måndag 29 september 2008

Annorlunda mössmodell


Ny vecka, nya friska tag! Med betoning på friska denna veckan hoppas jag som var sjuk hela förra.... Alla är dock inte friska, tex inte knoddarnas dagisfröken E. Och eftersom det var vår jourdag i dag så jag har tillbringat hela dagen på knoddarnas dagis. Det har varit jättekul att vara med sina barn i deras vardagsmiljö, men jag kan lova att man är helt slut efteråt, allt ståhej och jag har inte suttit på hela dagen :-) :-) ALL cred till förskolepersonal (bugar, bugar med hatten av :-))!!

För att övergå till sömnaden då - en i mitt tycke jättekul mössa i störtskön modell syddes igår kväll (samtidigt som jag tittade på "Mord i sinnet" med en tv indragen till sykrypinnets dörr :-)). Eftersom den var i storlek 4 år (53 cm) struntade jag i sömsmån till mina tvååringar och det blev preciiis så den passade :-) Den består av en flera gånger vikt yttermössa samt en slät innermössa. Sådana här skall det garanterat göras fler av!

Material:
Yttermössa i mönstrad stretchfrotté från Jofotex. Innermössa av gammal lila t-shirt från tygängel :-)

Mönster:
Allt om Handarbete, nr 10 2008.

Sömnad:
De vikta delarna på yttermössan syddes fast med Coverstitchen. Mössdelar syddes ihop på overlocken. De båda mössorna vändsyddes ihop med overlock.

:-(
Till alla er som har utmanat mig med olika saker, med frågor och med att visa mitt sykrypin och med att utse andra: För det första: Tack!!! Sånt blir man så glad av. För det andra: Förlåt! Jag har jättedåligt samvete för att jag faktiskt antagit många av utmaningarna utan att ha lagt ut dessa inlägg tillbaks. Ville bara säga det! Skall försöka bättra mig. Skall försöka ta mig tid att göra det. Snart.... :-)

:-)
I dag kom mina gröna elefanter!!!! :-) :-) Jag var helt bombis på att det var Give and Get:en när jag sprang iväg till ATG-ombudet, så jag blev lite pafft förvånad! Men glad ändå!! Fast..... de hade gärna fått vara ÄNNU knallgrönare för min del. En aning mörka tyckte jag nog att de var....


söndag 28 september 2008

Vuxentunika!

Äntligen har jag sytt någonting till mig själv!!! Denna lilla tunika blev hela helgens projekt!! Och det TROTS att vi har varit barnlediga stora delar (! ) Även om jag är nöjd med resultatet gick alltså sömnden INTE som jag ville och jag antar att jag måste vara sprättkonstens okrönta drottning vid det här laget :-) :-) :-) Alltså - är det bara jag som faktiskt inte alltid FÖRSTÅR sömnadsbeskrivningarna i Ottobre??? Känner mig jättedum, men flera gånger fattar jag inte vad som menas!!

I ärlighetens namn kan jag tyvärr inte bara skylla på Ottobre i detta fall. För i någon gång där jag faktiskt förstod vad som skulle göras så gjorde jag ändå fel... :-) Det som strulade till det hela var halslinningen. Bitarna blev olikstora, mellanläggen fick ytterligare en storlek, jag sydde ihop hela rasket runt om i fel kant, jag förstod som sagt inte hur jag skulle sy fast den i styckena osv osv... Ett tag gav jag faktiskt upp och bestämde mig för mudd i halsen istället men ändrade mig igen och sprättade ändå... På slutet fick jag sy fast halslinningen bara rakt av med overlocken eftersom jag inte visste hur det hela egentligen skulle göras. Då missade jag att få med tunikakanten på tre ställen och fick sy extrasömmar där efteråt... Pust och suck!!! Men, men, tittar man bara inte inuti plagget så blev det helt okej! Och himla kul att sy något till sig själv!!!

Material:
Mönstrad trikå från Jofotex, grå t-shirtsjersey från tygängel!

Mönster:
Jerseytunika, Ottobre 5/2008, stl 38. Förlängd ca 10 cm och påsydd halslinning a la Ottopippi :-)

:-)
Ungarna är ju bara för roliga i denna ålder (2 år och 4mån)!! I dag på Bollibompa spelade Madickens Abbe en liten avslutningstrudelutt på munspel varpå ena knodden rusar ut till deras rum, hämtar munspelet, rusar tillbaks, ställer sig framför tv:n och spelar med :-) :-) :-)

fredag 26 september 2008

Modellknodd!

Modellknodd provar scarf. Trotsande tröttknodd liggandes ned. Båda tittar på "Ann-ti" (dvs Anki och Pytte)!

Trevlig hösthelg önskar jag er alla!!!

Par i scarf

Jag har jättelänge sneglat på och suktat efter alla fräcka "dregelscarfs" som många sybloggare har gjort åt sina och andras bäbisar! De ser ju hur tuffa som helst på och jag har tänkt att sådana borde man göra åt större barn fast i stället med syftet att hålla halsen varm!! Mycket tuffare än den vanliga löspolon (som jag först hade tänkt göra), eller hur? Satte mig därför ned i går kväll och började knåpa ihop ett litet mönster. Om jag nu såhär i efterhand jämför med andra bilder på "dregglisar" så blev mina scarfs lite smalare samt tajtare och högre i halsen. Få se hur de blir på - kan inte bärga mig förrän tjejerna kommer hem från dagis och skall prova :-)

Material:
Storprickig trikå i stuvbit från Ohlssons. Stretchfrotté med tryck från Jofotex. Tryckknappar från Bibbis.

Mönster:
Eget.

Sömnad:
På ett av de två likadana styckena strök jag fast mellanlägg för att minska tryckknappsslitage (vilket ord!). Sedan bara vändsydde jag styckena med overlocken. Pressade. Sydde igen hålet för hand (det kan jag verkligen inte, blev jättefult). Satte dit tryckknapparna så att man kan knäppa antingen lite lösare eller också lite tajtare.

!!!
Hoppas de blir lika coola på som av :-)

???
Undrar så var allas Give-and-Get-paket har tagit vägen?? Så vitt jag vet har bara en enda medlem fått sitt paket, eller? Antagligen sitter ni väl alla där och knåpar så svetten lackar i detta nu för att hinna klart antar jag :-) :-) :-)

:-)
Prövade för övrigt jeansen på modellknodden igår. Hon var överförtjust för att de var BLÅ och hade FICKA!!!! (Dvs lika lättimpad som jag var som liten. När jag var 3-4 år blev jag nämligen betuttad i en kille på dagis, bara för att han hade bakfickor! Jag hade ju också hemsydda byxor - fast utan fickor) :-) :-) Själv anser jag att dessa jeans hade behövt vara något högre i linningen bak samt grenen på bakstycket nog skulle varit längre. Har nu också ritat av ett byxmönster från Ottobre som måste prövas!
Jag är dessutom bättre från min förkylning nu, hoppas att den håller på att ge sig helt!

torsdag 25 september 2008

Gilla jeans!









Halloj! Nu har jag mellan alla nysningar, snytningar, hostningar och honungsroibos-sörplingar lyckats sy mina allra första jeans!! Nåja, inte så märkvärdiga kanske, men de gav mersmak på att leta upp ett RIKTIGT, lite mer avancerat, jeansmönster och pröva på ett sånt också. Måste gå igenom mina Ottobre snarast :-).

Nu såhär i höstgryningen har jag märkt att tjejerna behöver nya jeans. Stryktåliga brallor att leka ute i! Fler och fler av de gamla har rensats bort ur deras garderob det senaste, mest pga att jeansen har börjat bli trånga i midjorna :-) :-). Så det var därför jag skred till verket. Men uj, så det har strulat. Särskilt min "kära" cover.... Först hade jag tänkt sticka ned sömmarna med tvillingnål på Gamla Bettan. Men när tvillingnålen väl var fastsatt och sytråden tagits fram så insåg jag att jag inte har en ANING om hur man trär en maskin med tvillingnål... än mindre hur man skall sy med den, vilka inställningar man skall ha eller nånting!!! Så går det när man från första början har haft en cover och fått en tvillingnål i sin Give and Get! :-) :-) :-) Tips och erfarenheter om sömnad med tvillingnål emottages tacksamast!!!

Hur som - då fick det ju bli covern till stickningarna istället. Två nålar gick av, en tredje blev böjd och skytteltråden har korvat sig konstant. Covern är nog inte riktigt till för så tjocka tyger som demin... Den kan dessutom bara ha 90-nålar som grövst. Och var det INTE en lek att sy de snäva svängningarna på fickan med denna maskin! :-) Nåväl, nu är jeansen i allafall klara och jag är nöjd.

Material:
Ett par jättefula gamla pösjeans, förmodligen från 80-talet (förlåt kära tygängel, jag förmodar att det var därför du gav bort dem :-)). Mörkblå mudd från MH:s Tyger.

Mönster:
Mitt eget, stl 92!! Hoppas att det passar (ungarna är fortfarande på dagis). Sneglade lite på ett annat par jeans här hemma men är lite orolig över hur detta mönster blev i grenen. Den som lever får se...
Mudd i linningen, 40x12 cm inkl sömsmån.

Sömnad:
Jag valde att fålla byxbenen och sätta en mudd i linningen. Hoppas byxorna kommer att sitta uppe och att mudden inte är för slapp. Jag stickade ned både sidosömmarna och grensömmarna. Till skillnad från när jag syr vanliga, mjuka byxor sydde jag grensömmarna var och en för sig och sedan de båda benens innerben i en och samma söm, efter som denna inte skulle ha stickningar.

???
Är jättenyfiken på hur de passar!

:-(
Dumma cover!! Heja overlocken!!!

:-)
Så roligt det var!! Kan knappt bärga mig att sy mer detaljerade jeans!

!!!
I morse kortslöt vår vattenkokare och min sambo befarar att vår diskbänk för en stund var el-ledande!!! Läskigt! Måste inhandla ny vattenkokare. Detta ger mig ett alldeles ypperligt tillfälle att också köpa en nu brödrost!!!! Vilket min sambo tidigare ansett onödigt. Tilläggas kan att han har STOR respekt för el och att vår ursunkiga (och tyvärr fungerande) brödrost har många år på nacken. Äntligen har jag ett hållbart argument för att bara kunna köpa nytt och snyggt!!! :-) :-).

onsdag 24 september 2008

Änglar, visst finns dom!

Hejsan igen!!! Nu är jag åter hemma efter min exil! Jag har emellertid drabbats av en dunderförkylning som gör mig så sonkad att någon räsersömnad är det liksom inte tal om... Men - vem skall klaga som har så många och underbara tygänglar som jag har!!?? Bara kolla nedan!

De flesta av tygerna nedan har jag fått av två nya tygänglar som än så länge är bosatta i Linköping!!! Helt fantastiska (både personerna och tygerna :-)), tusen tack!!! Inte nog med tyger, jag fick även en underbar indisk fisk och P:s specialmuffins! :-) :-) Och sist men inte minst fick jag också privilegiet att träffa lille V som nu nästan kunde gå!!

Ett par av tygerna kommer även från en ny tygängel från Trollhättan (vars enfärgade tyger jag inte ens har med här)! Ett tyg från en ny tygängel hemifrån och ett par tyger från min allra största ängel!

Tack alla!!! Längtar så efter att få sätta saxen i dessa godbitar - skall bara kurera mig lite först! Snörvel på er!







tisdag 16 september 2008

I exil...

Hej alla och tusen tack för alla era kommentarer på sistone!! Själv har jag inte haft mycket tid åt varken min egen eller andras bloggar och nu, efter en händelserik och rolig helg, är jag i exil i Linköping hela veckan. Inget nytt sytt med andra ord... Glömde dessutom att ta med mig stickningen och min tilltänkta virkning. Suck! Men jag återkommer med alster i nästa vecka! Lev väl tills dess!

torsdag 11 september 2008

Troll och Prinsessa!!

Så var då höstjackorna äntligen klara!! En trolljacka med huva och en prinsesskappa i likadana tyger blev det till slut!! Tidsbrist, strul med införskaffning av material, total okunskap om hur man gör med foder och dragkedjor stoppade upp arbetet rejält men i stort var det ett jättekul projekt som har givit mersmak att sy fler ytterkläder. Förhoppningsvis nu i framtiden lite mer efter eget huvud... Nu kommer det att låta som om jag avklarat min avhandling eller nåt men jag vill tacka min textilmentor för all hjälp - utan din hjälp hade detta arbete inte färdigställts! :-) :-) :-)

Som synes nedan är jackorna lite stora, det gör inget, egentligen desto bättre, för då kan ungarna ha dem till våren också :-)



Material:
I princip kostade jackorna "ingenting". Ytterjackor i lila bredrandig manchester FYNDADOhlssons Tyger för endast 19 kr metern (jag köpte 2 meter och har massa tyg kvar). Foder delvis av Myrorna-fyndad tunn cerice fleece/flanell (? hur som 50 kr och massa tyg kvar där med). Och delvis av rosa lakansväv som jag har fått på köpet när jag köpte en tavla (alltså, tavlan var inslagen i tyget :-)). Tygdetaljer i äkta 60-talstyg i vinrött, rosa cerise och orange som jag fått av en tygängel. Vinröda dragkedjor från Myrins (de var dyrast på hela jackorna!!)

Mönster:
Trolljackan från Ottobre 4/2006, stl 92. Ändringarna jag gjorde var att jag försåg jackan med foder samt att jag ändrade ärmsluten, tog bort resåren och satte dit tygdetaljer. Struntade i infodring i öppningen och knapparna och satte dit en synlig dragkedja istället.
Prinsesskappan från Ottobre 5/2006, stl 92. Ändringarna bestod i att jag tog bort innerfickor och fusk-fick-lock samt satte dit riktiga ytterfickor mitt på istället. Sen så förstod jag inte ett skvatt av sömnadsbeskrivningen :-) så jackan är monterad på ett helt annat sätt. Jag tog bort knapparna och satte dit en dold dragkedja istället.
Den största anledningen till att jackorna fick dragkedjor istället för knappar är att det är mer praktiskt för små knoddar, vinden blåser inte in, knapparna går inte upp och man kan stänga den själv. (Sen så är jag stor novis på och mycket nervös inför att sy knapphål också :-))

Maskiner och inställningar samt sömnadsbeskrivning: Är ett helt inlägg för sig - som jag SKALL skriva om ett tag.... Endast för min egen skull - så att jag minns och kan ta fram tills nästa gång (just nu bara kladdnedtecknat på block). Fast jag kan ändå tillägga att jag fått lite kläm på det där med att sy foder på lite olika vis samt sy både synlig och dold dragkedja. Fickor har jag inte heller ägnat mig åt så mycket - det måste bli ändring på det för fickor är supersnyggt, dötufft och cool!!! :-)

:-)
Jackorna fick ett gott betyg, min möss-och modellknodd sprang omkring och såg ut som en liten rysk prinsessa i sin kappa hela kvällen (inomhus) idag :-) :-)
För oss har dessutom helgen redan börjat! I morgon bitti skall vi åka på läger med föräldrakooperativet - alla barn, föräldrar och personal till en fritidslantgård och sova över där!!! Det skall bli så kul!!! Jag har packat saker halva kvällen och monterat de båda bilbarnstolarna i lånad bil från pappa. Jag är verkligen SÅ glad över att vi fick in våra barn på just detta föräldrakooperativ som gör så mycket kul och bra för barnen!! :-) När vi sedan kommer hem vid middagstid på lördag väntar mina svärföräldrar, min svärfar fyller nämligen år och de skall besöka Göteborg i helgen så då blir det full rulle.

:-(
All denna ferbrila aktivitet kommer att betyda att ingen sömnad blir av på ett litet tag. Sedan skall jag resa bort i jobbet under hela nästa vecka så då blir det inte HELLER något sytt (men jag skall starta ett virkprojekt då hade jag tänkt :-)). Men kanske hinner jag sy ihop något på söndag eller måndag kväll... vi får se.


lördag 6 september 2008

Byx-struck!!

Ja, jag har verkligen blivit helt byx-galen på sistone!! Det är bara SÅÅÅÅ roligt att sy byxor! Superenkelt och i jämförelse blixsnabbt (till och med för klantiga och långsamma mej :-) :-)). Byxor är också härligt unisex och förändrar väldigt mycket i outfiten på direkten. Av fräcka byxor blir man genast väldigt tuff!!!

Material:
Jag visste direkt att detta tyg skulle bli ett par byxor när jag såg det på Emmaus!!!! Det kunde bara INTE motstås. Jag älskar det. Det har legat i sykrypinnet och endast inte klipps till pga väntan på det rätta mönstret (som nu äntligen har blivit som jag ville). Synd bara att det inte var en större tygbit... Det kvarvarande kan dock räcka till en vårjacka så småningom. Ser framför mig en kort, tuff jacka, gärna också med muddar... Den vita muddväven kommer på tal om mudd från min lokala syaffär, nämligen MH:s Tyger!

Mönster:
Mitt älskade nya muddbyxemönster som jag fortfarande inte namngett (vet inte varför det var så svårt denna gång...). För första gången prövade jag mönstret i stumt tyg och det gick ju bra. trodde emellertid först att jag hade sytt på midjemudden åt fel håll, dvs medsömmen fram, men efter närmare koll nu i kväll inser jag att det har jag inte. Kanske bara att dessa blev lite, lite korta i livet. Konstigt då jag inte alls upplevde det så när jag gjort trikåbyxor i samma mönster....

Maskiner och inställningar och sömnadsbeskrivning:
Se mina övriga byxor!

:-)
Idag fick jag ÄNTLIGEN min symentorskonsultation!! Tusen tack snälla ömma moder för alla dina ovärdeliga tips om foderoch blixtlåssömnad!!! Jag kan därför faktiskt återvända till mina jackprojekt nu. Kanske skall försöka få sytt lite grann redan nu i kväll för i morgon kommer jag inte att hinna någon sömnad. Skall nämligen gå på bio och se Lou Reeds "Berlin" som går endast några föreställningar här i Göteborg, och det vill jag INTE missa :-). Det har för övrigt varit en jättehärlig lördag med musikstund för de minsta i en barnbokhandel, spring i ösregn, lunch på restaurang, promenad i solsken, mys på gården med fika och lek och trevligt besök av moder med man, moster, kusin och tjejernas lilla 1-års-syssling! Och så stortvättar jag i kväll, vilket ger pedanten i mig belåtenhet (jag borde kanske söka för sånt där?). Ha en fortsatt trevlig lördag alla!!!
:-) :-) :-)

fredag 5 september 2008

The Dark Knight

Ett par bats-tajts är inte fel i dessa tider :-). Fast jag har tänkt nu typ i månader att göra tajts i detta tyg till tjejerna. Ja, ända sen jag fick tyget från en av mina underbart snälla tygänglar faktiskt! (Tack snälla S)!! Tuffa att bära under klänningar och tunikor. Snabba och enkla att göra i väntan på symentorskonsultation - som jag för övrigt skall få redan i morgon!!!! Jättebra!! Då kanske jag äntligen snart kan färdigställa mitt höstjackprojekt, det vill man ju liksom innan det blir alltför kallt! Även om jag bävar inför sprättningarna som måste göras på den ena....


Material:
Bat-trikå från en upsaliensisk tygängel. Gul och röd muddväv från Myrins.

Mönster:
Meedoms tajts i piratbyxlängd, stl 92. I livet minskade jag höjden med ca 2 cm. Benslutsmuddarna gjordes 18x10 cm och midjemudden 42x20, inkl sömsmån.

Maskiner och inställningar samt sömnadsbeskrivning:
Se mina andra byxor.

!!!
Apropå bats vill jag gärna gå och se The Dark Knight innan den slutar gå på bio. Måste fixa barnvakt till detta :-). Det går för ovanlighetens skull jättemycket på bio som jag vill se denna höst! Kul! :-)

:-)
Det är fredag!!! Ha en trevlig helg alla!!

Modellknodden valde även denna gång de tajts som hade mest "åsa" på sig:

torsdag 4 september 2008

På västfronten intet sytt....

Nej, här i Göteborg sys det inte så mycket just nu ...och jag vet faktiskt inte riktigt varför. Helgen gick åt till annat och i veckan har jag slappat, haft andra kvällsgöromål samt blivit sjuk. Jag har dessutom gått lite i stå med mina jack-projekt. Jag är nämligen i STORT behov av symentorskonsultation för att kunna komma vidare!!! Men en sådan är inte så lätt att få till. Min textilmentor bor en bit bort och när vi träffas har vi oftast två trotsiga tvååringar flygandes omkring oss och jag behöver verkligen sitta i LUGN OCH RO och gå igenom mina problem. Ena ytterjackans ärmar har blivit isydda på nåt konstigt vis så de bucklar och korvar sig i sömmarna, det måste med all sannolikhet göras om och dessutom har jag ingen aning om hur jag skall gå vidare med fodren och få till det med blixtlås och... hjälp!!!!!!

Ja, ja, hursom, nu har jag ändå ÄNTLIGEN satt saxen i mina elefant-tyg (har någon av er fått det gröna ännu förresten??). De har ju legat här i evigheter och varit fina. Först ut fick bli två muddbrallor till tjejerna i mitt eget nya bootcutmönster med lite ytterligare färgklickar i muddarna i ljust ärtgrön och turkos. Ja är på det hela nöjd. Bestämde mig dock denna gång att gå på Meedoms rekommendationer vad gäller muddar i byxsluten, det skulle jag inte ha gjort. Muddarna blev alldeles för stora för mina barn. Jag fick minska muddbredden i efterhand, kanske lika bra det eftersom det är så ursvårt med att få till det med en sån vidd i benen och mycket smala muddar. Den ena knodden älskade sin "hantbyssor" (elefantbyxor), speciellt de "åsa" (dvs de röda, allt rött kallar hon "åsa", dvs rosa :-))

Material:
Elefanttyg från Jofotex och muddväv från 34:ans!

Mönster:
Mitt eget bootcut som jag ännu inte namngivit, stl 92. Midjemudden höll jag till mitt vanliga mått 42x20 cm. Till byxsluten följde jag Meedoms storlekar, i detta fall 19cm plus sömsmån, vilket blev för brett. Mudden kanar ner över foten. Minskade dem nog till en 17 cm eller så.

Modell:
Som sagt...

Maskiner och inställningar samt sömnadsbeskrivning:
Se mina övriga byxor.

Mössknodden modellar i sina "åsa hantbyxor":