onsdag 30 april 2008

Tröja till lilla V!

Så var den då äntligen klar! Tröjan till lilla V!! Min goda vän som jag dessvärre flyttade ifrån för två år sedan ville så gärna ha en uggletröja till sin son. Det passade ju jättebra eftersom vi fortfarande inte hade gett någon välkomstpresent till lilla V! Det var egentligen meningen att den skulle ha orange muddrullå och dekorsöm, men jag hade ingen orange mudd hemma och kunde inte hitta i hela Göteborg och vi ville inte vänta på en internetbeställning. Brunt och orange är visserligen lille V:s favvofärger men han gillar även rosa :-) Den rosa blev ju ganska dominerande på denna tröja, men jag tyckte det blev fräckt! Och känner jag V:s föräldrar rätt så kommer även dom att gilla färgklicken :-)

Material:
Brunt uggletyg från Jofotex. Rosa muddväv från Ohlssons. Tråd från Bibbis.

Mönster:
Meedoms raglantröja, form 1, stl 74 med något utställda ärmslut (som form 2). Kommer att vara för stor för V, men då har han något brun/rosa att växa i :-)

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmar, DF:1,5, TS:655, SB:drygt 2, SL:2.
Cover till dekorsöm och muddrullå, DF:1,15, TS:444, SB:3

Sömnadsbeskrivning:
Ja... den skulle ju ha varit: Raglansömmar, dekornedstickning, muddrullå i hals, muddrullå i ärmslut, dekorfåll av fram och bakstycke, ärm- och sidosömmar!
Låter inte direkt som om det här skulle ta två kvällar inte!!!! Men se det gjorde det!!!

:-(
Se nedan för de första vederbördorna..... (vilka är ganska många) Efter det sprättade jag hela vägen till jobbet på bussen och halva vägen hem idag. :-) :-) :-) Fast tror ni inte att när jag hade klippt till ärmen med ugglor uppåt, sytt fast den och skulle börja dekorsömma att mittennålstrådencovern gick av de första två försöken igen! Sprätta.... När jag sedan skulle ge mig på den sista muddrullån på ärmslutet knölade all tråd ihop sig efter några stygn - se bild nedan!! Sprätta! Suck vad jag är TRÖTT på min Coverstitch!!!!


???
Tror att det hela problemet beror på täcksömmens start. Fick på slutet lite till knycket hur man skall göra så inte all tråd knölar ihop sig på avigan direkt när man börjar sy. Man skall hålla i trådarna när man börjar sy och dra dem snett bakåt medan man för hand snurrar fram de första stygnen. Då känner jag att tyget liksom kommer över nån gräns och sen kan man börja sy. (Kommer man inte över gränsen knölar sig allt. Gränsen känns i tyget, att det liksom lägger sig rätt)

:-)
Är i stort sett faktiskt nöjd med slutresultatet, även om tvillingtäcksömmen kunde ha varit närmare kanten i halslinningen. Men tröjan blev snygg! Tills slut! Jag lär mig i alla misslyckanden - hoppas jag :-) Tror och hoppas även att tröja skall falla de nya ägarna i smaken! Trevlig 1:a maj alla!!

tisdag 29 april 2008

"Vik hädan Troll" eller "Är det ugglor eller fladdermöss?"

Ho,hooooo! Hejsan alla! Idag var det meningen att det skulle bli ett litet muntert inlägg om mitt första alster som skulle utomsocknes. Nu får detta - av flera orsaker - vänta! Det har verkligen gått TROLL i min sömnad nu!!! Med en smärre risk för att samtliga bloggläsare inte längre orkar höra allt jämmer, bedrövelse, elände och armod skall jag ändå skriva om min lilla sykväll ikväll :-)

Jag skulle sy ihop en liten raglantröja som jag klippte till redan igår kväll. Vad kan möjligen gå fel tänkte jag, det hinner jag lätt!! Kanske att man hinner på nästa lilla projekt, som OCKSÅ skall utomsocknes! Jag hann till och med trä om maskinerna medans ungarna fortfarande var vakna - jag var odödlig!! och det kanske jag fortfarande skulle kunna känna mig som.... om jag inte var så himla slarvig! För länge sen - innan jag började sy och ändå läste sybloggar tyckte jag att vissa var lite väl ouppmärksamma med än det ena och än det andra när dom sydde. JAG TAR TILLBAKA ALLT!!!

Hur som började kvällen med att jag ändå inte kunde sätta mig ner och sy för jag fick för mig att byta nål på overlocken till en nyinköpt jerseynål så att nålen skulle vara fräsch och det var ju inte så svårt. Men sen började jag sy fast raglanärmarna i styckena och det var tydligen svårt för ena stycket hamnade bak och fram - sprätta! (Kom då att tänka på Geckos inlägg om sprättnålen! Så jag la den väl synlig på bordet utan hätta och tänkte med glatt humör att nu behöver jag inte använda den mer). Till saken hör också att jag hade bestämt mig för att behålla lugnet och ta motgångarna som man bör som vuxen :-)

När jag sedan skulle sticka ner raglansömmarna med trippelsömmen på covern började det med att jag inte upptäckte att skytteltråden var av innan jag hade sytt hela "sömmen". Då upptäckte jag till min fasa att covern gjort ganska rejäla hål i tyget... och fast jag visste att man egentligen bara skulle använda nål 90 till covern bytte jag samtliga tre nålar till jerseynålar 70 och 80. Plagget skulle ju för sjutton bort som present!! Sedan skulle jag sy samma söm igen, då gick mittennålstråden av. Sprätta - trä igen! Efter det glömde jag att fälla tillbaka skytteln i läge igen. Mitt tidigare lugn började försvinna då jag inte ens hade stickat ned EN av raglansömmarna ännu! I mitt fjärde försök med sömmen gick mittennålstråden av igen och allt korvade sig på avigan - sprätta!!!!

Till slut var alla raglansömmar nedstickade och jag gick över till muddrullån i halslinningen (som gick så galant sist!) I början av nedstickningen bubblade och knölade sig allt på avigan - sprätta! Göra om! Vid slutet av nedstickningen bubblade och knölade sig allt på avigan - sprätta! (Tur att jag hade beställt Pryms stora sprättkniv med min Bibbisbeställning som kom igår, de två jag hade innan var inte lika bra) Fick "laga" med nya sömmar och det blev INTE snyggt! Speciellt inte på avigan! Plagget skulle ju bli en present men jag tänkte att avigan är inte SÅ viktig och missarna är ju där bak så det gör inte så mycket! Började faktiskt gilla resultatet trots allt och tänkte att helhetsintrycket på slutet blir nog ändå rätt okej!

Sedan vet jag inte vad jag tänkte på för jag sydde rundlar av mina tillklippta muddrullåer till ärmsluten - fast jag inte skulle sy på dem efter ärmsömmen utan innan!! Jag fick klippa upp muddsömmen och tänkte att det var ju ändå bara sömsmånen som rök... Nu skulle tröjan snart vara klar! Pust!! Jag skulle precis klippa bort den 3 cm sömsmån som jag hade lagt till på ärmsluten ifall jag skulle ångra mig och inte vilja ha muddrullå där. Det var då jag upptäckte det!!! På ena ärmen var ugglorna upp och ner som några andra fladdermöss!!!!! SPRÄTTA!!!!!!!! :-) :-)

Bevisen på mitt slarv med muddrullå samt ärm:

Bland eländet finns ett ljus!!! Mitt sykrypin!!!! Som är klart (!!) med undantag att knappt några tyger är där ännu, och inte heller deras förvaringar som måste införskaffas. Nåväl, jag låter de ljuvliga bilderna tala för sig själva (för nu skall jag gå och sprätta nämligen..)



måndag 28 april 2008

Arg på mig själv!

Jag är arg på mig själv!! Ingenting har gått som det ska idag! Glad i hågen över att äntligen få tid att sy lite nu när vi målat klart väggar för denna gång och över att mitt paket från Bibbis hade kommit med Prymtång och allt startade jag arbetskvällen! Det började med att prymtångens ena hålinsats fastnade i tången när jag skulle pröva öljetterna. Det var som förgjort att få loss den! Med den lilla metallgrej som följde med var det DEFINITIVT ingen idé att pröva ens eftersom den inte ens tog i hålinsatsen. Jag prövade med alla möjliga avlånga saker jag hittade hemma, sambon prövade med alla saker han hittade, jag prövade med olika sorter tänger, knivar, men nej! Pinsamt nog ringde jag Bibbi och undrade om jag gjort fel på något sätt. Hade hunnit bli lite orolig över att jag satt i hålinsatsen åt fel håll eller nåt så att allt var mitt fel. Under vårt samtal fick jag givetvis loss insatsen.... Nåväl! Nu hade en dyrbar timma av mina korta sykvällar redan försvunnit.

Då tänkte jag att jag gör något lätt och snabbt idag. Prövar mitt nya muddbyxemönster tex. Sagt och gjort gjorde jag det. Jag hade precis fyndat en stuv ljusturkos stretchfrotté som jag egentligen tyckte var alldeles för pastellig för min smak, men den var så oerhört skön på avigan samt att det är ju bra att ha lite mindre viktiga tyger att pröva typ ett nytt muddbyxemönster på!

Kände dock redan när jag klippte till byxan att mönstret inte var bra. Hade svängt ut mitt äldre mönster men det kändes för tajt över låren för muddisar. Det är det nog också. Sen så slavrvade jag när jag sydde grensömmen så där fick jag köra med overlocken en gång till på ett ställe för att laga. Jag glömde sömsmånen på mudden i midjan och på nåt sätt dubblerade jag muddbredden på dem som skulle suttit nere vid fotöppningen :-) :-) Fixade till detta men då rök ju en hel del dyr muddväv :-(. Sedan fattar jag bara inte varför jag inte LÄR mig??? Hade ju - och det visste jag ju, jag till och med tänkte på det - fått tipset att inte sy på mudden nere vid foten på samma sätt som i midjan när man har så mycket mer tyg på benet och så mycket mindre tyg på mudden. Rynktråda eller sy på INNAN man sydde sidsömmen skulle man ju göra. Det hade inte jag gjort! Blev arg och eftersom det ändå inte skulle bli nån bra muddbyxa som var tajt över låren så fållade jag benen med covern istället - med samma gamla orangea tråd som alltid :-)

Tycker att det hela slutade i ett par pastelliga gubbbyxor med illamatchande fåll. Inte dåligt jobbat!! :-) :-)

Material:
Ljusturkos stretchfrotté av underbar kvalité fyndad som stuv hos Myrins. Turkos muddväv hos Ohlssons. Tråd från Bibbis.

Mönster:
Eget - kommer aldrig mer att användas igen!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna. DF:1,5, TS:655, SB:2,5, SL:2.
Trippelsöm på covern för fållning. DF:1,15, TS:5555, SB:3

!!! ??? :-( :-)
Det är helt enkelt bara att skratta åt eländet. Men det tar lite på självförtroendet... Jag som skall sy åt några vänner nu.... vet inte om jag vågar... Vill bara ha ett schysst muddbyxemönster ju... Min snälla, snälla sambo försökte dock trösta mig och övertyga mig om att: "Dom kommer säkert att bli knoddarnarnas favvobrallor. Dom är sååååå sköna ju!" Tack snälla sambo, det värmde!!!

Hur gör ni andra med muddarna nedtill?

söndag 27 april 2008

Nya älsklings"massan"

Både jag och knoddarna gillar dessa mössor skarpt! Detta exemplar är ena knoddens nya älsklingmössa. Hon upptäckte den direkt i mösslådan morgonen efter att jag sydde den och har haft den varje dag sedan dess! I dag återanlände knoddar och mössor efter en helgtripp hos mormor, så nu fick jag tillfälle att plåta och lägga ut den.


Material:
Pyttestuv av härligt blå stretchfrotté fådd av min alldels egna tygängel. Den räckte preciiiiis till en mössa. Fast inte riktigt till så mycket tyg som jag har använt till de tidigare mössorna så nu fick jag fålla upp kanten istället. Orange tråd från Bibbis satt redan i covern så det fick bli det! Lika bra att göra fållen extra synlig då också tänkte jag :-) Älskar dekorsömmar och suktar så efter en maskin med top cover sömmen..... Tills vidare får jag ändå nöja mig med täcksömmarna för jag HAR faktiskt inte råd med en maskin till... faktiskt....

Mönster:
Eget.

Modell:
Topsy

Maskiner och inställningar:
Tyget räckte inte ens till att göra provsömmar på så jag stal inställningarna till tidigare försök i stretchfrotté.
Tretrådig overlock till sömmarna. När använder man egentligen tretrådig respektive fyrtrådig overlock???? Har en (obehaglig) känlsa av att alla andra till skillnad från mig alltid använder fyrtrådig! Jag har använt tretrådig för att sömmen inte skall bli så bred och kännas obehaglig på små knoddar, fast den kanske inte blir lika hållbar då? Hursomhelst: DF:1,5, TS:655, SB:2,5, SL:2.
Trippelsöm på covern för fållning. Samma här: har bara använt trippelsömmen en enda gång förut och sedan tvillingsöm. Men jag ville nu göra sömmen ordentligt synlig. I brist på top cover fick det bli såhär! Tycker att den gjorde hela mössan faktiskt! Och gör att mössan kan matchas till så mycket mer (vilket dock inte modellen nedan visar något prov på :-))




lördag 26 april 2008

ReDo


Stiltjen på min blogg de senaste dagarna har berott på upptagna kvällar!! Vi har haft besökare som har sovit över två kvällar (vilket verkligen har varit jättetrevligt!!) Dessutom har jag själv varit ute och roat mig en kväll :-). Och sen så har vårat restaureringsarbete i lägenheten fortskridigt. Denna helg koncentrerar vi oss på köket så det blir nog inte så mycket sytt nu heller. Nu har vi dock barnvakt och det underlättar ju :-)

Jag har emellertid varit och köpt lite tyger, fyndat några stuvar, köpt muddväv samt velour till mitt overallprojekt. Försöker förresten förgäves att hitta orange muddväv här i Göteborg, de har dom ingenstans! Måste beställa på nätet (eftersom jag fått min första beställning!) :-) Och så har jag lämnat in ytterligare en beställning hos Bibbis!! Här skall minsann köpas Prymtång mm. Känner att det är ett måste att ha :-) Och så har jag klippt till lite mönster en kväll. Har också hunnit med att "göra" två ReDo tröjor:


Har länge tänkt att alla sparade gamla urvuxna barnkläder måste tas hand om på rätta sätt! Desssa var två älskade men alldeles för små Småfolk-bodysuits som hur enkelt som helst förvandlades till tajta tröjor att ha under tex retrobrallorna! Tadaa!!! Med en enkel täcksöm kan man förändra världen som Socker-OttoPippi brukar säga :-) Småfolk tryckte ju också upp uggletyget som ni ser, men med färgbakgrund och glesare mellan ugglorna. Men ett så hiiiimla fint tyg!!! Nu har jag vilda planer på att göra ärmar av de före detta benen till två andra projekt som jag tror kan bli jättekul! Då hamnar ju tryckknapparna på ärmarna istället vilket förhoppningsvis blir fräckt:-) Kanske kan kombineras med mitt gula, nya stuvfynd möjligen!

Har också hunnit med en "massa" till! I blå stretchfrotté (jag bara äääälskar stretchfrotté har jag kommit på!). Den blev dock min ena knodd så förtjust i, så den är med till barnvakten, så den kan jag inte ta kort på :-)
Lite småpyssel alltså, för att summera.... Nu skall jag gå och måla, IGEN.....

tisdag 22 april 2008

"Massa" modeller

Idag har jag inte gjort nånting..... Fast det stämmer ju inte förstås... I dag har jag jobbat och sedan målat väggar och målat väggar och målat väggar... Så därför blir det en massa "massa"-modellbilder istället :-)

Ungarna älskade "massorna". Modellen är också så bra för att knoddarna kan ta på sig "massorna" själva! Vilket de ofta gör - som sagt - gärna och lite närsomhelst!





Modellerna hör till detta och detta inlägg!

måndag 21 april 2008

Dagisväska


Jag har jättelänge velat göra denna väska! Har gjort modellen förut men ville att dagisväskan (som verkligen skulle användas till och från dagis) skulle ha spindelmannentyget! (Och det är ju som bekant fler med mig som gjort dagisväskor i just detta tyg - genialt tyckte jag!). Men andra projekt har kommit i vägen hela tiden och jag har dessutom inte skaffat hem allt material till denna förrän nyss!! Och nu är den klar för att användas i morgon - då ungarna äntligen efter en veckas frånvaro från dagis pga magsjuka skall få gå dit!! Jag vet några dagiskompisar som kommer att bli gröna av avund...... :-)

Material:
Spindelmannentyg från min lokale handlare MH:s Tyger. Röd snedslå från Jofotex. Blått bomullstyg från IKEA till foder. Tråd från Bibbis!

Mönster:
Knåpmoderns!! En klassiker!! Jag valde dock att förlänga min version av mönstret sedan sist med 5 cm, samt minska handtagsbredden ytterligare till att bli 4 cm. Dessutom satte jag medvetet bottenplattan åt fel håll eftersom jag tycker det blir snyggare i mönstrade tyger!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna
TS:655 (helt plötsligt så måste jag alltid ha högre trådspänning på nåltråden!!??? Det har varit så några alster nu!! Konstigt att det bara blir så tycker jag!?
DF: Mellan 0,7 och N
SB: Inte riktigt 2
SL: 2
Vanlig maskin till bandkantningen, SL: 2,5

??? :-(
Men jag fattar inte varför jag envisas med vissa saker!?? Jag visste ju sedan tidigare att jag hade problem med att sy fast bottenplattan med overlocken!! Varför bara syr jag på och tror att allt ska ordna sig denna gången?? Det rätta hade ju varit att:
A: Sy bottenplattan med den vanliga maskinen om jag nu hade så bråttom!! Då vet jag ju att det blir bra. Men nej då! "Det ordnar nog sig den här gången!"...
B: Läsa på om tips att sy på bottenplattan med overlock som jag visste att jag hade nånstans!! Men nej då!!! "Då måste jag ju leta upp det och för övrigt ordnar det sig nog den här gången och dessutom tror jag ungefär vad tipset var..."
Det hela slutade med att jag vid ett hörn liksom svängde med hela tyget, blev buckel!! Vid nästa hörn tänkte jag att prova tipset som jag trodde jag kom ihåg så jag klippte ett jack i plattans sömsmån (har nu i efterhand läst på om tipset som var att sy ett jack i VÄSKDELENS sömsmån). Inge bra. Fortsatte alla samtliga resterande hörn med att sy ut overlocksömmen, vända hela tyget och sy en ny söm i rätt färdriktning. Det gick på väskdelen. På foderdelen visade det sig att då sydde man inte lika mycket i varje tygdel så väskdelen hade helt plötsligt för lite tyg att sy fast i bottenplattan..... Sprätta försöka krångla till och vika osv....Suck mig!!!! Fick sedan sy igen små tabbar för hand!!! Varför tror jag att jag kommer att kunna saker jag inte kan??:-) Nästa gång blir det DEFINITIVT den vanliga maskinen till bottenplattan!!!

Hade inte heller fattat att de storkoniga trådrullarna inte gick att använda till vanliga symaskiner.... :-) Har därför egentligen köpt lite för mycket tråd i storkonigt... Nåväl, fick rädda situationen genom att spinna över lite röd tråd på två spolhylsor, vilket gick skapligt.... (Köpa röd tråd på vanliga rullar!)

Sedan fattar jag inte hur sjutton jag skall få till det med en snygg skarvning av kantbanden. Har läst ett tips om detta som jag pinsamt nog faktiskt inte förstod!! Tips någon???? Som jag gör nu så viker jag in ändarna på snedslån och skarvar över. Det blir inte bra!!! Se foto nedan. Det blir alltid krångel, en massa fler sömmar, snett och vint osv osv...



!!!
Måste nog lämna in gamla Bettan (min Bernina 801 Sport) på service. Vette sjutton ens hur gammal hon är (mamma??) eller om hon någonsin servats??? Tycker att hon dunkar lite och att raksömmarna inte blir riktigt bra (för det kan väl aldrig bero på mig??:-)) Det skulle kosta ca 600 spänn sa min lokale Bernina-handlare och det är det ju definitivt värt tycker jag. Han sa för övrigt också att hon motsvarar en ca 8000 kronors av dagsens maskiner!!

:-)
Äntligen en äkta dagisväska till dagis!!!

Nattlinnesklänningsmodellen

Ja, den blev ju ALLDELES för stor!!! Men mycket omtyckt!!! Och mycket praktisk när man är hemma och sjuk!! Är jättenöjd, men såååå spänd över hur NYA nattlinnesklänningsmönstret skall bli!!! :-)




Grejen dottern håller i handen är ett par gröna "pumpor" = strumpor!!!
Modellen hör till detta inlägg.

söndag 20 april 2008

Sykrypin del 2

Jag har ju närt en dröm om ett sykrypin!!!! Där man kan ha alla symaskinerna uppe och bara sätta sig att sy mitt bland alla tyger och härligheter. Jag har bloggat om mitt sykrypin förr här! Nu är det dags för del två i följetången: "Världens mysigaste mögelsykrypin" (mest eftersom jag inte sydde klart ngt idag :-))

Det ni ser på bilden är färg! Färg som rinner!!! Färg som rinner ner för mitt blivande sykrypins väggar! Färg som borde torkat vid detta laget och som rinner ner för mitt blivande sykrypins väggar!!! Givetvis var det för kallt ute när målaren hade varit här och målat med sin andande färg. När jag glatt skulle in och kolla på resultatet var det ingen rolig syn. Jag ringde givetvis målaren som sa ungefär såhär: "Jasså ja, den rann ändå!!!! Jag undrade just om den skulle göra det för det är en såndär specialfärg som andas och jag trodde nog att det kanske var lite för kallt och blött ute så att den kanske inte skulle kunna torka" Suck!!! Han skulle återkomma när han kunde om nån vecka eller så.... Det gjorde han - men bara för att kika lite och den dan var det för blött ute så han skulle återkomma när det var varmt och torrt igen. Så blev det varmt och torrt. Ingen målare.... När jag ringde upp honom hade han glömt av oss. Så kom han äntligen och rättade till!!! Och då torkade färgen som tur var!


Men nu skulle ju golvet bytas - nedan en bild på sykrypin med gammalt golv. Tog väl nån vecka till innan det var bytt...

Nytt fint golv!!! Då var alllt klart då eller??? Nej just det, hyresvärden och alla andra hade inte tänkt på att det skulle vara lister till golvet!!!! Fick vi vänta några dar till på dessa :-) :-)
Men nu gudskelov är alla hantverkare klara!!! Resultatet ses nedan, tadaaaaa SYKRYPINNET:

Det här lilla utrymmet skall ju faktiskt inte BARA bli mitt sykrypin tyvärr... utan också vårt lilla hemmaförråd (för sånt man vill ha tillgängligt och inte vill ha uppe på vinden!) Så denna helgen när vi skulle ha vår barnfria fixarhelg skulle vi även ha satt upp hyllor i sykrypinnet (som jag också hade tänkt pynta med alla mina tyger och tillbehör). Nu blev det ju inte riktigt så..... Eftersom barnen har legat i magsjuka hela helgen och vi mest har torkat spyor....

Nåväl!! Har ju inte kunnat hålla mig förstås! HAR INVIGT MITT SYKRYPIN!!! Ja, det är ju inte ännu riktigt vad jag hade tänkt mig, fortfarande hur kalt som helst osv, men jag har mina maskiner där!!! Behöver inte släpa fram dem ur alla skåp och tillbaka så fort jag vill sy!! Underbart!!!!


Den raffalnde fortsättningen, del 3 kommer när krypinnet är helt "klart"!!!

lördag 19 april 2008

Spyor, färg och ugglor..

Ungarna har magsjuka!! Denna helgen hade vi fixat barnvakt hela helgen eftersom vi skulle ha målat om vår lägenhet. Men som sagt - ungarna har magsjuka!! Helgen går därför åt att på dagarna vårda sjuka barn och torka upp spyor från golven etc, och kvällarna går åt till att måla väggar. Vi hinner med ca 1 vägg per kväll!! (Det tar tid, speciellt tejpmaskeringen) Det blir många sykvällar som försvinner innan vi är färdiga med lägenheten....

Hur som helst har jag ändå sytt en uggletröja, på lite strötider här och där. Detta tyget var närmast heligt för mig och jag har letat olika tröjmönster att rita av för att prova på ANDRA tyger först - före jag skulle våga börja sy i uggletygen men så tänkte jag i går att va fasen!!! Skit samma, jag provade Meedoms tröja direkt på uggletyget!! Ha ju sett många andras Meedomströjor och mönstret verkar vara pålitligt! Och det gick ju bra!!!

Ni som lustläst min blogg - om ni nu finns - har kanske noterat att jag och min ömma moder har en grej angående kläder med gult och brunt?? :-) Hon tycker INTE att dessa färger ska kombineras eftersom hon är en 70-talistmamma som har tröttnat på allt 70-talistigt. Jag som är 70-talist och mamma älskar dessa färgkombinationer :-) Oooch... nu mamma kommer den!!! En tröja med BRUNA ugglor och GULA muddar och stickningar :-) :-) Tycker faktiskt att den blev urhärlig!

Material:
Brun uggla från Jofotex. Gul muddväv från Ohlssons Tyger och Stuvar. Gul och vit tråd från Bibbis. Den gula tråden jag hade hemma var egentligen alldeles för ljusgul, därför ändrade jag mig mitt uppe i sömnaden och satte mudd på ärmsluten fastän jag hade tänkt göra en dekorsöm med covern. Jag ändrade mig också angående fållen nedtill. Hade tänkt sy "bakochfram" med dekorsöm på covern , men lät nu tvillingdelen på sömmen bli synlig istället!

Mönster:
Meedoms T-tröja, form 1, stl 92.
Jag har redan blivit en sån där som inte kan hjälpa att man alltid måste justera mönstret något.... Denna gång ökade jag handledsöppningen eller vad den heter. Ville inte att ärmen smalnade av så drastiskt, det var inte 70-talit nog :-). Storlek 92 är egentligen för stort för mina knoddtjejer som fyller två i slutet av nästa månad. Men vi HAR kläder åt dom just nu!! Jag får tänka lite framåt i det jag syr känner jag (och hålla mig så jag inte köper en massa till dem framöver.... kunde inte hålla mig i går på Emmaus tyvärr... :-)) Bara så ni vet när modellbilderna kommer... :-)
Jag följde sömnadsbeskrivningen till punkt och pricka, delvis beroende på min för ljusgula tråd som ändrade tillbaka mina första ideér. Jag hade inte sytt muddvävsrullåer på detta sätt förut. (Bara det låter 70-tal: muddvävsrullå!!!) Tidigare hade jag sytt dem som om de vore snedslå, men eftersom jag nu var "tvungen" att sy ihop muddväven till ett rör fick jag tänka på tillklippt längd, töjning under sömnad, fastnålning osv! Jättekul!! Jag hade inte heller tidigare sytt fast muddrullån (skall börja använda det ordet! :-)) på rätan först utan på avigan. Men upptäckte att om jag gör "som man skall", dvs syr den på rätan först, behöver den bara vikas i tre lager. Gör man som en snedslå och syr fast den på avigan blir den i fyra lager, vilket ju är onödigt. En djungel det här med muddrullå, muddkant, kantband, snedslå osv. Finns så många sätt att göra allt på... Men kan ni tänka er att hela sömnaden återigen gick så himla bra!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna DF: 1,5, TS:655, SB: Drygt 2 SL: 2. Tog mig lite tid att kolla sömmen denna gång :-)
Smal tvillingsöm med Cover Stitch till fåll och kantbandning DF: 1,15 TS: 444, SB 3.

!!!
Är faktiskt lite överraskad själv över resultatet, eller snarare över att det faktiskt går ganska fort när jag väl får en liten tid att sitta ned och sy (när ungarna tittar på "Höjdarna" eller "Pippi Långstrump" tex.) Är dessutom oerhört stolt över mitt självförtroende som stigit enormt, främst vad det gäller covern!! Jag tycker tom att jag kan börja sy lite långsamt med den nu. Jag kan avsluta sömmar oproblematiskt, vågar prova sömmar som syns. Början är inte heller längre något problem. Gör som jag kom på då jag sydde nattlinnesklänningen så blir det snyggt!

Tycker tröjan blev som jag tänkt mig, nästan.... När jag syr tröjor av blå och röda ugglan, vilket jag ska - så ska jag våga mig på raglan för första gången!!!! Hybris!!!

, nu skall jag gå och måla en vardagsrumsvägg, om inte någon av ungarna spyr inne i barnkammaren först dvs....



fredag 18 april 2008

Kopierad KokaLal-brall!

Jamen!!! Jag kunde ju liksom inte låta bli!! Jag beställde ju ett par Kokalalbrallor som är så himla underbara!!! Bara älskar dem (flickorna också) och måste bestämt hävda att originalet är bäst och svårslaget!!! :-) Men jag var ju bara tvungen att ha fler liknande byxor nu!! Och har bara råd att försöka mig på att gra några själv tyvärr...

Har sett att det nu poppat upp som svampar hos andra sybloggare egna retrobrallor, med "egna" mönster. Det roliga är tycker jag att fastän alla har samma utgångspunkt i mönsterskapandet så blir alla dessa retrobrallor annorlunda varandra, varje skapare har en liten touch av sig själva i dom....

Jag kan ju inte göra mönster men bara prövade mig fram här... Förutom det jag gjort medvetet - ändrat halslinningen till rundad istället för v-ringad och gjort bakstycket högre än framstycket - så jag har ingen aning om hur dessa i grunden skiljer sig från Theas byxor, eftersom jag inte är någon mönsterskapare eller mönsterapare heller för den delen (förrän nu) :-). Dessa kanske är något med "figursydda" i livet än Theas - tror jag.

Nåväl!! Om jag har förstått det hela rätt så kommer mönstret från Theas egna 70-talsbrallor som hon hade som liten - och som hon nu har ritat av. Så hennes retrobrallor har verkligen originalmönstret!!! :-) Tack snälla Thea för att du så givmilt tycker det är kul när vi alla andra apar efter dig!!

Material:
Brun stretchfrotté fyndad i stor billig stuvbit hos Ohlssons, svart muddväv från samma ställe och svart tråd från Bibbis.

Mönster:
Kopierat från Thea Kokalals retrobrallor!! Ändrad halslinning samt bakstycke.

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna DF: 1,5, TS:555, SB: 2,5, SL: 2. Smal tvånålig Cover Stitch till dekorfållar och kantbandning DF: 1,1 TS: 444, SB 3. Kantbandningen gick faktiskt riktigt bra denna gång! Jag är nöjd!!

!!! :-)
Allt gick så bra denna gång!! De var himla roliga att sy!! Kanske en aningens för vida i livet. Slängde på en nyvaken knodd brallorna, så det fick bli bar överkropp vid modellandet :-) :-)

Äta frukost i brall-KolaLal

Leka i nya byxor!!

onsdag 16 april 2008

OttoPippis signum :-)

När jag fick idén tyckte jag att jag var smart!! Göra om ett nattlinne till en klänning istället! Jag tycker (till skillnad från många andra har jag förstått) om när kläderna är lite pjamasiga!! Tänkte att det skulle bli jättetufft med en lång, mjuk, lite snäv klänning som man antingen bara kan ha ett par stövlar under som syns, eller ett par kraftigare byxor, typ jeans! Skall tom pinsamt avslöja att jag tänkte att det kunde ju bli lite av OttoPippis signum: Nattlinnesklänningarna!!! Tänkte också att jag gör nattlinnesklänningar till flickorna i samma tyger som mössorna nedan. Så kan den ena ha ena tygets klänning och det andra tygets mössa och vice versa! Guuud vad tufft med klänning och mössa!!!

Nu är jag inte så säker längre på det där med mitt signum..... :-) :-) Främst av allt skall jag i alla fall byta mönster, för det här blev INTE den relativt enkla sömnad som jag hade tänkt mig (återigen :-) :-)). Samtidigt utmanade jag mig igen i denna sömnad! Jag har under två kvällar suttit och övat lite på muddkantbandning med min cover. Hör och häpna är jag för tillfället kompis med covern!! Så jag skulle glad i hågen sy denna lite lätt som plätt hade jag tänkt. För jag hade även kommit på lite knep vad gäller att börja en dekorsöm med covern (sätt ned nålarna i tyget "för hand" och när du börjar sy - dra lätt i trådarna bakåt så följer tyget smidigt med). Och - det var ju inte covern denna gång som var problemet...

Material:
Smårandig singeljersey i orange/rosa från Jofotex. Turkos mudd från Ohlssons tyger. Turkos och vit tråd från Bibbis. Medfådda, sparade (jag var smart), tryckknappar från POP när man fick bäbisbodys i välkomstpresenter till tjejerna.

Mönster:
Omarbetat nattlinne från Anita Gunnars "Sy till småbarnen", stl 92-98. Ändringarna jag gjorde (till att börja med och som jag trodde räckte märk väl!) var att jag kortade längden, ändrade framstycket och tog bort rynkningar och vidd, ändrade halslinningen, annan fåll i ärm och nedertill. Var ganska stolt att jag kunde ändra så mycket. I princip bara ärmarna jag inte ändrade. MEN VAD ÄR DET MED DETTA ÄRMMÖNSTER???? Är det nån som har prövat och det har funkat (hennes grundmönster alltså)?? Jag blev visserligen lite fundersam när jag skulle rita av ärmarna, det fanns en hög och låg ärmkulle men ingenstans i nattlinnesbeskrivningen vilken av dessa man skulle använda. Så jag tog den låga för den var störst och tänkte att jag kollar när jag klippt till och ändrar sen i så fall!

Sagt och gjort prövade jag ärmen mot ärmhålet och ärmen var på tok för stor! Så... jag tänkte i min enfald att då är det ju den höga ärmkullen som gäller. Klippte om de båda ärmdelarna (till saken hör att jag har INTE mer av detta tyg) och tänkte inte mer på det. När jag väl kom till ärmarna i sömnadennålade först fast dem - för jag hade en liiiten gnagande oro ändå... och - de passade ju INTE ALLS!! För en ovan mönsterskapande tog det halva kvällen att rätta till ärmarna för att de skulle bli bra. Jag ville INTE ha puff på dem. Det blev lite meckigt att sy på den nya formen och jag missade med overlocken och fick trassla. Ärmarna blev ju också mycket kortare än originalet (vilket kanske iofs är bra för klänningen är nog ändå för stor till tjejerna - syr medvetet för stort till dom - för egentligen behöver vi inte kläder till dom nu :-)) och fast jag hade nålat när jag ändrade så blev nu ärmöppningarna för korta så jag fick ändra på framstycken sedan. Ja, jösses!!!

Men inte nog med allt detta ovan - ärmarna var inte liksidiga i detta mönster, vid handleden böljar mönstret. Men när jag skulle fålla så blev det ju ändå då att jag bara klippte bort böljet och fållade rakt. Samma sak med ärmsömmarna. Framstycket på ärmen var relativt rak med bakstycket var böjt. Det blev ju raka ärmar förstås. Jäkla dumma mönster!!

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock till sömmarna DF: Mellan N och 1,5, TS:555, SB: 2,5, SL: 2. Var lite lat här och bara hade kvar gammla inställningar. När sömmarna blev så pass långa hade faktiskt tyget en aningens tendens att bölja sig... Kanske att man hade kunnat finjustera DF.
Cover Stitch till fållar och kantbandning DF: 1,1 TS: 444, SB 3. Här var jag också lat och hade samma inställningar till allt men tyckte det blev okej.

:-(
MÖNSTRET!!!
Hamrade kanske lite för hårt på tryckknapparna. :-) :-) Är ovan så jag var lite rädd för tryckknapparna...
Möjligen kunde kantbandet blivit lite bättre. Visste inte hur jag skulle avsluta muddkantband och vek in det som på snedslån, men det blir ju inte samma sak. Tips någon?? Sen syr jag ju inte rakt när jag muddkantbandar - men det är ju mitt fel :-) Men ujjj, vad jag tabbade mig i början.... Få se här om jag kommer ihåg.... Först sydde jag på mudden på rätan istället för på avigan - sprätta. Sedan blev det ett konstigt ljud och underskyttelns tråd gick av, jag hade inte höjt upp trådledarna alls!!! - sprätta. Sedan glömde jag trådspänna underskyttelns tråd - sprätta :-) :-) Tills sist gick det!!
Den närmaste veckan kommer jag inte att ha så mycket tid att sy och blogga. Vi skall göra om i lägenheten, därav mitt frånfall ett tag...

:-)
Hurra för att jag och covern är kompisar!!!! Jag vågar muddkanta, jag vågar dekorsy!!! Jag har dessutom fått lite självförtroende för tryckknapparna. Det var ju sammanlagt sex knappar som skulle i och på slutet tyckte jag att jag hade fått det rätta knycket!! Jag börjar också så smått inse betydelsen av noggrannhet... Pressa osv... Nu har jag blivit så kaxig att jag skall göra ett eget nattlinneklänningsmönster :-)

måndag 14 april 2008

En "massa" till!

Jag provade gårdagens mössa på en knodd i dag och den passade så jag gjorde en till - till den andra knodden!! Fast dom säger inte "mössa", dom säger "massa". Och "massorna" är jättepopulära!! De skall helst bäras - typ alltid! Ute, till finkläderna, med bara blöjor, vid matbordet, hela natten, i badet... (se tex detta inlägg vid modellandet, av knodd vald röd matchande "massa") Under eftermiddagen började det bli lite småtjafs om den nya "massan" så jag tror det blir bra men en ny liknande till...

För övrigt har jag tränat i kväll. Och övat på kantband med covern... Ujj vad svårt det är tycker jag...

Material:
Smårandig grön/gul singeljersey från Jofotex.

Mönster:
Inspirerat av Villervallas sommarkollektion -07, men gjordes toppigare.

Modell:
Topsy

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock DF: Mellan N och 1,5, TS:555, SB: 2,5, SL: 2. Handsöm för att fästa infodringen.

:-(
Känner mig nervös inför muddkantbandning på framtida favoritplagg!! Jag kan inte slappna av en minut för då blir det fel. Covern är inte lättmanövrerad heller direkt. Sedan går det bara att sy snabbt med den, eller handveva..., så det blir lätt att allt bara slinter iväg.. Nåväl. Det är väl egentligen ett annat inlägg...

:-)
Heja overlocken!! Me like!!!

söndag 13 april 2008

Huvudsaken

Jag har länge inspirerats av alla sybloggares fantasifulla mössor som har hemknåpats och velat börja sy mössor till barnen själv! Det är ju både billigt (inte mycket tyg går åt) och superenkelt sedan går det ju också så snabbt!! Så när tjejernas dagisfröknar nu i veckan påpekade att de skulle behöva mindre varma mössor där så var det ju bara att sätta i gång. Och trots att denna helg mest har gått åt till att planera och genomföra en Vårmaskerad för Göteborgs tvillingklubb, samt inhandla färg till vår ommålningshelg nästa helg, så hinner man ju ändå med en liten mössa. Jag gjorde bara en i kväll för jag vill prova den innan jag syr en till. Möjligen blev denna en aningen för stor men det får morgondagen utvisa!

Material:
Smårandig rosa/orange singeljersey från Jofotex.

Mönster:
Inspirerat av Villervallas sommarkollektion -07, men gjordes toppigare.

Modell:
Topsy

Maskiner och inställningar:
Tretrådig overlock DF: Mellan N och 1,5, TS:555, SB: 2,5, SL: 2. Handsöm för att fästa infodringen.

!!!
Mössor passar med namnband!! Denna ser nästan lite kal ut utan namn. Har tidigare tänkt att inte kan en nybörjare som jag ha namnband, det är ju pinsamt! Men jag börjar nu tänka om. Lite kul är det ju också - även om grejerna inte blir perfekta på något sätt - att sätta sitt namn och signum på det man gjort! Sedan kan de ju också sättas på insidan av bakstyckena - så vet man alltid vad som är fram och vad som är bak :) :) Fast på Mina namnband finns inte det typsnittet jag vill ha.... Och skall man ha eget typsnitt så blir det skitdyrt. Så det får nog vänta ett tag till!

lördag 12 april 2008

"Muddig modell"

Jag vill verkligen hitta mitt ultimata muddbyxmönster. Detta var okej, men jag är inte helt nöjd. Jag vill att byxorna ska bli pösigare (blir även snyggt i stumma tyger). Dessutom var dessa byxor lite för stora för mina knoddar. Och muddarna vid fötterna blev inte tillräckligt tajta, men det växer dom ju i. Vek man upp mudden blev knodden nöjd :-)

Igår satt jag och knåpade ihop ett nytt muddbyxmönster som jag skall prova i sinsom tid. Jobbade även med andra mönster igår både egna och ritade av andras. Kvällen idag har gått åt till att klippa ut plagg. Kanske sy i morgon???



Modellen hör till detta inlägg.

fredag 11 april 2008

Modell retrobrall a la Kokalal!!!

Idag när jag kom hem från jobbet och hade släpat upp alla barnen, middagsmaten, jobbpappren och dagiskläderna upp till den fjärde våning utan hiss där vi bor, svettig som bara den, blev jag alldeles varm även om hjärtat!!! Där låg ett mjukt paket som jag med ens visste vad det innehöll och som jag hade sett fram emot!! Thea Kokalals härliga retrobrallor som jag hade beställt!!!! Äntligen!!! Vilken lycka!!! De är så hiiiiimla fina! Eller hur? Det tyckte även mina döttrar. Lite för stora ännu (hmmm, nja för långa i alla fall:)), men det var liksom meningen. Jag vill kunna använda dem lääänge!! Dessa inspirerar mig till att snickra ihop ett eget brallmönster!! Det skall jag bannemej göra framöver. Tusen tack snälla vänliga Thea för allt!!!