som totaja!!Det funkar! Snygg väska och tyget också!!!
//gulligan

OttoPippi sa...

Gulligan! Tack! Det verkar vara så man skall göra helt enkelt...
Och visst är väskan härlig (även om den i dessa kretsar inte är så originell :-)) I morse när ena knodden såg den blev hon så glad att hon bar den hela vägen till dagis själv (med två par byxor och flera snuttar i :-)) Hon tyckte den var jättefin!!

linnzan sa...

Jag är verkligen kär i det här tyget och modellen på väska. Funderar på att beställa tyget jag också